Αντιμετώπιση υπερπλασίας του προστάτη με λέιζερ

0

Γιατροί και επιστήμονες υγείας από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν τις εργασίες του διεθνούς εκπαιδευτικού συνεδρίου για τις νέες τεχνικές στη θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ιατρικό Διαβaλκανικό. Κορυφαίοι χειρουργοί-ουρολόγοι από το εξωτερικό παρουσίασαν στην ιατρική κοινότητα την πλέον προηγμένη και σύγχρονη τεχνική HoLEP (Holmium Laser), δηλαδή τη χρήση λέιζερ στη χειρουργική αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, που εξασφαλίζει την οριστική θεραπεία του προβλήματος.

«Στην κλινική μας πραγματοποιείται το HoLEP εδώ και τρία χρόνια με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς, ταχύτερη επάνοδο στις δραστηριότητές τους, λιγότερη αιμορραγία και θεωρούμε ότι είναι πλέον το μέλλον», δήλωσε ο ουρολόγος Ανδρέας Ανδρέου, διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι με τη μέθοδο HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται στη συνέχεια με ειδικό εργαλείο. Η εν λόγω τεχνική ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα, που υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πετυχαίνει όλα τα αποτελέσματα του ανοιχτού χειρουργείου χωρίς τομές, προσφέροντας ασφάλεια και ταχύτερη ανάρρωση στους ασθενείς.

Masterclass στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σχετικά με την τεχνική HoLEP, στην οποία θεωρείται αυθεντία, πραγματοποίησε ο διεθνούς φήμης χειρουργός-ουρολόγος, Dr Fernando Gómez Sancha. «Δεν υπάρχει καλύτερη τεχνική για τη θεραπεία αυτής της πάθησης. Χρησιμοποιείται στους ασθενείς που έχουν μεγάλο προστάτη με έντονα συμπτώματα, όπως συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια, δυσκολία στην ούρηση, λοιμώξεις, αιμορραγίες», είπε ο Ισπανός χειρουργός-ουρολόγος.

Η χρήση αυτής της τεχνικής προϋποθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδίκευση των χειρουργών-ουρολόγων. «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της ουρολογίας στην Ελλάδα -και ειδικότερα σε αυτό το εκπληκτικό ιατρικό κέντρο- και πιστεύω ότι η θέληση του κορυφαίου ουρολόγου κ. Ανδρέου, είναι να μοιράζεται τις πληροφορίες, να διδάσκει τους ουρολόγους και είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαζόμαστε σε αυτήν την πρωτοβουλία», ανέφερε ο Dr Fernando Gómez Sancha.

Άλλωστε και ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε ότι στόχος του συνεδρίου ήταν η διάδοση της γνώσης πάνω στις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις και τις νέες τεχνικές, προς όφελος των ασθενών. «Διεθνείς προσωπικότητες και αυθεντίες στην τεχνική αυτή ήρθαν μαζί μας από το εξωτερικό προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τους νέους συναδέλφους, έτσι ώστε στο μέλλον αυτή η τεχνική, η οποία παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα, να επικρατήσει και να ωφεληθούν οι ασθενείς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η εκπαίδευση στις νέες τεχνικές έγινε με έντονα διαδραστικό τρόπο, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε προσομοιωτές και να παρακολουθήσουν απευθείας μετάδοση χειρουργείων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.