ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποστομωτικές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι απαντήσεις των ηγετών των Κυπριακών Οργανώσεων, της Εκκλησίας, της Κύπρου και της Ελλάδας στις ανυπόστατες εις βάρος της Ελλάδας καταγγελίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι απαντήσεις δόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022 κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και λίγες ώρες μετά τις ομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το ίδιο βήμα του ΟΗΕ και απέδειξαν περίτρανα ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η οργανωμένη ομογένεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις ηγεσίες των δύο χωρών και αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Μελετώντας κανείς προσεκτικά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκου Παπαστυλιανού και παρακολουθώντας τα βίντεο με τις προσφωνήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ διαπιστώνει κανείς ότι οι ομιλίες αν και διαφέρουν ως το περιεχόμενο, εντούτοις έχουν  πάμπολλα κοινά χαρακτηριστικά, εκπέμπουν μηνύματα ενότητας, αγωνιστικότητας και το πιο σημαντικό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αν και πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το όνειρο της επιστροφής σε μια ελεύθερη Κερύνεια και μια επανενωμένη Κύπρο παραμένει ζωντανό και ο αγώνας συνεχίζεται.

Το επίσημο δείπνο

Το εν λόγω επίσημο δείπνο παρατέθηκε στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και είχε πανομογενειακό χαρακτήρα καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όχι μόνο των οργανώσεων των Κυπρίων, αλλά και όλων των οργανώσεων και των φορέων που κρατούν ψηλά την σημαία του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από την μπότα του Αττίλα.

Παραβρέθηκαν στην ίδια αίθουσα με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και με τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αποστολής και τους διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ και με τον πολιτειακό βουλευτή του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Μάικ Ταννούση και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα που πέτυχαν  με τον αγώνα για την άρση του εμπάργκο της πώλησης Αμερικανικών Όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ανατροπή των σχεδίων της αμερικανικής διοίκησης για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Το εν λόγω δείπνο αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης που διοργανώθηκε από έναν δευτεροβάθμιο φορέα και αποτέλεσε όαση με όλη την σημασία της λέξεως για τους προέδρους και των αντιπροσώπους των συλλόγων στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που τα δύο τελευταία χρόνια έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγούμενου κρίση.

Ο εμφύλιος σπαραγμός και οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες επιδόθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Ελληνικής Ομοσπονδίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια του δείπνου και κοινή διαπίστωση όλων ήταν πώς τα άτομα που προκάλεσαν την κρίση και εν προκειμένω οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας κάθε άλλο παρά διέξοδο από την κρίση μπορούν να προσφέρουν.

Η επιτυχία και η άψογη διοργάνωση του εν λόγω δείπνου ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους τους παρισταμένους και στον γράφοντα πως ο εμφύλιος σπαραγμός της κραταιάς δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση.

Το δείπνο ήταν επίσης η πρώτη μαζική εκδήλωση που διοργάνωσε το εκλεγμένο προ τεσσάρων μηνών διοικητικό συμβούλιο και απέδειξε ότι η ανανέωση και δη η μείωση του μέσου όρους ηλικίας του Διοικητικού Συμβουλίου που επιτεύχθηκε στις εκλογές έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έκανε την διαφορά.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να τιμήσει πέρσι και εφέτος δύο εξέχουσες προσωπικότητες της κυπριακής παροικίας από τον επιστημονικό τομέα και συγκεκριμένα του Δρ. Στέλιου Παπαδόπουλου το 2021 και του Δρ. Κυριάκου Αθανασίου το 2022 επιβραβεύτηκε από την συμμετοχή των ομογενών, καθώς επίσης και τους 45 συνολικά ευεργέτες(6), πάτρωνες (6), χορηγούς (15), υποστηρικτές (10) και φίλους (8), οι οποίοι προσέφεραν τον οβολό τους και μετέτρεψαν το δείπνο σε μια ερανική εκστρατεία για την συνέχιση των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής έχοντας ως κορωνίδα την καταγραφή των αποδήμων Κυπρίων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η βράβευση

Η βράβευση του καθηγητή Βιοατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, Δρα. Κυριάκο Αθανασίου ήταν μια από τις πιο συγκινητικές, διότι ο τιμώμενος αναφέρθηκε με δέος στον «αγράμματο» πλην όμως παιδευμένο μπογιατζή πατέρα του, τον Άριστο και την μητέρα του Αθανασία που έκαναν το παν και τον ώθησαν να ακολουθήσει τα γράμματα – όπως έλεγαν οι ίδιοι – και να επιτύχει την καταξίωση, την αναγνώριση από την αμερικανική και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, χωρίς ποτέ του να απωλέσει τους δεσμούς του με την Κύπρο.

Εξ άλλου όπως επεσήμαναν τόσο η σύζυγός του Κάιλι Αθανασίου, όσο και ο ίδιος εξέχουσα θέση στα επιτεύγματά τους κατέχει η εμφύσηση της αγάπης για την Κύπρο στα δύο τους τέκνα Άριστο (Aristos Athanasiou Athens) που είναι μηχανικός πληροφορικής και Θάσο (Thasos Athanasiou Athens) που είναι δικηγόρος και διαμένουν στην Καλλιφόρνια και είναι δραστήρια μέλη της κοινότητας του Αγίου Παύλου.

Ομιλία Κυριάκου Παπαστυλιανού

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρε. Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριε Νίκο Αναστασιάδη Πρώτη κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο τιμώμενος, Δρ. Κυριάκος Αθανασίου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σας καλωσορίζω στο ετήσιο Τιμητικό Δείπνο και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς και όλους εσάς που στηρίζεται την αποστολή μας όλα αυτά τα χρόνια.

71 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας και προσφοράς. Είμαστε λίγοι σε αριθμό αλλά τεράστιο και σημαντικό το έργο της διασποράς.

Σήμερα τιμάμε ένα διακεκριμένο Ελληνοκύπριο επιστήμονα ο οποίος μας τιμάει και μας κάνει υπερήφανους ανά το παγκόσμιο.

Θα ήθελα να καλωσορίσουμε όλοι μαζί τον Δρ. Κυριάκο Αθανασίου την σύζυγό του, κ. Καϊλή Αθανασίου καθώς επίσης τα δύο του παιδιά Άριστο και Θάσο. Πιστεύω ότι έχετε διαβάσει το πλούσιο βιογραφικό του και θα ακούσουμε και περισσότερο κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου.

Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Όπως γνωρίζετε οι Ελληνοκύπριοι οι Έλληνες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αγωνίζονται όχι μόνο για τα εθνικά μας θέματα αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την γλώσσα μας την θρησκεία μας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλαινού σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον τιμώμενο, Δρ. Κυριάκος Αθανασίου και την οικογένειά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Εκκλησία καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του Έλληνα ουδέποτε έμεινε ξένη προς αυτόν, και να είστε σίγουρος θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Πρόεδρε, όπως και κάθε χρόνο πιστός στο ραντεβού σας είστε εδώ μαζί μας, είστε εδώ μαζί με τους απόδημους Ελληνοκύπριους και Έλληνες. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Στην σημερινή σας ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη πολύ ορθά αναδείξετε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του κ. Ερντογάν. Αποφάσεις και ψηφίσματα τα οποία δεν εφαρμόζονται για όλες τις χώρες.

Μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος αυτών των δύο οργανισμών; Κατά την άποψή μου η εξυπηρέτηση των ισχυρών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριάκος Παπαστυλιανού, Δρ. Κυριάκος Αθανασίου, Νίκος Αναστασιάδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η Αριάννα Χρήστου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία 10 χρόνια της διακυβέρνησης σας και όχι μόνο, έχετε προσπαθήσει και έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά δίχως κατοχικά στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις. Δυστυχώς η συνεχής αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν έχει φέρει κανένα θεμιτό αποτέλεσμα.

Έχουμε ακούσει την ομιλία του κ. Ερντογάν στα Ηνωμένα έθνη, που λίγο-πολύ μας είπε ότι είναι άδικο που δεν επιτρέπεται στο Τουρκοκύπριο ηγέτη να μιλάει στα Ηνωμένα Έθνη.

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη για 48 χρόνια καταπατείται το 37% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία που ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλοι οι αγνοούμενοι στην Κύπρο;

Κ. Ερντογάν είναι αδικία η παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος καθημερινώς;

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Κυριάκος Αθανασίου, Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος και Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για την Τουρκία, για σας κ. Ερντογάν το κυπριακό έχει λυθεί το 1974. Για την Τουρκία η μόνη λύση είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου.

Κ. Ερντογάν το πρόβλημα είστε εσείς και μόνο εσείς και όταν θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα σας από την Κύπρο δεν θα χρειάζεται να μιλάτε για αδικία.

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής έχει ανακοινώσει την οριστική άρση του εμπάργκο. Θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω δημοσίως το φιλέλληνα Γερουσιαστής Bob Menendez για την αμέριστη συμπαράσταση του όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης όλους τους γερουσιαστές και βουλευτές για την συνεχόμενη υποστήριξη τους στα εθνικά μας θέματα, όλους αυτούς που πίστεψαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης και την κυβέρνηση που παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου.

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Κυριάκος Παπαστυλιανού, Νίκος Αναστασιάδης, Δρ. Κυριάκος Αθανασίου, Ιωάννης Κασουλίδης και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κ. Πρόεδρε, σήμερα σε αυτό το τιμητικό δείπνο, από αυτό εδώ το βήμα, θα είναι η τελευταία σας ομιλία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεχή υποστήριξη σας όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης σας προς τους απόδημους εδώ στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Ευχόμαστε σε εσάς και στην οικογένεια σας υγεία και ευημερία.

Προσωπικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας, την συνεργασία σας, μα πάνω απ’ όλα την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια .

Αγαπητοί φίλοι και φίλες το κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Σε λίγες μέρες την 1η Οκτωβρίου κλείνουμε 62 χρόνια από την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Παρόλα τα προβλήματα που είχαμε στα 62 χρόνια δημοκρατίας, παρόλο που το 37% της χώρας είναι υπό κατοχή, έχουμε καταφέρει αρκετά, και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό την οικονομία μας εξαρτιόταν από την γεωργία και από την εκμετάλλευση ορυκτών, σήμερα έχουν όλα αλλάξει και το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας μας εξαρτάται από το εμπόριο, ναυτιλία, χρηματοοικονομικά και το τουρισμό.

Οι υποδομές, το σύστημα υγείας, η παιδεία όλες οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Το 2004 η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επομένως πρέπει να είμαστε περήφανοι και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από την όποια θέση κι αν βρισκόμαστε έτσι ώστε το Κυπριακό αλλά και όλα τα εθνικά μας θέματα να παραμείνουν στην επικαιρότητα.

Τελειώνοντας, αξιότιμοι προσκεκλημένοι κυρίες και κύριοι, κανείς δεν μπορεί να μειώσει την αίγλη του παρελθόντος και την ιστορική σημασία της αποστολής του Έλληνα και πρέπει με την ίδια θέρμη να συνεχίσουμε έτσι ώστε να παραμείνουμε στην προνομιούχο αυτή θέση.

Σας ευχαριστώ!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και συνάμα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Παφίτης. Ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Αριάννα Χρήστου η οποία ανέλαβε και τον ρόλο της παρουσιάστριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Ειρήνη, η οποία έψαλε τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το Καράβι της Κερύνειας, το ανώτατο βραβείο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.