ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρέλαση της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου 2022 στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα και συνάμα μαζικότερα γεγονότα της μετακορωνοϊού εποχής όχι μόνο της Νέας Υόρκης, αλλά και της ίδιας της Αμερικής.

Η αξιολόγησή της ξεκίνησε ήδη και διαβάζοντας τα ρεπορτάζ των ομογενειακών και ελλαδικών Μέσων Ενημέρωσης μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι άλλοι βλέπουν το ποτήρι γεμάτο και μάλιστα υπερχειλισμένο, άλλοι μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Ποιος έχει δίκιο;

Οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης της παρέλασης, οι επίσημοι, οι παρελαύνοντες και οι θεατές που βαθμολόγησαν ήδη την παρέλαση έχουν το δίκιο με το μέρος τους, διότι την έκριναν με τα ίδια τους τα μάτια και την συναισθηματική φόρτιση που συνοδεύει τόσο σημαντικά, συγκλονιστικά, θεαματικά  και συναρπαστικά γεγονότα.

Ακόμη και εμείς οι δημοσιογράφοι που καλύπτουμε για δεκαετίες τις παρελάσεις της Νέας Υόρκης ενδέχεται να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις και αυτό είναι υγιές φαινόμενο διότι μας παρέχει το έναυσμα να ανατρέξουμε στα δημοσιεύματά μας και κυρίως στο οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτουμε ούτως ώστε η κρίση μας να είναι αντικειμενική και ακριβοδίκαιοι.

Την πιο αντικειμενική όμως αξιολόγηση μπορεί να την κάνουν οι ιστοριοδίφες, οι κοινωνιολόγοι και οι ερευνητές, διότι αυτοί κατά κανόνα είναι απαλλαγμένοι από τα συναισθήματα.

Και επειδή οι ιστορικοί του μέλλοντος δεν αποκλείεται να αργήσουν να ενσκήψουν σε αυτές τις λεπτομέρειες οι «Αναμνήσεις» αναζήτησαν το δικό τους αρχείο από τις παρελάσεις του 2019 και του 2022 στις τέσσερις μεγάλες πόλεις και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, στην Φιλαδέλφεια, στο Σικάγο και στην Βοστώνη και παρουσιάζουν τους συνδέσμους με την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια θα ενσκήψουν και θα ερευνήσουν στο βάθος το θέμα.

Τα παραθέτουν με την πεποίθηση ότι ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Queens College, Δρ. Νίκος Αλεξίου θα συμπεριλάβει αυτό το υλικό  – ασφαλώς και κάθε άλλο διαθέσιμο υλικό – στο πρωτοποριακό αρχείο της ομογένειας του Κολεγίου του Κουίνς με την επωνυμία «Hellenic American Project».

Τα παραθέτουν με την πεποίθηση ότι οι παρελάσεις μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διατριβής και για τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και σπουδαστές.

Η μπάντα του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις»

Οι «Αναμνήσεις» τήρησαν την υπόσχεση που έδωσαν προ τεσσάρων εβδομάδων όταν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην διαφημιστική πίτα της Επιτροπής Παρελάσεως και κάλυψαν – ως όφειλαν –  δωρεάν όλες τις πανομογενειακές συγκεντρώσεις, τις εκδηλώσεις και τις παρελάσεις που διοργανώθηκαν όχι μόνο στη Νέα Υόρκη – αλλά και σε όλη την Αμερική για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» από το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο Ξενοδοχείο Χίλτον από την Δοξολογία που προηγήθηκε της παρέλασης από την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό έκαναν τον γύρο του κόσμου και κέντρισαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Χθες, Δευτέρα το βράδυ, αναρτήσαμε στο κανάλι των «Αναμνήσεων» στο YouTube, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα το βίντεο της παρέλασης της Νέας Υόρκης, ούτως ώστε τόσο οι αφανείς ήρωες της παρέλασης και οι παρελαύνοντες, όσο και οι ομογενείς και οι αναγνώστες των «Αναμνήσεων» σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου να αποκτήσουν ιδίαν άποψη για την επιτυχία της παρέλασης.

Το άρμα της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κάνετε κλικ στον σύνδεσμο https://youtu.be/NlcLnZy5QSc για την παρέλαση της Νέας Υόρκης

Παράλληλα παραθέτουμε και τους συνδέσμους των παρελάσεων της Φιλαδέλφειας, της Βοστώνης και του Σικάγου για αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για τις παρελάσεις και την υπερηφάνεια των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών για την ελληνική τους καταγωγή, για τον ανάδελφο ελληνικό πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία του έθνους, καθώς επίσης και τα επιτεύγματα της ίδιας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Παραθέτουμε επίσης και τον σύνδεσμο της προτελευταίας παρέλασης της ομογένειας (της 14ης Απριλίου 2019) , καθώς επίσης και της παρέλασης της Φιλαδέλφειας του ιδίου έτους για να υπάρχει και ένα επί πλέον μέτρο σύγκρισης.

Παρελάσεις του 2019

https://youtu.be/-U7zv7KilOI

https://youtu.be/f-2KWWdor-U

https://youtu.be/lR6sW8N2vFE,

Παρελάσεις του 2022

Νέα Υόρκη: https://youtu.be/NlcLnZy5QSc

Φιλαδέλφεια: https://youtu.be/qs4lwmZmx-g

Βοστώνης: https://youtu.be/CGD-B6lbfWo

https://youtu.be/qmps7ZjFlGs

https://www.facebook.com/watch/?v=814947299467686

Σικάγου: https://vimeo.com/713095247  

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/minimata-enotitas-sto-deipno-tis-omospondias-didakse-kai-pali-o-robert-menentez/

https://www.anamniseis.net/i-doxologia-prin-apo-tin-parelasi-itan-i-proti-endeiksi-gia-tin-epitihia-tis/

https://www.anamniseis.net/galanolefki-i-5-leoforos-tis-ne-yorkis-sygkinitiki-i-symmetohi-tis-neas-genias/

https://www.anamniseis.net/megaliodis-kai-me-palmo-i-parelasi-tis-omogenias-tou-sikagou/

https://www.anamniseis.net/apistefti-i-iperifania-ton-omogenon-tis-neas-agglias-pou-symeteihan-stin-26-parelasi/

https://www.anamniseis.net/enthoysiodis-kai-me-palmo-i-parelasi-tis-omogenias-tis-philadelphias/

-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

  1. Ολες οι παρελασεις ειναι εκδηλωση χαρας και δικαιολογημενης υπερηφανειας για τους Ελληνες ως ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που αξιζει ολοι μας να μελετουμε και να διαδιδοουμε!

  2. Οι Αρχαίοι Λατίνοι έλεγαν:
    Dum spiro spero ( εφ’όσον αναπνέω ελπίζω)
    Πέραν από όλα όσα είδαμε και εγράφησαν ,
    να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο …. με
    την διαφορά πως θα πρέπει εμείς να ήμαστε
    οι φρουροί και οι τροφοδότες της Ελπίδας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.