ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καθώς παρακολουθούσα τον καυγά που είχε ξεσπάσει στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σχετικά με την πρόταση για την ανάθεση σε ορκωτό λογιστή του ελέγχου των οικονομικών της παρέλασης της 14ης Απριλίου 2019 ο νους μου πήγε στη ρήση: «Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Πρόκειται για μια ρήση την οποία είθισται να λέμε κάθε φορά που βρισκόμαστε ενώπιων οξύμωρων καταστάσεων, όπως αυτές που βιώσαμε το βράδυ της Πέμπτης, 21 Νοεμβρίου 2019 στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπου γίναμε μάρτυρες των δύο τάσεων που επικρατούν στους κόλπους της ομογένειας.

Η πρώτη τάση εκπροσωπούνταν από τον ομογενή υποψήφιο πολιτειακό βουλευτή του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ Μιχάλη Ταννούση, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της προεκλογικής εκστρατείας και στον ρόλο της ομογένειας της Αστόριας.

Το απαγορευτικό εργασιών που εξέδωσε η Πολεοδομία.

Οι προσφωνήσεις του Δημήτρη Καλαμαρά και του Φίλιπ Κρίστοφερ που παρουσίασαν τον υποψήφιο ήρθαν να υπενθυμίσουν το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Μιχάλης Ταννούσης και η ομογένεια στις προκριματικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, όπου θα αναμετρηθεί με τον αλβανικής καταγωγής Μάρκο Κέπι για το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την 64η εκλογική περιφέρεια.

Μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Ταννούση παρακολουθήσαμε με θλίψη και πόνο τις συνέπειες της κρίσης που τους τελευταίους επτά μήνες ταλανίζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Αν και η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο της Ομοσπονδίας, εν τούτοις η παρατεταμένη κρίση κρατήθηκε κάτω από το χαλί και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

Ορθιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Αλεξίου, ενώ αναχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αντί να αναζητήσουν τα αίτια αυτής της κρίσης κάλεσαν τον πρώην πρόεδρο και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Βασίλειο Σταθάκο να θέσει επί τάπητος την αλλαγή καταστατικού, λες και το Καταστατικό ευθύνεται για την θλιβερή εικόνα της ηγεσίας της Ομοσπονδίας.

Και για να αντιληφθεί κανείς πόσο θλιβερή είναι η εικόνα της Ομοσπονδίας και δη της γενικής συνελεύσεως που ουδείς γνωρίζει εάν υπήρχε απαρτία, αρκεί να παρακολουθήσει μια γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, η οποία συνέρχεται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα. Μόνο τότε οι ηγέτες της Ομοσπονδίας θα καταλάβουν τους λόγους που ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών ακινήτων Γεώργιος Αλεξίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την αίθουσα.

Αν και πέρασαν επτά μήνες από την παρέλαση εν τούτοις ο οικονομικός της απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα αποτέλεσε το μήλο της έριδας και την πηγή αψιθυμιών και αντεγκλήσεων.

Σε πρώτο πλάνο ο Αλέξανδρος Μπαρμπαγιάννης ενώ υπογράφει στο παρουσιολόγιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του πρώην προέδρου Δημήτρη Καλαμαρά να αναθέσουν σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο των οικονομικών της Ομοσπονδίας αρχής γινομένης από της δικής του θητείας 2008-2010 έως και σήμερα.

Η πρόταση αυτή αν και επικροτήθηκε και από άλλους αντιπροσώπους εν τούτοις απορρίφθηκε από τους πρώην προέδρους και τον νυν πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Ο πρώην πρόεδρος και συνάμα πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως 2019 Πέτρος Γαλάτουλας επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ότι όλες οι πληρωμές για τα έξοδα της παρελάσεως έγιναν με επιταγές και με την πιστωτική κάρτα της Ομοσπονδίας.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ντ΄νος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτό όμως δεν αρκεί. Οφείλει και πρέπει να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως και να τεθεί στην κρίση της εξελεγκτικής επιτροπής πάραυτα και εν συνεχεία να περάσει στη γενική συνέλευση.

Καλό θα είναι στην επικείμενη συνεδρίαση να δοθούν απαντήσεις και στις ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της γενικής συνελεύσεως για τα έσοδα και τα έξοδα του κτιρίου της Ομοσπονδίας και οι οποίες έπεσαν στο κενό, καθώς επίσης και για τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή και τους λόγους για τους οποίους η Πολεοδομία έχει εκδώσει απαγορευτικό εργασιών (Partial Stop Work Order).

Και επειδή η Γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια οι «Αναμνήσεις» καλούν τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αρχής γινομένης της σύσκεψης της 3ης Δεκεμβρίου να καλέσουν τους δημοσιογράφους για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι υπάρχει διαφάνεια και ότι «η γυναίκα του Καίσαρα είναι όντως τίμια».

Εξ άλλου η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και πρέπει να διατηρεί ως κόρη οφθαλμού την διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οφείλει και πρέπει να είναι υπόδειγμα λειτουργίας ενός συλλογικού και δη μη κερδοσκοπικού φορέα και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.