ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω εντάσεων και ενστάσεων για τον οικονομικό απολογισμό της πρόσφατης παρέλασης διεξήχθη η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης η οποία συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2019 στο Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν αρκετοί σύμβουλοι και αντιπρόσωποι των συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, ενώ η έδρα ισχυρίστηκε ότι υπήρχε απαρτία χωρίς, ωστόσο να δώσει αναφορά πόσοι αντιπρόσωποι ήταν παρόντες και πόσοι απόντες.

Η εν λόγω συνέλευση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν η πρώτη μετά τον «έντιμο συμβιβασμό» και την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου ένεκα της δυναμικής παρέμβασης και της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας των πρώην προέδρων, Γιώργου Γεωργόπουλου, Απόστολου Τομόπουλου, Νίκου Διαμαντίδη, Δημήτρη Καλαμαρά και Ηλία Τσεκερίδη.  

Από αριστερά οι Μιχάλης Ταννούσης, Βασίλειος Σταθάκος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Πέτρος Γαλάτουλας, Άννα Νότη και Δημήτριος Παλιούρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο η έδρα, η οποία πλαισιωνόταν από τον πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, τον α΄ αντιπρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα, τον ταμία Δημήτριο Παλιούρα, την γενική γραμματέα Νομική Καστανά και την γραμματέα αρχείου Άννα Νότη, όσο και οι πρώην πρόεδροι οι οποίοι ήταν παρόντες απέφυγαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της κρίσης που εδώ και έξι περίπου μήνες ταλανίζει το διοικητικό συμβούλιο.

Αν και οι αντιπρόσωποι έγειραν ερωτήματα σχετικά με όσα μεσολάβησαν από την αναβολή των διαδοχικών γενικών συνελεύσεων που, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις  είχαν κληθεί  από τον πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τον α’ αντιπρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα, εν τούτοις τα ζητήματα αυτά κρατήθηκαν κάτω από το χαλί.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε στον οικονομικό απολογισμό της παρελάσεως, ο οποίος ήταν πρόχειρος, ελλιπής και προκάλεσε εντάσεις και ενστάσεις. Αν και οι αντιπρόσωποι έθεσαν επί τάπητος διάφορες ρηξικέλευθες προτάσεις μεταξύ των οποίων και την ανάθεση του έργου σε ορκωτό λογιστή, εν τούτοις οι προτάσεις δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Ηλία Τσεκερίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η γενική συνέλευση υιοθέτησε την πρόταση των πρώην προέδρων και της έδρας να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός, να συζητηθεί και να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Αμέσως θα εξεταστεί από την εξελεγκτική επιτροπή της Ομοσπονδίας και τόσο ο οικονομικός έλεγχος όσο και τα πορίσματα της εξελεγκτικής επιτροπής θα κοινοποιηθούν στην επικείμενη πανομογενειακή συγκέντρωση.

Ακόμη κι αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η ενημέρωση της ομογένειας για τα οικονομικά της παρελάσεως θεωρείται απίθανη να γίνει εντός του 2019. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση του 2019 για την παρέλαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης και άλλα στελέχη που πήραν το λόγο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισαν ότι η ανικανότητα της ηγεσίας της Ομοσπονδίας να ολοκληρώσει τον οικονομικό απολογισμό της παρελάσεως εντός 60 ημερών μετά την παρέλαση, όπως ορίζεται στο καταστατικό, θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες που ξεκίνησε η Επιτροπή Παρελάσεως για την εξασφάλιση των πόρων για την διοργάνωση της παρελάσεως της 29ης Απριλίου 2020.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ντ΄νος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παλιούρας παρουσίασε και τον προϋπολογισμό της παρέλασης του 2020, ο οποίος προβλέπει έσοδα της τάξεως των $477.500, έξοδα της τάξεως $426.600 δολάρια και πλεόνασμα της τάξεως των $50.900 και ο οποίος εγκρίθηκε από τη συνέλευση.

Η γενική συνέλευση

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του ερασιτέχνη εικονολήπτη και δημοσιογράφου Κώστα Κιούση, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προ τριών μηνών ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα της γενέτειρας όπου κολυμπούσε.

Ο πρώην πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Βασίλειος Σταθάκος έκανε μια σύντομη αναφορά στην αποστολή της Ομοσπονδίας ως της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης και πρότεινε την αναθεώρηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, αφ’ ενός μεν να δοθεί τέλος στους συλλόγους και φορείς σφραγίδες που αποτελούν εμπόδιο στην εξυγίανση της Ομοσπονδίας, αφ’ ετέρου δε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δεν ανήκουν σε συλλόγους για να ανανεωθεί η Ομοσπονδία.

Στιγμιότυπο από την παρέλαση του προέδρου της Επαρχίας Κυνουρίας Δημήτρη Πανάγου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Σταθάκος πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή επιστημόνων, οι οποία θα εξετάσει εξονυχιστικά το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο και θα εκπονήσει τα σχέδια για την προσθήκη τρίτου ορόφου στο Σταθάκειο Κέντρο, υποσχόμενος να συμβάλει στην εκπλήρωση αυτού του πόθου.

Ο Δημήτρης Παλιούρας, ο οποίος ήταν ταμίας της παρελάσεως του 2019 και ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα του ταμία της Ομοσπονδίας παρουσίασε έναν πρόχειρο απολογισμό (δύο σελίδων) στον οποίο αναγράφονταν μόνο τα έσοδα τα οποία ανέρχονται στις $324.080, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει δικαιολογητικά για τα έξοδα τα οποία έγιναν για την διοργάνωση της παρέλασης και των υπολοίπων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του μήνα ελληνικής κληρονομιάς.

Ο α’ αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης του 2019, Πέτρος Γαλάτουλας, τόνισε ότι ο ταμίας, Αθανάσιος Αρώνης, αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας που τον κράτησε μακριά από την επιτέλεση του έργου του. Στη συνέχεια κάλεσε τους αντιπροσώπους να μην αφήνουν υπόνοιες διότι όλες οι συναλλαγές γίνονταν είτε με επιταγές, είτε μέσω μιας πιστωτικής κάρτας της Ομοσπονδίας.

Ορθιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Αλεξίου, ενώ αναχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Ο Γέρος του Μωριά», Χρήστος Βουρνάς, υπενθύμισε ότι το οικονομικό έτος λήγει στις 30 Ιουνίου 2019 και ότι ο απολογισμός της παρελάσεως εμπίπτει στο απερχόμενο οικονομικό έτος. Θεώρησε απαράδεκτη την καθυστέρηση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια του στάτους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και πρότεινε την ανάθεση του οικονομικού ελέγχου σε ορκωτό λογιστή.  

Την πρόταση υποστήριξε ο πρόεδρος της Επαρχίας Κυνουρίας Δημήτριος Πανάγος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος είναι και δικηγόρος πρότεινε την ανάθεση του ελέγχου σε ορκωτό λογιστή ξεκινώντας από την δική του θητεία 2008 – 2010.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Φώτης Γερασόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι πέρασαν επτά μήνες χωρίς να ολοκληρωθεί ο απολογισμός της προηγούμενης παρέλασης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον έρανο για την παρέλαση του 2020.

Γενική άποψη από τη Γενική Συνέλευση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Αλεξίου θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως και αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη αίθουσα.  

Οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, Απόστολος Τομόπουλος και Γιώργος Γεωργόπουλος, καθώς επίσης και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης 2020, Βασίλειος Γκουρνέλος, τάχθηκαν εναντίων της πρότασης για ανάθεση του ελέγχου σε ανεξάρτητο λογιστή, με το πρόσχημα ότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Ομοσπονδίας και στην ερανική προσπάθεια για τη νέα παρέλαση.

Μετά από έντονη συζήτηση οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς και Χρήστος Βουρνάς απέσυραν τις προτάσεις τους και η συνέλευση αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, να δοθεί παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός έως και τις 3 Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην πρώτη σειρά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Αυγερινή Κατέχη, Ηλίας Τσεκερίδης, Νίκος Διαμαντίδης, Βασίλειος Γκουρνέλος,Γιάννης Νικολόπουλος, Βασίλης Εγγλέζος, Φώτης Γερασόπουλος και Θεόδωρος Μοσχοκάρφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά θα παραπεμφθεί στην εξελεγκτική επιτροπή της Ομοσπονδίας η οποία θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας  και θα παρουσιάσει τα πορίσματά της στην επικείμενη πανομογενειακή συγκέντρωση.  

Να υπενθυμίσουμε ότι η πανομογενειακή συγκέντρωση δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο και ότι το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είναι η γενική συνέλευση, η οποία συν τοις άλλοις οφείλει να εξετάζει και να εγκρίνει τους οικονομικούς απολογισμούς και τις αποφάσεις του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου.

Σε πρώτο πλάνο ο Αλέξανδρος Μπαρμπαγιάννης ενώ υπογράφει στο παρουσιολόγιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Πάλι καλά που βοηθήσανεοι πρώην πρόεδροι γιατί αλλιώς θα χρειαζότανε να πάμε λίγο πιο πίσω, στους μακαρίτες. Εφόσον δεν τα κατάφεραν να διώξουν τον πρόεδρο με κάθε ανήθικο τρόπο,(μέχρι και ψεύτικες καταγγελίες) τώρα που πλησιάζει η παρέλαση πρέπει να τα βρουν. Εξάλλου δεν θα υπάρξει και οικονομικό πρόβλημα. Και ο νοών νοείτω.
    Πάντως αυτό που θα έπρεπε να βρουν, είναι, ένα καλό μέρος να κρυφτούν και να αφήσουν την ελληνική ομοσπονδία να αναλάβουν αξιοπρεπέστατοι έλληνες.(που δόξα το Θεό είναι η πολλή μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων) και να βρει η Ομοσπονδία τη θέση και το ρόλο που της αξίζει, και να είναι καμάρι του ελληνισμού και της ομογένειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.