ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η χθεσινή ήταν μια από τις ευοίωνες ημέρες για τους Αρμενίους της Αμερικής διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το ψήφισμα «H.Res.296», το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην πρώτη παράγραφο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι «η αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η εκτέλεση 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 και θα παράσχει παρηγοριά στους επιζώντες της εκστρατείας των γενοκτονιών εις βάρους των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων, των Αραμινιών, των Μαρονιτών και άλλων Χριστιανών» (Whereas the United States has a proud history of recognizing and condemning the Armenian Genocide, the killing of 1.5 million Armenians by the Ottoman Empire from 1915 to 1923, and providing relief to the survivors of the campaign of genocide against Armenians, Greeks, Assyrians, Chaldeans, Syriacs, Arameans, Maronites, and other Christians).  

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο θα δώσει το έναυσμα στους Αμερικανούς Ομοσπονδιακούς Γερουσιαστές να σταθούν στα ύψη των περιστάσεων και να εγκρίνουν το σχετικό ψήφισμα και να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης.

Οι οργανώσεις των Αρμενίων της Αμερικής αισθάνονται δικαιωμένοι διότι ο συντεταγμένος αγώνας που διεξάγουν εδώ και αρκετές δεκαετίες δικαιώνεται. 

Η εν λόγω επιτυχία αποτελεί έναν εξαιρετικά καλό οιωνό και για τον αγώνα των Ποντίων της Αμερικής, της γενέτειρας και κατ΄ επέκταση των πέντε Ηπείρων.

Η δικαίωση του αγώνα των Αρμενίων έγινε σε μια κομβική συγκυρία για τον αγώνα των Ποντίων και κατ΄ επέκταση της ομογένειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, διότι εφέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τις θηριωδίες και τα ειδεχθή εγκλήματα των Τούρκων εις βάρος των αμάχων Ελλήνων και υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών.

Η δικαίωση του αγώνα των Αρμενίων θα πρέπει να δώσει το έναυσμα στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και σε όλες της ομογενειακές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο αγώνας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και της ίδιας της ομογένειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι πολύ πιο δύσκολος από των αγώνα των Αρμενίων, διότι η Αρμενία και η πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ποικιλοτρόπως τον αγώνα και – στην κυριολεξία έδωσαν φτερά στο Εθνικό Συμβούλιο των Αρμενίων, καθώς επίσης και στο λόμπι τους στην Ουάσινγκτον.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την παραμικρή οικονομική και ουκ ολίγες φορές χωρίς και την  ηθική υποστήριξη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της γενέτειρας.

Οι Πόντιοι επιμένουν στον δίκαιο αγώνα  και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με πείσμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Το οφείλουν στις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων και νεκρών, το οφείλουν στους προγόνους, αλλά περισσότερο το οφείλουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Το οφείλουν επίσης και στις γενιές που θα έρθουν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δαμιανός Τογρίδης, Νίκη Στεργίου, Γεωργία Μαυρίδου, Σπύρος Ασλανίδης, Μιλτιάδης Τσαβδαρίδης, Κώστας Τσιλφίδης, Αναστασία Σπυρίδου, Χριστίνα Τσαβδαρίδου, Στάθης Μιχαηλίδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Το οφείλουν στον Πόντο και στη Μικρά Ασία όπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα διαπράχτηκε το έγκλημα της γενοκτονίας.

Το οφείλουν στην ανθρωπότητα, διότι η αναγνώριση της Γενοκτονία χειραφετεί και το πιο σημαντικό προστατεύει την ανθρωπότητα από πιθανές νέες γενοκτονίες.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.