ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτο και όμως γεγονός. Δύο Τούρκοι «ιστορικοί» και συγκεκριμένα οι Todd Fine και Isil Aceha συμπεριέλαβαν στα «μνημεία» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον Ελληνορθόδοξο ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα παραλήρημα των δύο ιστορικών, οι οποίοι φέρετε να ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν τα μνημεία της παρουσίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Μανχάταν.

Η ιστοσελίδα «TRTWORLD» της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης ανήμερα της 79ης επετείου του ‘Επους του ‘40 δημοσίευσε το άρθρο της Syma Mohammed με τίτλο «Reliving the Ottoman New York» (Αναβιώνοντας την Οθωμανική Νέα Υόρκη), το οποίο παρουσιάζει τα κτίρια στα οποία στεγάστηκε το Τουρκικό Προξενείο, διάφορες επιχειρήσεις και δρόμους που φέρουν τουρκικά και άλλα ονόματα. Και όλως περιέργως στη 10η θέση αναφέρουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

H πρώτη φωτογραφία του άρθρου.

Δημοσιεύουν τη φωτογραφία του ημιτελούς ναού και μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου αρχικά βρισκόταν στη διεύθυνση  155 Cedar Street και είχε καταστραφεί μετά την κατάρρευση του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχει εισέλθει στην διαδικασία της ανοικοδόμησης, αλλά έχει πληγεί από τις καθυστερήσεις και από την υπέρβαση του αρχικού κόστους.

Ο ιστορικός Todd Fine φέρεται να δήλωσε στην Τουρκάλα δημοσιογράφο: «Ως ιστορικοί πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι πέραν του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου υπάρχει ένας Ελληνικός Ναός. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μέρος της Οθωμανικής Νέας Υόρκης».

Η αναφορά στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο ιστορικός αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι ο ναός αυτός αγοράστηκε από μια χούφτα Ελλήνων μεταναστών το 1916 και έναν περίπου αιώνα μετά την έναρξη της ελληνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Αγνοούν και μάλιστα προκλητικά το γεγονός ότι η Αμερική και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της παρουσίας του ελληνισμού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.