ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανείπωτη με όλη τη σημασία της λέξεως είναι η τραγωδία πέντε Ελληνοαμερικανικών οικογένειων της Νέας Υόρκης και του Σικάγου που χτυπήθηκαν ανελέητα από τον κορωνοϊό. Τρεις από αυτές θρήνησαν και θρηνούν για τον θάνατο και των δύο γονέων τους με διαφορά ολίγων ημερών και άλλες δύο οικογένειες θρηνούν για τον θάνατο των γονέων τους που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσει» πρόκειται για την μεγάλη αδελφή και τον μικρότερο αδελφό.

Η κηδείες τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έγιναν σε κλειστό οικογενειακό περιβάλλον και  μόνο με την παρουσία ιερέα και ιεροψαλτών. Δύο εξ αυτών έλαβαν χώρα την Μεγάλη Τρίτη, ενώ οι δύο άλλες έλαβαν χώρα την Εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Ο Στέλιος Κέρβερος με την αξιολάτρευτη αδελφή του Ελένη Κέρβερου – Κόμπου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πρόκειται για το ζεύγος Γιώργου Παπαζήκου (George Papazicos) και Καλλιόπης Παπαζήκου (Callie Papazicos), που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό, σε ηλικία 64 και 62 ετών αντίστοιχα, και με διαφορά τεσσάρων ημερών, για το ζεύγος Πίτερ και Ελένης Καύκη (Peter and Helen Kafkis) που απεβίωσαν σε ηλικία 91 ετών με διαφορά πέντε ημερών, για το ζεύγος Fred & Clara Aleferies που απεβίωσαν με διαφορά τριών ημερών (στις 15 και 13 Απριλίου 2020) και των αδελφών Στέλιου Κέρβερου και της μεγαλύτερης αδελφής του Ελένης Κέρβερου – Κόμπου που απεβίωσαν με διαφορά δύο ημερών και σε ηλικία 67 ετών και 75 ετών αντίστοιχα.

Στιγμιότυπο από τη νεκρώσιμη ακολουθία του Πίτερ και της Ελένης Καύκη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σικάγο.

Οι Νεκρώσιμες Ακολουθίες των πολυαγαπημένων συζύγων Γιώργου και Καλλιόπης Παπαζήκου καθώς επίσης και των Fred και Clara Alefeires  εψάλησαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 και το Σάββατο, 24 Απριλίου 2020 αντίστοιχα.  H Νεκρώσιμη Ακολουθία των αδελφών Στέλιου Κέρβερου και Ελένης Κέρβερου – Κόμπου έλαβε χώρα την Δευτέρα του Πάσχα (20 Απριλίου 2020) στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία του Πίτερ και της Ελένης Καύκη εψάλη την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου 2020.

Ο Γεώργιος και η Καλλιόπη Παπαζήκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι προαναφερόμενες κοινότητες του Λονγκ Αϊλαντ και του Σικάγου επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη κοινότητα καθώς θρήνησαν συνολικά περισσότερα από 20 διακεκριμένα μέλη τους.

6 οικογένειες – 10 θύματα 5 κηδείες το 2020

Οι προαναφερόμενες κηδείες ζευγαριών δεν είναι οι μόνες, καθώς υπήρξαν και άλλες τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες οφείλονταν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, είτε και σε ανθρωποκτονίες.

Η Άννα και ο Πίτερ Μιχαλόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Bosak Funeral Home

Εξίσου τραγική και συνάμα συγκινητική με τις προαναφερόμενες ήταν και η κηδεία του ζεύγους Πίτερ (Peter Mihalopoulos) και της Άννας Μιχαλοπούλου (Anna Mihalopoulos), που όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου 2020 στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Οι αείμνηστοι Πίτερ και Άννα απεβίωσαν την Κυριακή, 25 Ιανυαρίου 2020 λόγω δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις του αυτοκινήτου τους.

Υπ’ αυτή τη λογική ο τίτλος του άρθρου θα πρέπει αν τροποποιηθεί σε  6 οικογένειες – 5  κηδείες – 10 θύματα.

Τις ιστορίες των τριών διακεκριμένων ζευγαριών ή και αδελφών που κηδεύτηκαν ταυτόχρονα τις κατέγραψαν  οι «Αναμνήσεις» προκαλώντας θλίψη και  συγκίνηση στους γνωστούς και φίλους και συνάμα κύμα συμπαράστασης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τις ιστορίες του ζεύγους Καύκη και του ζεύγους Aliferies τις ερευνούμε και μόλις συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία και το πιο σημαντικό μόλις επικοινωνήσουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα τις προβάλουμε.

Οι έξι εβδομάδες που άλλαξαν τον κόσμο

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Μάρτιου και ο Απρίλιος του 2020 είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Είναι ταυτόχρονα η πιο τραγική και συνάμα η πιο ηρωική.

Είναι η πιο τραγική περίοδος διότι όλοι μας – συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα – νυχτο-ξημερώνουμε στα κινητά και στους υπολογιστές για να πληροφορηθούμε τι συμβαίνει γύρω μας και κυρίως να διαχωρίσουμε τα «Fake News» από τις αληθινές ειδήσεις και το πιο σημαντικό να αντλήσουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε την τραγωδία που ζούμε στη Νέα Υόρκη και στις άλλες μεγαλουπόλεις που θρήνησαν και συνεχίζουν να θρηνούν εκατοντάδες συμπολίτες κάθε μέρα.

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ σκύβουν ευλαβικά το γόνυ τους στο πέρασμα του Στέλιου Κέρβερου που ηττήθηκε από τον κορωνοϊό και της αδελφής του Ελένης Κέρβερου – Κόμπου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η αποστολή μας είναι η δυσκολότερη όλων των εποχών, αφ’ ενός μεν, διότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μείνουμε ταμπουρωμένοι στα σπίτια μας, αφ’ ετέρου δε διότι οι ταγοί και οι ηγέτες της ομογένειας αποφάσισαν και αυτοί να «μείνουν σπίτι».

Αν και γνωρίζουν ότι «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται εντούτοις δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν κατάφεραν να συμπαρασταθούν και να απαλύνουν τον πόνο των μαυροφορεμένων οικογενειών και να ενημερώσουν σωστά και υπεύθυνα για τον διαρκή θρήνο και το τίμημα της ομογένειας.

Βαρύ το τίμημα

Βαρύ και ασήκωτο είναι το τίμημα της ομογένειας στον κορωνοϊό. Και για συνειδητοποιήσει κανείς αυτό το άκρως θλιβερό συμπέρασμα αρκεί να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων της ομογένειας από τον κορωνοϊό ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Εξ άλλου με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας με τα λήμματα «κορωνοϊός» «coronavirus» και «covid 19» μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ομογενειακές τραγωδίες από τη μία μεριά και για τις αναστάσιμες ιστορίες, καθώς επίσης και για τις πράξεις ανυπόκριτης αγάπης των συμπολιτών μας, από την άλλη.

Διαβάστε επίσης τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων»  

https://www.anamniseis.net/mazi-stin-zoi-mazi-kai-ston-thanato-oi-proin-proedroi-tou-kathedrikou-kai-tis-philoptohou/

https://www.anamniseis.net/mazi-sti-zoi-mazi-kai-sto-thanato-ragisan-oi-kardies-gia-to-zeygos-ton-omogenon-sto-stamford/

https://www.anamniseis.net/tin-deftera-tou-paska-i-kidia-ton-adelfion-pou-apeviosan-me-diafora-dyo-imeron/

https://www.anamniseis.net/vouvos-kai-anipotos-o-thrinos-sto-katevodio-ton-adelfion-poy-apebiosan-me-diafora-dio-imeron/

https://www.anamniseis.net/vari-to-timima-tou-korvnoiou-tis-koinotitas-tou-port-washington-sigkinitiki-allileggii/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.