ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές της 18ης Συνόδου της ελληνικής Βουλής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό και την ορκωμοσία, ευχήθηκε σε όλα τα μέλη του σώματος “καλή δύναμη”.

Αρχικά, τελέστηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των χριστιανών ορθόδοξων βουλευτών, ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι από τους τρεις μουσουλμάνους και μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Στη νέα Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, ενώ από τους 300 βουλευτές οι 61 είναι γυναίκες. Το ένα τρίτο των βουλευτών έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

Αύριο, Πέμπτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει προτείνει για τη θέση τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

40% νέοι βουλευτές

Σημαντική είναι η ανανέωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς σχεδόν το 40% των βουλευτών της εκλέγονται για πρώτη φορά στη βουλή.

Συγκεκριμένα, 59 από τους 158 βουλευτές εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος τους είναι τα 49 έτη. Οι νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι 50 άνδρες και 9 γυναίκες -από τις 25 συνολικά γυναίκες που εξελέγησαν- ενώ ο μέσος όρος ηλικίας και των 158 βουλευτών είναι τα 53 έτη. Η ανανέωση, όμως, είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων – είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του ’80 – ενώ 5 εξ αυτών είναι γυναίκες. 

Πρόκειται για τις κυρίες Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Κατερίνα Μονογυιού, Στεργιανή Μπίζιου, Άννα Ευθυμίου και Νίκη Κεραμέως. 

Επίσης 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ‘70.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος ενώ συγχαίρει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Γιώργος Κονταρίνης.

Ο δε νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, κάτοχος πτυχίου από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π).

Πρωτοεισερχόμενοι είναι επίσης 5 βουλευτές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Στα Γρεβενά ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καππάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.