Τράπεζα σπόρων από την Ελλάδα ζητάει την βοήθεια της Ομογένειας για να συνεχίσει το έργο της

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Φωτογραφία: Petrossain.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από το Παρανέστι της Δράμας, αναζητεί χορηγούς στην Ομογένεια, για να μπορέσει να συνεχίσει το δύσκολο αλλά και μοναδικό έργο της συλλογής σπόρων, που τους αποθηκεύει ως τράπεζα, για τις μελλοντικές γενιές.

Τον ιδρυτή αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, πριν από δυο χρόνια, στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, που σε ηλικία 22 ετών δημιούργησε στην Θεσσαλονίκη την πρώτη ομάδα συλλογής σπόρων στην Ελλάδα.

Το 1995 ίδρυσε τον οργανισμό «Πελίτι», που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει βελανιδιά αφού στον τόπο όπου ξεκίνησε την προσπάθεια, στο κάτω Νευροκόπι του Νομού Δράμας, υπήρχαν πολλές βελανιδιές.

Σήμερα ο οργανισμός έχει εγκαταστάσεις στην τοποθεσία Μεσοχώρι, στο Παρανέστι του Νομού Δράμας.

Στο διάστημα από το 1995 μέχρι το 2000 ο Παναγιώτης ξεκίνησε έναν μαραθώνιο για να συγκεντρώσει τους πιο σπάνιους σπόρους τροφής που μπορούσε να συλλέξει. Κατάφερε λοιπόν και μάζεψε 1,200 σπόρους κάθε είδους, λαχανικά και σιτηρά. Ανάμεσα τους και σπόρους της ποικιλίας «Καλπουτζάς», που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά, για καλλιέργεια πριν από 9.000 χρόνια.

Πάνω από 500 χιλιάδες αγρότες παρέλαβαν και καλλιέργησαν σπόρους από το «Πελίτι».

Η προσφορά σπόρων για καλλιέργειες ήταν από την αρχή κύριος σκοπός της προσπάθειας.

Ως επιβράβευση ήρθαν στην συνέχεια τα βραβεία από διάφορους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσα τους, το βραβείο «Guardian of Mediterranean Biodiversity» του Δήμου της Ρώμης στην Ιταλία, το 2009.

Το 2013 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τίμησε τον οργανισμό για τις εθελοντικές του προσφορές σε όλη την χώρα, υποστηρίζοντας πάνω από 2000 οικογένειες που έσπειραν λαχανικά για να αντιμετωπίσουν αυτόνομα την κρίση που διαβιούσαν.

Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από 500 χιλιάδες σπόροι και έχουν συγκεντρωθεί άλλες 4.000 σπόροι, από σπάνιες ποικιλίες.

Ο οργανισμός δρούσε και συνεχίζει να δρα όπου υπάρχουν ανάγκες σε καλλιέργειες για τρόφιμα με σκοπό την σίτιση προσφύγων, στην Συρία, την Παλαιστίνιος, την Ουγκάντα, τον Λίβανο και το Καμερούν.

Έχει παράλληλα συνεργαστεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέροντας γνώσεις και σπόρους στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στον κήπο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία, του σημερινού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, όταν ηγείτο της Σχολής της Χάλκης.

Τότε μάλιστα οργανώθηκε και φεστιβάλ στους χώρους της Σχολής.

Παρόμοια φεστιβάλ διανομής και συλλογής σπόρων οργανώθηκαν και στην Κύπρο το 2017.

Το 2013 ο οργανισμός «seedssavers.net» αναγνώρισε το «Πελίτι» ως την μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων στον κόσμο, με βάση την συμμετοχή του και την διοργάνωση φεστιβάλ σπόρων. Οι Αυστραλοί την Γιορτή Σπόρων του Πελίτι την χαρακτήρισαν ως μεγαλύτερη στον κόσμο «Largest Seed Exchange in the Word», κι αυτό διότι υπάρχουν μεγαλύτερες τράπεζες σπόρων από τον Πελίτι.

Στόχοι για το μέλλον

Σήμερα ο βασικότερος στόχος του οργανισμού είναι να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Τράπεζας σπόρων, που δυστυχώς η συλλογή τους κινδύνεψε με καταστροφή λόγω της μη ύπαρξης απαραίτητων δομών.

Για τον σκοπό αυτό ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ταξίδεψε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2020, με την οικονομική υποστήριξη ενός ανώνυμου Αμερικανού, που χρηματοδότησε την δράση του και στο παρελθόν.

Αυτό το ταξίδι είχε στόχο την συγκέντρωση πόρων για την ολοκλήρωση των έργων στην έδρα του «Πελίτι», στο Παρανέστι του νομού Δράμας.

Ο κ. Π. Σαϊνατούδης, έστειλε πρόσφατα μια επιστολή στον Ελληνοαμερικανό ιδιοκτήτη αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ κ. Τζον Κατσιματίδη και του ζήτησε να συμβάλει οικονομικά στην ολοκλήρωση του έργου.

Όπως εξηγεί μάλιστα, το κτίριο που θα φιλοξενεί την τράπεζα σπόρων θα είναι κατασκευασμένο με πέτρα και ξύλο και υλικά όπως μάρμαρα, τα οποία όμως συλλέγονται από την ανακύκλωση οικοδομικών υλικών.

Όπως αναφέρει στον επίλογο της επιστολής του προς τον κ. Κατσιματίδη, ο ιδρυτής του ξεχωριστού αυτού οργανισμού, μια νέα κρίση στην αλυσίδα τροφίμων είναι προ των πυλών και αυτή την φορά ο ρόλο της τράπεζας των σπόρων θα είναι καθοριστικός.

Η συμμετοχή των δωρητών στο έργο της ανοικοδόμησης των οικημάτων που θα φιλοξενήσουν την Τράπεζα σπόρων είναι σχετικά εύκολη, δηλαδή, δεν ζητάει πολλά χρήματα.

Ωστόσο ο σκοπός φαντάζει εξαιρετικά σημαντικός και ελπίζουμε να βρεθούν σύντομα οι δωρητές για να ολοκληρωθεί το έργο.

Σχετικό άρθρο του Παναγιώτη και φωτογραφίες από την πορεία του έργου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

https://peliti.gr/chtizontas-tin-trapeza-sporon-tou-peliti/

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τους σκοπούς του «Πελίτι» μπορούν να ενημερωθούν και από το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ-3 που περιγράφει με εικόνες το έργο του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οργανισμός συνεργάζεται και με το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και την καθηγήτρια κ. Ολγα Καλεντζίδου.

Εκεί οι φοιτητές που στο μεταξύ έχουν συνομιλήσει με τον Παναγιώτη, ασχολούνται με την προώθηση  της εκστρατείας για συγκέντρωση χρημάτων.

Εξάλλου και σε πλατφόρμα συγκέντρωσης πόρων για μη κερδοσκοπικές προσπάθειες έχει απευθυνθεί το «Πελίτι» όπως το «GoGetFunding».

Φωτογραφίες: Οργανισμός «Πελίτι»

Ιστότοπος:

www.peliti.gr

For more info in English contact:

Kaeley Geschke, Social Media Manager for Peliti.gr

Σχετικοί σύνδεσμοι: Εrtflix

https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/votana-karpoi-tis-gis-to-peliti-stin-kardia-toy-cheimona/?fbclid=IwAR0PTXsBBhbMSb3o_k8kwXqGFu2p4PheyTfh16rbVs3PlrZW9FBU405d3qs

You Tube:

Βίντεο: Petrossain.

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. Θεός φυλάξει τους απόρους από τους
    μακροχέριδες……..Φίλοι ομογενείς ετοιμαστήτε
    για τους απόρους της ομογένειας….όλα
    δείχνουν πως πάμε για φούντο.

  2. Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ από καρδιάς τις «αναμνήσεις», είναι πολύ σημαντικό ότι προβάλετε μέσα από την εφημερίδα σας τις δράσεις του Πελίτι και την προσπάθεια μας για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Οι σπόροι των παππούδων μας είναι ένα ανεκτίμητο δώρο των προγόνων μας που καλούμαστε να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.