Απεβίωσε ο αντιστασιακός, συγγραφέας και εκδότης Κώστας Αθανασιάδης

0
Ο αείμ νηστος Κώστας Αθανασιάδης σε παλαιότερη φωτογραφία την οποία παραχώρησε η ανιψιά του στις Αναμνήσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αντιστασιακός, συγγραφέας, εκδότης της εφημερίδας «Καμπάνα» και συνάμα   πρόεδρος του ομώνυμου πολιτιστικού ιδρύματος, Κώστας Αθανασιάδης δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η σορός του θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο «Τελετών Αντωνόπουλος» και μόλις διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το προσκύνημα θα τις κοινοποιήσουμε.

Ο αείμνηστος ήταν ευρύτερα γνωστός στην ομογένεια αφ΄ ενός λόγω του συγγραφικού έργου, αφ ετέρου δε λόγω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στον αγώνα της ομογένεια κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Ο Κώστας Αθανασιάδης διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, για τον πατριωτισμό του και άνηκε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έκαναν εκπτώσεις στα πιστεύω τους και στα ιδεώδη τους. Ήταν ασυμβίβαστος και αυτό κατοπτριζόταν στο συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο.

Ο αείμνηστος  είχε γεννηθεί την 1η Μαρτίου 1921 στην Καλαβασό της Κύπρου. Οι αείμνηστοι γονείς του Σόλων και Ελένη Αθανασιάδη έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Κώστα, τη Νίνα, την Παναγιώτα, τον Αρίστο και τη Μυριάνθη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές του.

Μετά το γυμνάσιο, μετέβη στην Ιταλία για σπουδές και όταν επέστρεψε στο νησί του, επί αγγλικής αποικιοκρατίας, χρησιμοποίησε πρωτοποριακές, για την τότε εποχή, μεθόδους στην κτηνοτροφία. Ένα ταξίδι του στην Αυστραλία, για να συνοδέψει την αδελφή του, έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Εκεί, γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Μαρία, η οποία ήταν ποντιακής καταγωγής από τη Ρωσία, και έτσι παρέμεινε στην Αυστραλία για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια, το Μάιο του 1959, μετέβησαν στη Νέα Υόρκη, όπου και τελικά παρέμειναν για μόνιμη εγκατάσταση.

Ερχόμενος εδώ σπούδασε και απέσπασε το πτυχίο και την άδεια του κτηματομεσίτη. Το επάγγελμα αυτό του παρείχε την οικονομική άνεση και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα κοινά και το πιο σημαντικό να προσφέρει τη δική του συμβολή στον αγώνα κατά της χούντας στην Ελλάδα και για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα.

Την περίοδο εκείνη αγόρασε την εφημερίδα «Καμπάνα», η οποία αποτέλεσε ένα από τα προπύργια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ο αείμνηστος είχε στο ενεργητικό του 32 βιβλία και έχει βραβευτεί για τους αγώνες του και για την προσφορά του στην ομογένεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αθανασιάδης» το οποίο χρηματοδοτούσε μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Μαρία και το οποίο έχει προσφέρει υποτροφίες σε εκατοντάδες φοιτητές ελληνικής καταγωγής που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι αείμνηστοι Κώστας και Μαρία Αθανασιάδη διακρίνονταν για τη γενναιοδωρία τους και υποστήριζαν κάθε προσπάθεια προβολής του ελληνικού πολιτισμού και διαιώνισης της ελληνικής γλώσσας.

Η Μαρία Αθανασιάδη, η οποία υπήρξε συνοδοιπόρος και το δεξί του χέρι, απεβίωσε το τον Ιούλιο του 2009, σε ηλικία 82 ετών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.