ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση των επενδύσεων στον χώρο της κινηματογραφίας και των τηλεοπτικών παραγωγών βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Το Χολιγούντ στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2021, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ICC Hellas).

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου εξέφρασε την  ευγνωμοσύνη για την οργανωτική επιτροπή, την εκτελεστική διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρα Μητσάκη και την Ευτυχία Πυλαρινού – Πάιπερ καθώς επίσης και όλους τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Η συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΕΚΟΜΕ Πάνου Κουάνη ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία υπάρχει κοινή πολιτική και ότι είναι θέμα χρόνου η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα νέο Χόλιγουντ.

Τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και παραγωγοί παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε τα rebate της τάξεως των 40% που προσφέρει το ΕΚΟΜΕ για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, το γεγονός ότι η Ελλάδας έχει ηλιοφάνεια 330 ημέρες τον χρόνο και ιδανικές θερμοκρασίες για την εκμετάλλευση των ανοικτών στούντιο και ανοικτών μουσείων.

Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι εισηγητές, έχει ταλαντούχους ηθοποιούς, καλλιτέχνες, οι οποίοι συν τοις άλλοι διακρίνονται για την αγγλομάθειά τους και καθιστούν πιο αποτελεσματικές τις πολυεθνικές συνεργασίες.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε πως «ο τομέας αυτός εξελίσσεται σε έναν από τους πολλά υποσχόμενους για επένδυση στην Ελλάδα»,

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Άθας Ιωάννου.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ κ. Πάνος Κουάνης, παρουσίασε την πρόοδο που σημειώνει το πρόγραμμα των επενδυτικών κινήτρων (cash rebate, tax relief, film offices network) στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών στη χώρα και στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς και τις πρωτοβουλίες του ΕΚΟΜΕ για την υποστήριξη του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα.

Η Ειρήνη Ανδριοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Σπουδών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις δράσεις του ΕΚΟΜΕ για την προώθηση της οπτικοακουστικής και ψηφιακής εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για την λειτουργία και ανάπτυξη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών Αθήνας (Athens Film Office), αναφερόμενος επίσης σε παραγωγές όπως η σειρά της Apple TV, «Tehran», που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν, την ταινία της Disney για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, την διαφήμιση του Perrier και μια ταινία της Νία Βαρντάλος, που θα ξεκινήσει γυρίσματα το 2022.

Ο Γιώργος Πιπεργιάς και η πρόβοστ του Πανεπιστήμιου της Νέας Υορκης, Dr. Katherine Fleming.

Τόνισε ότι οι παραγωγές έχουν συνεισφέρει το ποσό των 108 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. «Ναι, μπορούμε να γίνουμε μια μέρα, γιατί όχι, το ευρωπαϊκό Χόλιγουντ», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ο ομογενής ιδιοκτήτης των «York Studios» της Νέας Υόρκης, Γιάννης Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση των στούντιο της εταιρείας NU Boyana στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας στην Βουλγαρία, Γιάριβ Λέρνερ (Yariv Lerner). Μάλιστα, τόνισε πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας «The Enforcement», με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Ο Γιάννης Καραγιάννης, ιδιοκτήτης των Kappa Studios, ανέφερε ότι στα στούντιο τους γυρίζονται, μεταξύ άλλων, οι τηλεοπτικές επιτυχίες «Αγριες Μέλισσες» και «Σασμός».

Ο Γιώργος Πιπεργιάς και η Ειρήνη Ανδριοπούλου.

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος από τα Στούντιο Αλφα, που είχαν φιλοξενήσει χολιγουντιανές παραγωγές την δεκαετία του ’60, αλλά και ο σεναριογράφος, Γιάννης Σκαράγκας. Απαντες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στο θέμα της εκπαίδευσης στις ψηφιακές τεχνολογίες και εφέ αναφέρθηκε διεξοδικά η κοσμήτορας του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, Κάθριν Φλέμινγκ.  

Στιγμιότυπο από την συζήτηση για τις επενδύσεις σε κινηματογραφικά στούντιο.
Η Dorotea Mercuri.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Στιγμιότυπο από την πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ κ. Πάνος Κουάνης,
Η Ευτυχία Πυλαρινού – Πάιπερ.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.
-Advertisement-

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.