Θλίψη για τον θάνατο του ευπατρίδη Παρασκευά Κόκοτα – πατέρα του ύπατου Προέδρου της AHEPA

0
627
Ο αείμνηστος Παρασκευάς Κόκοτας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Παρασκευάς Κόκοτας (Perry Kokotas) την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 76 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην ομογένεια και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Μάνδρα Θέρμου Τριχωνίδας και από την μοιραία εκείνη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε στιγμή, διότι όλοι ήθελαν να εκφράσουν την θλίψη τους και συνάμα να εκμυστηρευτούν περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ο αείμνηστος ήταν Άνθρωπος και φιλάνθρωπος όσο ελάχιστοι, ήταν εξαίρετος επιχειρηματίας και υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Η είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση και στα μέλη και στελέχη της AHEPA σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά, διότι ο γιος του, Δημήτρης Κόκοτας έχει προσφέρει τα μέγιστα και στο 99ο  συνέδριο της οργάνωσης στην Αθήνα εκλέχτηκε ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης.

Ο Παρασκευάς Κόκοτας με την σύζυγό του Κατίνα, την κόρη τους Ειρήνη, τον γιο του Δημήτρη με την σύζυγό Καλλιόπη, τη νεοφώτιστη Κατερίνα και τον εγγονό του Οδυσσέα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το βράδυ της Δευτέρας 4ης Οκτωβρίου 2021 από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών στην διεύθυνση 1724 Avenue P, Brooklyn, N.Y. 11229 για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12η μεσημβρινή θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Θ θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κατίνα το γένος Παπαθανασοπούλου, τα παιδιά του Δημήτρη και Καλλιόπη το γένος Μαλεγιαννάκη, Ειρήνη Κόκοτα, τα εγγόνια Οδυσσέα και Κατερίνα, την αδελφή του Κούλα Κωνσταντοπούλου, την νύφη Φρειδερίκη Κόκοτου, τα γυναικαδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα  

Ο Παρασκευάς και η Κατίνα Κόκοτα, οι οποίοι τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και προ δύο ετών ο Θεός τους αξίωσε να γιορτάσουν το χρυσό ιωβηλαίο του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από την Τριχωνίδα στο αμερικανικό όνειρο

Ο Παρασκευάς Κόκοτας γεννήθηκε στην Μάνδα Θέρμου Τριχωνίδος, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Δημήτριος και Ειρήνη Κόκοτου έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Ιωάννη, τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο, την Κούλα και τον Παρασκευά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το επώνυμο της οικογένειας, όπως εξηγεί ο γιος του Δημήτριος, είναι Κόκοτος, αλλά το επώνυμου του πατέρα του αλλοιώθηκε κατά την διάρκεια της μετάβασής του στην Γη της Απαγγελίας, όπως είθισται να έλεγε και ο ίδιος.

Το 1969 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την Ελληνοαμερικανίδα Κατίνα Παπαθανασοπούλου και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Μετά τον γάμου τους το ζεύγος επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν.

Ο Παρασκευάς ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και η πορεία του έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την πορεία της πλειοψηφίας των Ελληνοαμερικανών εστιατόρων που εργάστηκαν σκληρά, άδραξαν τις ευκαιρίες και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο.

Ο Παρασκευάς Κόκοτας με τα εγγόνια του Οδυσσέα καιΚατερίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ξεκίνησε ως πιατάς και με την πάροδο του χρόνου έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος και ανέβαινε ένα – ένα τα σκαλιά της επιτυχίας.

Προ τριάντα περίπου ετών απέκτησε το δικό του εστιατόριο το «Perry’s Restaurant» στην διεύθυνση 3482 Nostrand Ave του Μπρούκλιν και με το φιλότιμο και την σκληρή εργασία κατάφερε να το καταστήσει ένα από τα καλύτερα της περιοχής.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για την εργατικότητά του και για τον σεβασμό για τους εργαζόμενους και τους πελάτες και το 2015 τα τοπικά ενημέρωσης του Μπρούκλιν έγραψαν διθυραμβικά άρθρα για την 25η επέτειο του εστιατορίου του και για τον ιδιοκτήτη του.

Οικογένεια

Ο Παρασκευάς και η Κατίνα έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Δημήτρη και την Ειρήνη και εμπιστεύτηκαν την παιδεία τους στο πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και χάρισαν στην κοινωνία μια επιστήμονα και έναν επιχειρηματία.

Ο Παρασκευάς Κόκοτος αριστερά με την αδελφή του Κούλα Κωνσταντοποιύλου και τον αείμνηστο αδελφό του Γιώργο Κόκοτο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Ειρήνη Κόκοτα σπούδασε Χημεία – Βιολογία και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών Kingsborough Community College, ενώ ο Δημήτρης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και επέλεξε να ασχοληθεί με τα εστιατόρια, ούτως ώστε να έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με την Κοινότητα των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν και με την AHEPA. Υπηρέτησε την AHEPA από όλα τα πόστα και στο πρόσφατο Συνέδριο στην Αθήνα εκλέχτηκε ύπατος Πρόεδρος.

Ο τέως ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του Παρασκευά Κόκοτα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είχα την τιμή και το προνόμιο να γνωρίσω τον Παρασκευά και θέλω επωφελούμενος της ευκαιρίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για την γενναιοδωρία του και την προσφορά στην ομογένεια. Είμαστε υπερήφανοι διότι ο γιος του Δημήτρης ακολούθησε τα βήματά του και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας, της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αιωνία του η μνήμη».  

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών:Three Hierarchs Greek Church Orthodox 1724 Avenue P, Brooklyn, NY 11229.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια στην οικογένεια του αειμνήστου. Αιωνία η μνήμη του.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.