Τίμησαν τη μνήμη του Ολυκαυτώματος της Γλύνας της Βορείου Ηπείρου

0
61
Σε πρώτο πλάνο ο π. Σπύρος Μπάσιος, ενώ τελεί το τρισάγιο στον λάκο της Βραχογοραντζής, όπου εκτελέστηκαν οι μάρτυρες. Φωτογραφία. https://apenadi.blogspot.com/

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η 2α Αυγούστου 1943 έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη όχι μόνο των απανταχού Γλυνιωτών, αλλά και των απανταχού Βορειοηπειρωτών. Αν και πέρασαν ήδη οκτώ περίπου δεκαετίες, εν τούτοις οι πληγές παραμένουν ακόμη και σήμερα νωπές, διότι οι απόγονοι των θυμάτων μιας από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που σημάδεψαν για πάντα την ηρωϊκή Γλύνα δεν ξεχνούν και σε κάθε δοθείσα ευκαιρία διηγούνται στα παιδιά και στα εγγόνια τους τα ειδεχθή εγκλήματα των μπαλιστών τα ξημερώματα της αποφράδας εκείνης ημέρας και αναφωνούν «Ποτέ Πιά».

Οι Μπαλίστες τα ξημερώματα της 2 Αυγούστου 1943 έκαψαν δεκάδες σπίτια στη Γλύνα και στη συνέχεια οδήγησαν στο απόσπασμα 25 παιδιά, νέους και άνδρες.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το μακελλειό το σχεδίασαν και προκάλεσαν Αλβανοί εθνικιστές μπορούμε να το αποκαλέσουμε γενοκτονία.

Το μνημείο του ολοκαυτώματος της Γλύνας. Φωτογραφία. https://apenadi.blogspot.com/

Χθες οι κάτοικοι της Γλύνας, της Βραχογοραντζής και άλλων χωριών της Δρόπολης ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Δημάρχου της Δρόπολης και του Πωγωνίου Δημητρίου Τόλη και απότισαν φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος της Γλύνας.

Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Αγναντεύοντας…Απέναντι:  

Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος της Γλύνας

Εκδήλωση Μνήμης προς τιμή των Άδικοσκοτωμένων παιδιών της Γλύνας και της Βραχογοραντζής διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου.

Στην Εκδήλωση για την 79η Επέτειο από το Μακελειό της Γλυνας, εκτός από τους κατοίκους των χωριών, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου, Δημήτρης Τόλης, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, Odise Kote, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θοδωρής Μήλλος, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Δεύτος και Παναγιώτης Λιούλιος, καθώς κι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για το νομό Αργυροκάστρου.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε στην Γλύνα. Φωτογραφία. https://apenadi.blogspot.com/

Αρχικά, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο των Ηρώων στη Γλύνα, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρόμοια εκδήλωση στο Μνημείο της Βραχογοραντζής, η οποία άρχισε με Τρισάγιο από τον π. Σπύρο Μπάσιο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου, Δημήτρη Τόλη, στη σημερινή Εκδήλωση:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων, των Ηρώων της Γλύνας και της Βραχογοραντζής.

Στις 2 Αυγούστου του 1943, 79 χρόνια πριν, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους κύκλωσαν το χωριό, το πυρπόλησαν και πήραν δια της βίας τα παλικάρια, για να τους εκτελέσουν στο λάκκο της Βραχογονατζής.

Το μήνυμα της 2ας του Αυγούστου παραμένει επίκαιρο κι εμείς έχουμε εθνικό χρέος να το πραγματοποιήσουμε με πράξεις. Ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη ζητούσαν οι Ήρωες. Κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία οφείλουμε να απονείμουμε εμείς.

Αιωνία τους η Μνήμη ! Αθάνατοι!»

.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.