ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το μουσικό σύνολο «Sounds of Cyprus» με την Έλενα Χρήστου το βράδυ της Τρίτης, 2 Αυγούστου 2022 έδωσαν μια μοναδική συναυλία στην Πλατεία Αθηνών και απέσπασαν τα ευμενή σχόλια και τα επανειλημμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Η συναυλία εντάσσονταν στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραδιών που διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών στην Αστόρια.

Το εν λόγω σύνολο μοιράστηκε το πλατό της Πλατείας Αθηνών με το Χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής, το οποίο παρουσίασε τους παραδοσιακούς χορούς και τις ενδυμασίες.

Συνεπώς οι ομογενείς και οι άλλοι Αστοριείς είχαν μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές και ανεπανάληπτες ερμηνείες της μουσικής παράδοσης της Κύπρου και της λαογραφίας της Ελλάδας.

Το μουσικό σύνολο «Sounds of Cyprus», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ένα από τα νεότερα σύνολα το οποίο αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα στους ομογενείς να απολαύσουν μοναδικές διασκευές και ερμηνείες της μουσικής παράδοσης της Κύπρου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ενορχηστρωτής και συνάμα πρωταγωνιστής Πήτερ Δούσκαλης επέλεξε να παρουσιάσει την κυπριακή παράδοση με έγχορδα κυρίως όργανα και να τα συνδυάσει άψογα με την φλογέρα, τον αυλό και το νέυ.

Αν και η ορχήστρα ήταν πενταμελής και χρησιμοποίησε πάνω από δέκα μουσικά όργανα. Συγκεκριμένα ο Πήτερ Δούσκαλης αξιοποίησε το ούτι, το λαούτο, την κιθάρα, το μαντολίνο, ο Σταύρος Παπαδόπουλος την φλογέρα, τον αυλό, το νέυ και την βουκόλικη φλογέρα, ο Ερίκος Βλέσμας την κιθάρα, ο Τζέικομπ Σίλβερ το μπάσο και ο Άλεξ Τασόπουλος την βιόλα και το βιολί.

Οι ήχοι των οργάνων που επέλεγαν για το κάθε τραγούδι και η βελούδινη φωνή της Έλενας Χρήστου παρείχαν την δυνατότητα στους ακροατές να απολαύσουν μοναδικές ερμηνείες και το πιο σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η ομογένεια έχει στους κόλπους τους καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές οι οποίοι προσθέτουν νέες αξίες στην μουσική μας παράδοση και το πιο σημαντικό μπορούν να την ταξιδέψουν σε νέους γαλαξίες και να την παρουσιάσουν στο ευρύτερο αμερικανικό φιλόμουσο κοινό.

Μπορεί να προσφέρουν μοναδικά και ανεπανάληπτα ακούσματα σεβόμενοι την παράδοση και να διαλαλήσουν σε όλους τους τόνους ότι η μουσική και το τραγούδι μπορεί να ενώσουν λαούς και έθνη.   

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης συνεχάρη τα δύο σύνολα και τον χορηγό της εκδήλωσης, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ως πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής δεν είναι μόνον μεγάλος αγωνιστής για το Κυπριακό, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής κάθε πολιτιστικής, αθλητικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Άλεξ Τασόπουλος, Πήτερ Δούσκαλης, Έλενα Χρήστου, Τζέικοπ Σίλβερ, Ερρίκος Βλέσμας και Σταύρος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Κίτσιος συνεχάρη τους καλλιτέχνες και την Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών για τις Ελληνικές Βραδιές που διοργανώνουν για τρεις και πλέον δεκαετίες.

Διοικούσα Επιτροπή

Οι Ελληνικές Βραδιές, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών.

Η Εν λόγω Επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. Τζορτζ Ντέλη, πρόεδρο, Γιώργο Αλεξίου, αντιπρόεδρο, Γιώργο Σταματιάδη, ταμία, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Χρήστο Καραστάθη, καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιώργο Μανωλούκου, υπεύθυνο ασφάλειας, Αγγελική Ψώνη, νομική σύμβουλο και Γιώργο Ζούβελο υπεύθυνο ΜΜΕ.

Στο μικρόφωνο ο Τζορτζ Ντέλης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών ως γνωστόν ανήκει στην Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης, συνεπώς τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη.

Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 μετονόμασε την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Άλεξ Τασόπουλος, Πήτερ Δούσκαλης, Έλενα Χρήστου, Τζέικοπ Σίλβερ, Ερρίκος Βλέσμας και Σταύρος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο μικρόφωνο ο Γεώργιος Κίτσιος, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.