Τι συμβολίζουν τα Δαμάσκο ή τα φεστόνια στα μπαλκόνια των Κερκυραίων;

0
133
Τα δαμάσκο στα μπαλκόνια και στα παραθύρια της Κέρκυρας.

Δαμάσκο λένε οι Κερκυραίοι τα ειδικά τεμάχια υφάσματος (πανιά) σε βυσσινί -πορφυρό χρώμα, τα οποία κρεμούν στην Κέρκυρα στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών που περνά η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος (Σε μερικές περιπτώσεις βάζουν και χρυσαφί κρόσσια γύρω από το πανί).

Στο Βυζάντιο στις μεγάλες γιορτές για να τμήσουν, να δοξάσουν και για να δώσουν μεγάλη έμφαση σε κάποιο μεγάλο εορταστικό γεγονός κλπ, όπως κατά την είσοδο του αυτοκράτορα μετά από θριάμβους κλπ, κρεμούσαν, στα τείχη και στα παλάτια και στο διάβα του γενικά, τιμής ένεκεν, μεγάλα και μακρόστενα υφάσματα πορφυρά που ήταν και το χρώμα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Τα υφάσματα αυτά ήταν μεγάλης αξίας και πολλές φορές μεταξωτά.

Τo έθιμο στην Κέρκυρα το έφεραν βυζαντινοί που κατέληξαν στο νησί, μετά την πτώση του Βυζαντίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν προσωπικότητες και άνθρωποι ευγενείς με μεγάλα αξιώματα. Στην Κέρκυρα σώζονται ακόμα και σήμερα βυζαντινά ονόματα. Ας μη ξεχνάμε ότι και η Κέρκυρα ήταν κομμάτι της Βυζαντινής επικράτειας (Δεσποτάτο της Ηπείρου). Το ίδιο έθιμο συνήθιζαν και οι Βενετοί, το οποίο και αυτοί το πήραν από το Βυζάντιο.

Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας.

Λέγεται ακόμα ότι το έθιμο το πήραν οι βυζαντινοί από την αρχαία Ρώμη.

Αργότερα και με την θέσπιση των λιτανειών του Αγίου, οι Κερκυραίοι θεώρησαν ότι μεγάλες γιορτές που έπρεπε να τιμήσουν και να δοξάσουν, ήταν οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος.

Γι αυτό σε κάθε λιτανεία του Αγίου οι Κερκυραίοι συνηθίζουν, τιμής ένεκεν και μάλιστα με υπερηφάνεια, με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη και καμάρι, αλλά και στον απόηχο της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, να κρεμούν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια των σπιτιών, που περνάει η λιτανεία, πορφυρά υφάσματα πολύ καλής ποιότητας.

Η βαθιά θρησκευτικότητα που διακατέχει τους Κερκυραίος, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία.

Η ονομασία δαμάσκο λέγεται και δεν είναι σίγουρο, ότι προέρχεται επειδή τα υφάσματα τα έφερναν από την Δαμασκό. Άλλη ονομασία που και αυτή εξετάζεται είναι «Φεστόνια «που προέρχεται από τη ιταλική festa – γιορτή. Τα πανιά αυτά συνηθίζεται να τα κρεμούν και σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας στις μεγάλες λιτανείες τους.

Σ.Σ. Επιμέλεια Ντίνου Αυλωνίτη με πληροφορίες και στοιχειά έρευνας έγκυρων πνευματικών ιδρυμάτων της Κέρκυρας της καρδιάς του.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.