ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ο θάνατος του ευπατρίδη, ηγέτη και ευεργέτη της ομογένειας Ευθυμίου Χρίστου Κυριακίδη (Thomas C Kyrus).

Ο Τομ Κάιρος τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη Βιρτζίνια Μπιτς, της Βιρτζίνια έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, τα αδέλφια και τα ανίψια του.

Η σορός του το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου 2020 θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «H.D. Oliver Funeral Apartments» στη διεύθυνση 2002 Laskin Road, Virginia Beach, Virginia και στις 6.00 μ.μ. θα ψαλεί τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της Πέμπτης, 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη διεύθυνση 7220 Granby Street, Norfolk, VA.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο Forest Lawn Cemetery.

Η ανακοίνωση του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Θ θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ελένη (Elaine) το γένος Μανιουδάκη, τα παιδιά του Νίκο (Nick), Χρήστο και Εύα (Chris and Eva),  τα εγγόνια Tommy και Christy, τα αδέλφια Τίτσα Χύστρου  (Titsa Xystros), Νίκο και Σούλα Κυριακίδη (Nick και Soula Kyrus), τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Κύπρο.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Μόρφου στις 4 Νοεμβρίου 1928 και μετανάστεψε στο
Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 1947. Μετά την τουρκική εισβολή βοήθησε τους γονείς του Χρήστο και Ευριδίκη, τα αδέλφια του Παύλο, Τίτσα Χύστρου και Νίκο να μεταναστεύσουν στην Αμερική μαζί με τες οικογένειες τους και τους παρείχε τη δυνατότητα να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό από το 1951 έως το 1953 και αμέσως μετά φοίτησε στο Κολέγιο του Νόρφολκ (Norfolk College) και αποφοίτησε το 1956 με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Την ίδια χρονιά εντάχθηκε σε κτηματομεσιτική εταιρεία και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε τη δική του ομώνυμη εταιρεία την «Kyrus Realty» και μέχρι και το 1988 διατηρούσε τη θέση του ιδρυτή / διευθύνοντα συμβούλου.

Το 1979 μαζί με τον γιο του Χρήστο απέκτησαν το εμβληματικό εστιατόριο «Lynnhaven Fish House Restaurant», το οποίο διατήρησαν μέχρι και το 2017.

Ο αείμνηστος δεν ήταν μόνο ένας εξαίρετος οικογενειάρχης και επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά ηγέτης της ομογένειας της Βιρτζίνια και από την γενναιοδωρία του έχουν ευεργετηθεί η ομογένεια, καθώς επίσης και η Βιρτζίνια Μπιτς.

Ήταν μέλος και πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στο Νόρφολκ και συνάμα ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στην Βιρτζίνια Μπιτς.  Από το 1974 έως το 1885 διετέλεσε μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο της Εκκλησίας.

Ο αείμνηστος ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Ηγεσίας των 100».

Ο Τόμας Κάϊρος, όπως ήταν ευρύτερα γνωστός, διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στη Βιργινία, πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων (Cyprus Children’s Fund) και πολλών άλλων οργανώσεων και έχει βραβευτεί από την ομογένεια, τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές της Βιρτζίνια, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από τους οργανισμούς «The Conference of Christians and Jews» και «The Ellis Island Foundation».

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ μέσω μιας ανακοίνωσης τύπου εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του ακαταμάχητου αγωνιστή για την ελευθερία της Κύπρου, του φιλανθρώπου, του ευεργέτη και ηγέτη της ομογένειας.

Ο θάνατος του Τομ Κάιρου έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση σε όλους όσους είχαν την τύχη και το προνόμιο να τον γνωρίσουν και να ευεργετηθούν από τη γενναιοδωρία του και από τη μεγαλοψυχία του. Το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε το Γραφείο Τελετών στην ιστοσελίδα του έχει κατακλειστεί από άκρως συγκινητικά λόγια για τον επιχειρηματία, τον άνθρωπο, τον ηγέτη, τον ευεργέτη και τον φιλάνθρωπο.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο Τhe Hellenic Women’s Club Scholarship Fund C/O Annunciation Greek Orthodox Cathedral, 7220 Granby Street, Norfolk, Virginia 23505 είτε στην κοινότητα «Τhe Annunciation Greek Orthodox Cathedral».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.