Θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο της Βασιλικής Κασαπίδη, συζύγου και μητέρας ιατρών

0
Η αείμνηστη Βασιλική Κασαπίδη. Φωτογραφία: wwwphotobystellios.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Βασιλική Κασαπίδη (Vasiliki Kassapidis, Bessie) σύζυγος, μητέρα και γιαγιά γιατρών και επιστημόνων δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών έχοντας στο πλευρό την οικογένειά της.

Την θλιβερή είδηση ανήγγειλε η εγγονή της Μαρία Σπυρέα μέσω μιας λιτής ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου 2023 από τις 4.00 έως και τις 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών Αντωνόπουλος, στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Αstoria, Ν.Υ. 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης με την σύζυγό του Βασιλική. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Το πρωί του Σαββάτου, 7 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην διεύθυνση 36-07 23rd  Ave, Astoria, NY 11105 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Flushing Cemetery» στην διεύθυνση 163-06 46th Ave., Flushing, N.Y., 11358 για να παρακολουθήσουν την ταφή και να της απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Δρ. Σωτήριο Κασαπίδη και Δρ. Ράνια (Ουρανία) Κόντου, Δρ. Αμαλία και Δρ. Σπύρο Σπυρέα, τα εγγόνια του Δρ. Αναστασία Κασσαπίδη – Maloney και Ανδρέα Maloney, Αναστάσιο Κασαπίδη, Σωτήριο και Μαίρη Σπυρέα, τον δισεγγονό, Βασίλειο Maloney, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα – μητέρα Γιατρών

Η Βασιλική Κασαπίδη ήταν ευρύτερα γνωστή ως η σύζυγος και συνάμα γραμματέας του γιατρού – χειρουργού της ομογένειας, Δρ. Αναστάσιο Κασαπίδη, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε προ τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 94 ετών.

Η Δρ. Αμαλία Σπυρέα με την μητέρα της Βασιλική Κασαπίδη. Φωτογραφία: wwwphotobystellios.com

Ο Αναστάσιος και η Βασιλική Κασαπίδη έζησαν μονοιασμένα και αγαπημένοι για 64 χρόνια και μόνον ο Χάρος κατάφερε να τους χωρίσει.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1927 στο Λιν της Μασαχουσέτης και ήταν κόρη των αειμνήστων Ευστρατίου και Ειρήνης Τραγέλλη (Tragellis) που κατάγονταν από την Μυτιλήνη. Ο πατέρας της είχε έρθει στις αρχές του περασμένου αιώνα (περί το 1910) εγκαταστάθηκε στην Μασαχουσέτη και ασχολήθηκε με τα εστιατόρια. Με το δαιμόνιο της φυλής απέκτησε το δικό του εστιατόριο. Πρόκειται για το «McBride’s» επί της πλατείας Harvard Square, που την εποχή εκείνη αποτελούσε προορισμό για τους καθηγητές και τους φοιτητές του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι γονείς της έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Βασιλική, τον Γρηγόριο που ήταν δικηγόρος και τον Ιωάννη που έγινε γιατρός.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 γνώρισε τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Δρ. Αναστάσιο Κασαπίδη που είχε έρθει από την Ελλάδα για να ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην χειρουργική.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βασιλική και Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης, Δρ. Αμαλία και Δρ. Σπύρος Σπυρέας, πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Ευάγγελος. Φωτογραφία: wwwphotobystellios.com

Τον Νοέμβριο του 1958 η Βασιλική και ο Αναστάσιος χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Βοστώνης.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης προσελήφθη στο «Wyckoff Heights Hospital» στο Μπρούκλιν και η Βασιλική τον ακολούθησε και αρχικά εργάστηκε στο νοσοκομείο και μετέπειτα στην Βιβλιοθήκη του Hunter College.

Το 1961 το ζεύγος έφερε στον κόσμο το πρώτο τους τέκνο, τον Σωτήριο και μετέπειτα την Αμαλία.

Εν τω μεταξύ ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης απέκτησε το δικό του ιατρείο στην Αστόρια και η Βασιλική ανέλαβε τα καθήκοντα της γραμματέως και αφουγκράζονταν όσο ελάχιστοι τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών, ενημέρωνε τον σύζυγό της και όχι μόνο τους εξέταζαν δωρεάν, αλλά τους έδιναν δωρεάν και τα φάρμακα.

Και τα δύο τους τέκνα, ο Σωτήριος και η Αμαλία ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους και ο μεν Σωτήριος έγινε πνευμονολόγος και εντατικολόγος, ενώ η Δρ. Αμαλία έγινε παιδίατρος.

Ο Δημοσθένης Βασιλείου αριστερά με το ζεύγος Αναστασίου και Βασιλικής Κασαπίδη. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Ο Δρ. Σωτήριος Κασαπίδης είναι παντρεμένος με την Δρ. Ράνια (Ουρανία) Κόντου, η οποία είναι πνευμονολόγος και διατηρούν το δικό τους ιατρείο στην Αστόρια.

Η Δρ. Αμαλία Κασαπίδη – Σπυρέα είναι παντρεμένη με τον Δρ. Σπύρο Σπυρέα – καθηγητή φαρμακολογίας, ερευνητή, επιστήμονα και συνάμα ιδρυτή, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της ανερχόμενης βιομηχανίας «Sigmapharm Laboaratories» με έδρα το Μπενσάλεμ της Πενσιλβάνιας.

Εξ άλλου κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός που την αείμνηστη στην Αστόρια την αποκαλούσαν μητέρα των Γιατρών.    

Ο αείμνηστος Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης ήταν μέντορας όχι μόνο για τα παιδιά του, αλλά και τα ανίψια του και έλεγε πάντα με έκδηλη την υπερηφάνεια ότι οι Κασαπήδηδες μπορεί να στελεχώσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και στα δισέγγονα της εκλιπούσης. Αιωνία της η μνήμη!

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.