Θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο του Γιατρού των Ελλήνων, Δρα Αναστασίου Κασαπίδη

0
740
Ο αείμνηστος Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης.

ΑΘΗΝΑ. Ο «Γιατρός των Ελλήνων» όπως αποκαλούσαν τρεις τουλάχιστον γενεές Eλλήνων και Ελληνοαμερικανών, τον Δρα Αναστάσιο Κασαπίδη δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. 

Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, διότι ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης αφιέρωσε όλη του την ζωή στην ομογένεια παρέχοντάς τους όχι μόνο πρωτοποριακές υπηρεσίες υγείας, αλλά και ως μέντορας των νεότερων γενεών που ήθελαν να ασχοληθούν με την ιατρική, αλλά και να διεκδικήσουν το όνειρό τους. 

Ήταν ο γιατρός των Ελλήνων μεταναστών και των φοιτητών που έρχονταν στην Αμερική και όχι μόνο τους εξέταζε και τους παρείχε τα φάρμακά τους δωρεάν, αλλά ενδιαφερόταν σαν ο μεγαλύτερος αδελφός, σαν να ήταν ο ίδιος ο πατέρας του. 

Από αριστερά διακρίνονται οι Βασιλική και Αναστάσιος Κασαπίδης, Δρ. Αμαλία και Δρ. Σπύρος Σπυρέας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Ευάγγελος. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Βασιλική, τα παιδιά του Δρ. Σωτήριο Κασαπίδη και Δρ. Ράνια (Ουρανία) Κόντου, Δρ. Αμαλία και Δρ. Σπύρο Σπυρέα, τα εγγόνια του Δρ. Αναστασία Κασσαπίδη – Maloney και Ανδρέα Maloney, Αναστάσιο Κασαπίδη, Σωτήριο και Μαίρη Σπυρέα, τον δισεγγονό, Βασίλειο Maloney, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα. 

Οι συγγενείς και φίλοι, το απόγευμα της Παρασκευής, 9ης Σεπτεμβρίου 2022 από τις 3.00 έως και τις 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home», στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Αstoria, Ν.Υ. 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του.

Το πρωί του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, στην διεύθυνση 22-30 33rd St., Astoria, NY 11105 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία. 

Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης με την σύζυγό του Βασιλική. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Flushing Cemetery» στην διεύθυνση 163-6 46th Ave., Flushing, N.Y., 11358 για να παρακολουθήσουν την ταφή και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Γιατρός – χειρουργός – ηγέτης

Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης γεννήθηκε το 1928 στην Βέροια, όπου και μεγάλωσε με τις ιστορίες των προσφύγων από τον Πόντο και την Μικρά Ασία και γαλουχήθηκε με την αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Από μικρός είχε έφεση στα γράμματα και οι γονείς του επένδυσαν τόσο στην παιδεία του όσο και των αδελφιών του.

Αν και αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, εν τούτοις η Ελλάδα της εποχής εκείνης ήταν αδύναμη να στεγάσει τα όνειρά του και ήρθε για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές και κυρίως το πάθος του για την χειρουργική. 

Ο Θεός τον αξίωσε να αποφοιτήσει με άριστα και να διαπρέψει τόσο στην παθολογία και στην χειρουργική, όσο και στα καθηγητικά έδρανα. Αν και ανέβηκε πολύ ψηλά, εν τούτοις η έδρα του παρέμεινε στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια και το ιατρείο του είχε πάντα τις πόρτες ανοικτές για τους μετανάστες και τους φοιτητές που έρχονταν για μια καλύτερη τύχη είτε για να σπουδάσουν στη Νέα Υόρκη και τους παρείχε δωρεάν πολλαπλές υπηρεσίες υγείας. Το γραφείο του ήταν ολάνοιχτο και για τους ασθενείς από την Ελλάδα και την Κύπρο που έρχονταν για εξειδικευμένες θεραπείες είτε και για μια δεύτερη γνωμάτευση. 

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας, ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης και ο Αρχιεπίσκοπος (πρώην) Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Την εποχή εκείνη γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την κ. Βασιλική με την οποία έζησαν μονοιασμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την ύστατη στιγμή.

Ήταν το πιο αξιοζήλευτο ζευγάρι των ομογενών και συνάμα υπόδειγμα γονέων και παππούδων.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Σωτήριο και την Αμαλία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τα παιδιά τους ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους και σπούδασαν ιατρική. Ο Σωτήριος είναι πνευμονολόγος – εντατικολόγος και η Αμαλία παιδίατρος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Χωριάτης, Νικόλαος Τσίγκας, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/

Στην ουσία ο αριθμός των ιατρών της οικογένειας Κασσαπίδης παιδιά, ανίψια, νυφάδες και εγγόνια αγγίζει τους δέκα και ο αείμνηστος έλεγε πάντα χαριτολογώντας ότι μπορεί να σχηματίσουν ένα πλήρες ιατρικό συμβούλιο και να στελεχώσουν ένα νοσοκομείο.

Ο Δρ. Σωτήριος Κασαπίδης είναι παντρεμένος με την Δρ. Ράνια Κόντου, η οποία είναι πνευμολόγος στο NYU Langone και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης.

Η Δρ. Αμαλία Σπυρέα είναι παντρεμένη με τον Δρ. Σπύρο Σπυρέα, τον καθηγητή Φαρμακευτικής και συνάμα ιδρυτή και πρόεδρο τη ανερχόμενης βιομηχανίας Sigmapharm Laboratories με έδρα τον Μπενσάλεμ της Πενσιλβάνιας.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία, στην ομογένεια και στην γενέτειρα και έχει βραβευτεί για την φιλανθρωπική και την κοινωνική του δράση.

Ο αείμνηστος ήταν ένας από τους πιο τυχερούς ομογενείς, διότι ο Θεός τον αξίωσε να αποκτήσει μια υπέροχη οικογένεια με ικανά και αποφασισμένα τέκνα για να συνεχίσουν το έργο και να διαιωνίσουν την μνήμη του.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά του. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Δημοσθένης Βασιλείου αριστερά με το ζεύγος Αναστασίου και Βασιλικής Κασαπίδη. Φωτογραφία: http://www.photobystellios.com/
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.