Θλίψη και συγκίνηση για τον ηγέτη των Ποντίων της Φιλαδέλφειας Κυριάκο Μωσαϊδη

0
Ο αείμνηστος Κυριάκος Μωσαϊδης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας και συνάμα τελετάρχης της Παρέλασης της Φιλαδέλφειας του έτους 2019, Κυριάκος Μωσαϊδης, (Kyriakos Vasilios Mossaidis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2023, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση, όχι μόνο στους συγγενείς και φίλους, αλλά και στους Ποντίους της Αμερικής, διότι όλη του την ζωή ασχολήθηκε με τα κοινά και αγωνίστηκε για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Κυριάκος Μωσαΐδης με τα παιδιά του, Βασίλειο , αριστερά, Πίτερ και Ελισάβετ.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας της Φιλαδέλφειας και της Μείζονος Περιοχής το πρωί της Παρασκευής, 31ης Μαρτίου 2023 συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενισλβάνιας, προσκύνησαν το σκήνωμά του και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την Εξόδιο Ακολουθία.

Στην συνέχεια μετέβησαν στο Κοιμητήριο Fernwood Cemetery στο Lansdowne, PA, παρακολούθησαν την ταφή του και του απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Βασίλειο Μωσαΐδη (Basil Mossaidis), Πίτερ Μωσαΐδη (Peter Mossaidis) και Ελισάβετ Neal (Elizabeth Neal), τα έξι εγγόνια του Kyriakos Mossaidis, Maximos Mossaidis, Maya Santana, Ersy Neal, Daphne Neal και Alexandra Bieleski, τους 14 αναδεξιμιούς τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1937 στο Barzaryic της Ρουμανίας. Το 1955 ήρθε σε εφηβική ηλικία στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Φιλαδέλφεια. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο West Philadelphia High School  έγινε δεκτός στο Villanova University.  Από το 1959 μέχρι και το 1962 υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό.

Εργάστηκε ως ταξιδιωτικός πράκτορας και την δεκαετία του 1970 παρείχε την δυνατότητα σε πάνω από δέκα χιλιάδες Έλληνες να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ και να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο.

Ο αείμνηστος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι, η AHEPA και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλεδέλφειας και Μείζονος Ντελεαγουέρ έχουν ευεργετηθεί από την ανιδιοτελή προσφορά του.

Ο αείμνηστος ήταν υπερήφανος για τα παιδιά και τα εγγόνια του και ειδικά για τον πρωτότοκο γιο του, τον Βασίλειο Μωσαϊδη, που για δύο περίπου δεκαετίες υπηρετεί την AHEPA από το αξίωμα του εκτελεστικού διευθυντή του.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην διεύθυνση 229 Powell Lane, Upper Darby PA 19082
Tel: 1-610-352-7212.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.