Θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο της πρεσβυτέρας Θεοδώρας Παλαιολόγου

0
Η πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «πρεσβυτέρα των πρεσβυτερών», όπως είθισται να αποκαλούν την Θεοδώρα Παλαιολόγου, το γένος Ταλαμπέκου δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 10ης Φεβρουαρίου 2021, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «UMassMemorial Medical Center» στο Γούστερ της Μασαχουσέτης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

Το σκήνωμά της το απόγευμα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου 2021, από τις 3.00 – 7.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην διεύθυνση 102 Russell St, Worcester, MA 01609.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το  πρωί της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στον εν λόγω ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βοστώνης, κ. Μεθοδίου.

Η πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο Knollwood Memorial Park στο Canton της Μασαχουσέτης όπου αναπαύεται και ο αείμνηστος σύζυγός της π. Νικόλαος Παλαιολόγος.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της π. Κωνσταντίνο και πρεσβυτέρα Ξανθίππη (Cynthia) Παλαιολόγου, Φίλιππα και Celeste Παλαιολόγου, Φεβρωνία  (Neia) Παλαιολόγου -Ρόδη, τη νύφη Δωροθέα, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η πρεσβυτέρα Θεοδώρα Παλαιολόγου, το γένος Ταλαμπέκου γεννήθηκε στο Peabody της Μασαχουσέτης, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς της Κωνσταντίνος και Ουρανία Ταλαμπέκου κατάγονταν από την Σάμο και την γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και το 1959 είχε βραβευτεί από τον Βασιλιά Παύλο.

Η Θεοδώρα είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Νοσοκόμων του «Saint Joseph’s Hospital» στο Hot Springs, Arkansas.

Ο π. Νικόλαος Παλαιολόγος και η πρεσβυτέρα Θεοδώρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 1943 παντρεύτηκε με τον π. Νικόλαο Παλαιολόγο που την εποχή εκείνη υπηρετούσε στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Peabody της Μασαχουσέτης, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει τον Αύγουστο του 1981.

Ο π. Νικόλαος και η πρεσβυτέρα Θεοδώρα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα, τον Γρηγόρη (αείμνηστος), τον π. Κωνσταντίνο, τον Φίλιππα και την Φεβρωνία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Ο  αείμνηστος π. Νικόλαος υπήρξε ένας από τους πεφωτισμένους ιερείς της Επισκοπής Βοστώνης και την δεκαετία του 1970 διετέλεσε γραμματεύς της Επισκοπής.

Η Θεοδώρα Παλαιολόγου υπήρξε πρότυπο για τις νεότερες γενιές των πρεσβυτερών. Τα ορφανά παιδιά της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου καθώς επίσης το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή Βοστώνης έχουν ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία και τις πρωτοβουλίες της.

Ο π. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και διετέλεσε για 36 συναπτά έτη ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα της Βοστώνης.

Η αείμνηστη ήταν στοργική μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά. Η είδηση για τον θάνατό της έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους καθώς επίσης και στην ομογένεια του Γούστερ και των άλλων περιοχών της Νέας Αγγλίας που έχουν ευεργετηθεί από την σοφία της, την φιλαλληλία και την ευσπλαχνία της.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους συγγενείς και φίλους.

Αιωνία η μνήμη της. 

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.