Θλίψη για την εκδημία της πρώην διευθύντριας Παιδείας Μαρίας Μακεδών

Η πρώην διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών. Φωτογραφία: Facebook

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην ομογένεια η εκδημία της πρώην διευθύντριας του Γραφείου Παιδεία της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρίας Μακεδών – Φούντα.

Η αείμνηστη έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο το βράδυ της Τρίτης 23ης Μαϊου 2023 έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

Το σκήνωμά της το πρωί του Σαββάτου 27 Μαϊου 2023 από τις 10 π.μ. ως τις 11:30 π.μ. θα τεθεί για προσκύνημα στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην διεύθυνση, 36-07 23rd Avenue, Astoria, NY 11105.

Αμέσως μετά στον εν λόγω ναό θα τελεστεί και η Εξόδιος Ακολουθία.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Απόστολο Φούντα, τον γιο της Στυλιανό Στρατηγό, τα αδέλφια Γεώργιο Μακεδών, Κωνσταντίνα Μπάλλα και Αναστάσιο Μακεδών, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η πρώην διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών. Φωτογραφία: Facebook

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στο ταμείο για την ανέγερση του Βρεφικού Σταθμού της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (St. Demetrios Building Daycare Operation, 30-67 31st Street, Astoria, NY 11102).

Η αείμνηστη γεννήθηκε στον Πειραία και ανήκει στην ένδοξη γενιά των εκπαιδευτικών που αποφοίτησαν από την πάλαι ποτέ Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών στα πανεπιστήμια St John’s University και Columbia University προσελήφθη στο Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ως βοηθός διευθυντού. Προ δύο περίπου δεκαετιών ανέλαβε την διεύθυνση του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατοχύρωση και στην διεξαγωγή των Πολιτειακών Εξετάσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας, γνωστές ως Greek Regents EXAM (The Comprehensive Examination in Modern Greek).

Η Μαρία Μακεδών συνεργάστηκε άψογα με τις δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για την αναγνώριση και αναβάθμιση των Ημερήσιων Σχολείων και για την εξασφάλιση κονδυλίων για την ανάπτυξη διαφόρων σχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων.

Η προσφορά της στην ελληνική παιδεία υπήρξε ανεκτίμητη και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην βράβευσή της από τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας» και από άλλους ομογενειακούς φορείς.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγό της και συνάμα εκπαιδευτικό – διευθυντή Απόστολο Φούντα στον γιο της Στυλιανό, στα ααδέλφια και στα ανίψια της.

Αιωνία της η μνήμη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

3 COMMENTS

 1. Από τότε που ήλθε ο Ελπιδοφόρος , χάθηκε
  η Ελπίδα, όλο γρουσουζιές αντιμετωπίζουμε .
  Καλό ταξίδι Μακεδόνα ….. της παιδείας,
  οι υπηρεσίες σου θα παραμείνουν ζωντανές
  στην μνήμη μας και στην ιστορία της
  Ομογένειας.

 2. Το στίγμα της στην ιστορία της ελληνοαμερικανικης εκπαίδευσης θα μείνει ανεξίτηλο για πάντα!! Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν το μέγεθος του σεβασμού προς την Κα Μακεδών και το έργο της! Θα είμαι ευγνώμων για πάντα που τη γνώρισα και εργάστηκα μαζί της! Αιωνια της η μνήμη! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.