ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο π. Χρύσανθος, όπως αποκαλούσαν τον άξιο λευίτη οι ομογενείς της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης τον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Ζώη, ο οποίος διακρινόταν για την αγωνιστικότητα και για την αγάπη για τη ζωή την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 83 ετών.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Τρίτης, 29 Οκτωβρίου 2019 από τις 5.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό της Αναλήψεως στη διεύθυνση, 101 Anderson Ave, Fairview, N.J., 07022 και θα παραστεί και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος ο οποίος θα ψάλει και το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης, 30ής Οκτωβρίου 2019 στον εν λόγω ναό αμέσως μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Hillside Cemetery» στη διεύθυνση 742 Rutherford Ave, Lyndhurst, NJ 07071.

Ο θάνατός του καταλυπεί τις αδελφές του Αγγελική Ζώη που διαμένει στη Γερμανία και Αθανασία Κορτίνου, που διαμένει στην Ελλάδα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του και τη συγκίνηση για τον θάνατο του «εκλεκτού ιερέα, του ταπεινού και ακάματου λευίτη» και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και κατ΄ επέκταση το χριστεπώνυμο πλήρωμά της θρηνούν για την εκδημία του εκλεκτού ιερέα, του ανθρώπου με όλη τη σημασία της λέξεως που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προώθηση της Ορθοδόξου Πίστεως, στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης και ταυτότητας και στην πρόοδο γενικότερα της ομογένειας. Υπηρέτησε για μισό περίπου αιώνα στις κοινότητες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης με ευλάβεια, με πίστη, με αφοσίωση και αγάπη και υπήρξε υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμησης για τους νεότερους ιερείς», επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος.

Αναφερόμενος στις κοινότητες τις οποίες διακόνησε ο αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Ζώης, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος επεσήμανε ότι η ακμάζουσα την εποχή εκείνη κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν ήταν η πρώτη ενορία, την οποία υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση. Ακολούθησαν οι κοινότητες της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, ο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, η ιστορική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Μανχάταν, του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς και τα τελευταία πέντε χρόνια πριν τη αφυπηρέτησή του διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος του ιστορικού ναού του Αγίου Δημητρίου στο Τζέρσεϊ Σίτι.

Ο αείμνηστος, όπως ανέφερε, ο Σταύρος Τσαρπαλής, είχε γεννηθεί στην Κόνιτσα και είχε άμεση συγγένεια με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Αθηναγόρα.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης χειροτονήθηκε και διορίστηκε αρχικά στη Γερμανία. Με την προτροπή του μακαριστού Αθηναγόρα ήρθε στη Νέα Υόρκη και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Ζώης έχει διατελέσει ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου από το 1974 έως το  1977, ενώ τα πέντε τελευταία χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του συμμετείχε προσευχόμενος στις ιερές ακολουθίες που τελούνταν στον εν λόγω ναό στον οποίο θα λάβει χώρα και η εξόδιος ακολουθία.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσές, π. Χρήστος Παππάς μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη για την εκδημία του π. Χρύσανθου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κοινότητα θα σκύψει ευλαβικά το γόνυ και θα συμπροσευχηθεί υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Ο π. Χρήστος επεσήμανε ότι τον γνώριζε για δύο περίπου δεκαετίες και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο π. Χρύσανθος ήταν ένας αξιόλογος κληρικός. Είχε σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και διακρινόταν για την ευρυμάθειά του και για το σπάνιο του χαρακτήρα του. Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να χαρίζει δύναμη στις αδελφές, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς να ξεπεράσουν τον πόνο».

Η πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Ειρήνη Τσούκα μόλις πληροφορήθηκε για την εκδημία του π. Χρυσάνθου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Με σεβασμό, καλό ουράνιο ταξίδι στον Ηπειρώτη Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Ζώη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.