Θα βγει λευκός καπνός από την τριμερή συνάντηση για την Παρέλαση της Νέας Υόρκης;

3
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έθεσε ως προϋπόθεση και προτεραιότητα την συμπόρευση και συστράτευση τόσο των αντιμαχόμενων πλευρών της Ομοσπονδίας, όσο και όλων των ομογενειακών φορέων για την επιτυχία της παρελάσεως.

Το βράδυ της Τετάρτης, 11ης Ιανουαρίου 2023, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής ο κ. Κρίστοφερ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Αρχιεπισκοπής αφ’ ενός μεν για την στελέχωση της επιτροπής, αφ’ ετέρου δε για το άνοιγμα του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου και την διεξαγωγή των πανομογενειακών συγκεντρώσεων για την παρέλαση στον φυσικό τους χώρο.

Το πρωί της Πέμπτης, 12ης Ιανουαρίου 2023 ο κ. Κρίστοφερ επικοινώνησε με τον συντονιστή της Επιτροπής της Πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων Δημήτριο Καλαμαρά και με τον πρόεδρο του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου, κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο και αποφάσισαν να συγκαλέσουν το βράδυ της Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου 2023 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια τριμερή συνάντηση με τέσσερις αντιπροσώπους εκάστης πλευράς.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Λου Κάτσος, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Δημήτριος Καλαμαράς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και ο κ. Κρίστοφερ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα διαμειφθέντα κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, εν τούτοις τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους και στηριζόμενοι σε όσα μας ενώνουν να προχωρήσουμε στην επίτευξη ενός σημαντικού εθνικού στόχου και συνάμα στοιχήματος που ακούει στο όνομα Παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης».

Η Επιτροπή Παρελάσεως, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συγκροτήθηκε από το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, βάσει της αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης της 17ης Νοεμβρίου 2022 στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων με συντονιστές τον Δημήτριο Καλαμαρά και τον Νικόλαο Διαμαντίδη, οι οποίοι θέλουν να συγκροτηθεί η επιτροπή στα πρότυπα της Επιτροπής που διοργάνωσε την παρέλαση της 5ης Ιουνίου 2022 και στην οποία τον πρώτο λόγο τον είχε η Ιερά Αρχιεπισκοπή δια του αντιπροέδρου της Τζον Κατσιματίδη.

Λευκός καπνός

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως 2023 Νίκος Μπάρδης, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση θα λάβει χώρα στο Σταθάκειο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική, ότι θα βγει «λευκός καπνός».

Ερωτηθείς για την σύνθεση της Επιτροπής Παρελάσεως επεσήμανε ότι έβαλαν αρκετές κόκκινες γραμμές μεταξύ των οποίων τον αποκλεισμό των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας.

«Οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας φέρουν καίρια την ευθύνη για τον εμφύλιο σπαραγμό και για τον διασυρμό της Ομοσπονδίας στα Δικαστήρια. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που προκάλεσαν μια κρίση δεν μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Εμείς καταφέραμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους και τους δώσαμε το έναυσμα να στελεχώσουν την επιτροπή παρελάσεως και η διαφορά είναι απίστευτη», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης.

«Ο Άρης Κουρκουμέλης, ο Δημήτρης Νικολάου, η Αυγή Μαρία Ατματζίδου και ο Γιάννης Στρουμπάκης αποτελούν το νέο αίμα στην Επιτροπή Παρελάσεως και πιστεύουμε ότι με την βοήθειά μας θα κάνουν την διαφορά», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης.

Εξ άλλου η πλειοψηφία των νέων στελεχών της Επιτροπής Παρελάσεως έδωσε ήδη εξετάσεις το 2022 και αρίστευσε.

«Ο Άρης Κουρκουμέλης ήταν ο συντονιστής της τελετής έπαρσης της σημαίας στον ιστό της Ομοσπονδίας στο Μπόουλινγκ Γκριν. Η Αυγή Μαρία Ατματζίδου και ο Κώστας Ουρανίτσας πέρσι ανέλαβαν την καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διοργάνωσαν με πρωτοφανή επιτυχία την πρώτη βραδιά νεολαίας στο εστιατόριο «Άνεμος» στην Αστόρια. Ο Γιάννης Στρουμπάκης ήταν συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Εξελεγκτική Επιτροπής που ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία τον έλεγχο των οικονομικών της Ομοσπονδίας σε βάθος 6ετίας», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία τους στις συνεδριάσεις και η καλή χημεία που έχουν με τον γενικό Γραμματέα Πολύκαρπο Κοτρώνη έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό και έχει ήδη κάνει την διαφορά.    

Η παρέλαση

Η Παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβει χώρα την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 στην Πέμπτη Λεωφόρος.

Η Επιτροπή Παρελάσεως έχει ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά για τις άδειες από τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές.

Εάν την ερχόμενη Τετάρτη βγει «λευκός καπνός» από την τριμερή συνάντηση τότε την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 – κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί η πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση για την Παρέλαση.

-Advertisement-

3 COMMENTS

 1. Διαβάζοντας το πιό πάνω δημοσίευμα καί έχοντας διαβάσει καί το χθεσινό με το ίδιο θέμα, γνωρίζοντας κάποια πράγματα για το θέμα αυτό καί έχοντας συμμετοχή σε συζητήσεις και με τις δύο πλευρές γιά το θέμα αυτό, θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου, ίσως καί κάποιες αμφιβολίες μου γιά τον “άσπρο κάπνο”.
  Ας αρχίσουμε με το ότι επιθυμία δική μου, καί της συντριπτικής πλειοψηφίας της ομογένειας, είναι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καί η ΣΥΜΠΡΑΞΗ των ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ πρώτα γιά την επιτυχή διοργάνωση της παρέλασης καί αμέσως μετά γιά κάθαρση, προετοιμασία καί διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο από μία κοινώς αποδεκτή προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Απλά καί δίκαια πράγματα. Διαβάζοντας τα πιό πάνω δημοσιεύματα βλέπω παντελή έλειψη συσπείρωσης καί σύμπραξης. Σαν να μην υπάρχει άλλη πλεύρά! (δυστυχώς, υπάρχουν δύο). Απεναντίας, βλέπω μονόπλευρες πράξεις καί αποφάσεις, βήματα στην λάθος κατεύθυνση. Περιμένουμε από κοινού πράξεις, αποφάσεις καί δηλώσεις. Τότε ναί, μπορούμε να περιμένουμε “άσπρο καπνό” την επόμενη Τετάρτη το βράδυ. Ελπίζω, πραγματικά, τά δημοσιεύματα αυτά να εκφράζουν εκτιμήσεις τού συντάκτη καί όχι αποφάσεις καί νοοτροπίες όσων παρευρέθηκαν στην συνάντηση της περασμένης Τετάρτης. Ας προχωρήσουμε μαζί, ενωμένοι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Το απαιτεί η ομογένεια, το απαιτούν οι καιροί.

  Με εκτίμηση,
  Νίκος Αλυσανδράτος

 2. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η Παρέλαση
  είναι Εθνικός σκοπός και θα πρέπει όλοι να
  συμπορευθούμε εθελοντικά χωρίς σχόλια και
  προστριβές , ήδη έχει χαθεί αρκετός χρόνος:
  “ φείδου χρόνου” έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες.
  Χωρίς διεκδικήσεις και διακρίσεις …πρέπει να
  συστρατευτούμε όλοι ηνωμένοι και να
  αποδείξουμε πως η Ομογένεια είναι εδώ ,
  δυνατή και κραταιά και ικανή να κάνει θαύματα.
  Ας συστρατευτούμε όλοι πίσω από την ηγεσία ( την Επιτροπή της παρέλασης) και να γίνουμε
  μοχλοί προς την επίτευξη της επιτυχίας .
  Ας ξεχάσουμε τα καραγκιοζιλίκια του παρελθόντος
  και να κάνουμε μια καινούργια αρχή . Άμεσα
  να γίνει επιλογή Τελετάρχη ( Grand Marshal ) ο
  οποίος πρέπει να είναι ξένος Μεγάλος Φιλέλληνας
  και όχι αυτός που προσφέρει τα περισσότερα χρήματα όπως συνήθιζαν να κάνουν οι προηγούμενοι κομπιναδόροι ……Η επιτυχία δεν είναι το οικονομικό μέρος , αλλά η επιτυχία της
  συμμετοχής στην 5η λεωφόρο τόσο των τμημάτων που θα παρελάσουν , όσο και οι μάζες
  των θεατών στα πεζοδρόμια. Η ΑΙΓΛΗ της
  παρέλασης δεν είναι η εξέδρα των επισήμων αλλά
  οι παρελαύνοντες στην 5η λεωφόρο και οι μάζες,
  τα μπουλούκια στα πεζοδρόμια.
  Μετά από όλα όσα συνέβησαν και με όλ’αυτά που
  συμβαίνουν στην Πατρίδα η εφετεινή Παρέλαση
  ΠΡΕΠΕΙ να έχει επιτυχία άνευ προηγουμένου.
  Πρέπει να τα δώσουμε ΟΛΑ….. ψυχή και χρήμα,
  δεν μπορούμε να αποτύχουμε για μια ακόμη φορά.
  Συστήνω όπως άμεσα η επιτροπή πρέπει να βρεί
  τουλάχιστον τρείς γραμματείς Ελληνίδες που
  η ψυχή τους βράζει από Ελλάδα και με το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν
  έναν Πανομογενειακό ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  ( να ανοιχτεί ξεχωριστός λογαριασμός ο οποίος
  θα δέχεται όλες τις δωρεές από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες) και ο καθένας μας να κάνει
  το χρέος του προς την Πατρίδα. Μια επιτυχημένη
  μεγαλειώδης παρέλαση θα είναι Ανάταση και
  Ανάσταση για την ομογένεια , θα αποχτήσει εκτόπισμα τέτοιου μεγέθους που θα μας σέβονται
  όλοι οι κατεργάρηδες που μας μεταχειρίζονται ακόμη σαν πιατάδες π.χ ψήφος αποδήμων , κλπ αίσχος ) .Εμπρός λοιπόν όλοι κατ’αναλογίαν….,
  Άρχοντες, πένητες και οργανώσεις να βάλλουμε
  το χέρι βαθειά στην τσέπη για να μετατρέψουμε
  τον θεσμό της Παρέλασης σε ΙΔΕΑ για την οποίαν
  θα όμιλούν όλοι, Έλληνες και Ξένοι.
  Η ΜΟΙΡΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ , ΑΥΤΟ ΠΟΥ
  ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ , ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΣ …… ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ.

 3. B”H Our Greek American community in New York continues to be ill-served by the same cast of characters repeatedly singled out for past failures. A trio, but not only, conspicuously stands out in ignominy: Messrs. Philip Christopher, Demetrius Kalamaras, and Lou Katsos; the first volunteering to undertake the arduous task of bringing committee proceedings to a successful culmination in the April 30 Greek Independence Day Parade up Fifth Avenue, while the last named is notorious for his self-importance and entitlement! Such arrogating of responsibility is taken despite: a dysfunctional and ongoing state of war between two mutually suspicious factions of the virtually nonexistent Federation of Hellenic Societies; the shutting down of the meeting premises in Astoria’s 29th Street; the unnecessary invitation to meddle in an American civic matter by the Orthodox Archdiocese, leaving non-Christian Greeks outside; planning deliberations are starting customarily late —- the better suggestion is to begin strategizing for the following year the day after the event has been held, with effusive excitement ready to be harnessed! Thus, sadly, with little confidence in the occasion’s stewards one can safely bet on another forthcoming disappointment; after all, why should the contemporary descendants of an underdeveloped country, most recently and embarrassingly ethically on the international stage in Brussels be different? Just askin’. With fraternal affection, Asher 🙏😢🇬🇷😩🇺🇸

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.