To Ίδρυμα Αμοργός ξανάφερε χαρά στα παιδιά μαζί με τον Αι Βασίλη

Στιγμιότυπο από την κοπή της Βασιλόπιτας του Ιδρύματος Αμοργού, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Π. Πατρίδης» του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με αφορμή την πιο πρόσφατη εμπειρία, την περίοδο των εορτών, όπου εμφανίζονται πολλοί «Αϊ Βασίληδες», αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί εάν στον χώρο της Ομογένειας υπήρχαν όχι ένας αλλά πιο πολλοί… Άγιοι Βασίληδες.

Αν τώρα στην θέση του Αϊ Βασίλη, βάλεις τον δωρητή κ. Νίκο Γαβαλά, τότε μπορείς εύκολα να καταλάβεις, πως ένιωσε μια ντουζίνα και πλέον παιδιών, που το βράδυ του Σαββάτου, 7ης Ιανουαρίου 2023, υποδέχθηκε με όλες τις τιμές τον δικό της Αϊ Βασίλη.

Ήταν μια όμορφη εκδήλωση, με καλυμμένα όλα τα έξοδα, από το δραστήριο ίδρυμα Amorgos Foundation.

Μέχρι και ειδική ζωγράφο για πρόσωπα των παιδιών είχε επιστρατεύσει το ίδρυμα.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Αμοργού κ. Νίκος Γαβαλάς με τον πρόεδρο κ. Νικήτα Θεολογίτη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Και μαζί μια ευκαιρία να νιώσουμε έστω και για λίγο την ζεστασιά και την άψογη φιλοξενία των μελών του ΔΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Νικήτα Θεολογίτη.

Η εμφάνιση του Αι Βασίλη έγινε μετά την Κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας , που φέτος ευλόγησε ο νέος Προϊστάμενος του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου, ο πρωτοπρεσβύτερος Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Παρών στην εκδήλωση και ο Αιδεσιμότατος Νικόλαος Πάρος και επίσης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Στέφανος Θωμάτος. Είδαμε επίσης και τον πρώην πρόεδρο κ. Χάρη Κάλα, αλλά και το μέλος του Συμβουλίου κ. Βασίλη Κωνσταντά.

Και παρόλο που το κίνητρο στην όλη διαδικασία της κοπής της πίτας, ήταν μια χρυσή λύρα, εντούτοις στα κομμάτια που μοιράστηκαν δεν υπήρχε ή τέλος πάντων δεν ανακοινώθηκε κάποιος νικητής.

Στιγμιότυπο από την κοπή της Βασιλόπιτας του Ιδρύματος Αμοργού, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Π. Πατρίδης» του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Αλλά στην ουσία, νικητές ήταν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, που είχε ως στόχο την αγάπη και το ενδιαφέρον προς το παιδί.

Και για τα παιδιά που ήταν εκεί, είχαν προβλέψει οι διοργανωτές και το δικό τους μπαρ. Μην πάει ο νους σας σε αλκοολούχα ποτά. Μιλάμε ασφαλώς για χυμούς φρούτων…

Πάντως σε ό,τι αφορά τα φαγητά, υπήρχαν άφθονες επιλογές και μαζί με τα ποτά και τα φαγητά οι φίλοι και τα μέλη της Αμοργού και των γειτονικών μικρών νησιών, όπως η Δονούσα, ή η Σχοινούσα έμειναν ικανοποιημένοι.

Ενθαρρυντική ήταν και η παρουσία των νέων στην γιορτή, που θα αναλάβουν τις τύχες του Ιδρύματος σε λίγα χρόνια. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Τέτοιες ευκαιρίες για αντάμωμα, είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο τα τελευταία δύο χρόνια και ευτυχώς τώρα επιστρέφουν.

Η δράση του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Αμοργού»  δεν είναι και τόσο γνωστή στην ευρύτερη Ομογένεια.

Ωστόσο αν αναφέρεις το όνομα του Νίκου Γαβαλά στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, όλοι ξέρουν όχι μόνο το έργο του, αλλά και την σημασία του.

Πριν λίγα χρόνια, (2021), ο ίδιος κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που φάνταζε δύσκολο, να προσθέσει δηλαδή την ειδική ράμπα εισόδου στο ναό για άτομα ΑΜΕΑ, (ειδικές ανάγκες).

Μόνο ένας Γαβαλάς κατάφερε μετά από επτά μέρες ταξιδιού προς τον Βόρειο Πόλο, να επαναφέρει τον Άγιο Βασίλη προς τέρψη των παιδιών των μελών του Ιδρύματος και της Ομογένειας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Κατόπιν κι ενώ η Κοινότητα ξεκίνησε την κατασκευή ενός μεγαλεπήβολου έργου, βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικό χάσμα και με κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το έργο, που θα της έδινε μετά την κατασκευή του, μια ανάσα.

Ο κ. Γαβαλάς ανέλαβε την συνέχιση του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του, δίνοντας πάλι την ευκαιρία στην Κοινότητα να αναπνεύσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως απλοί παρατηρητές, λέμε για άλλη μια φορά ότι η Ομογένεια σήμερα, έχει ανάγκη όχι για έναν, αλλά για πολλούς Γαβαλάδες.

Ο επίτιμος προέδρος του Ιδρύματος Αμοργού κ. Νίκος Γαβαλάς πλαισιωμένος από παιδιά και τον «Αγιο Βασίλη» του Ιδρύματος. Φωτογραφία: ETA PRESS.
Οι νέοι πρωτοστάτησαν στους παραδοσιακούς χορούς συμαπρασύροντας και τους πιο έμπειρους στο γλέντι. Φωτογραφία: ETA PRESS.
Με την βοήθεια και την συμμετοχή πολλών ανθρώπων έγινε δυνατή η διοργάνωση της εκδήλωσης. Φωτογραφία: ETA PRESS.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.