ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την μνήμη των αειμνήστων Δημητρίου Καλοειδή και Νίκου Μούγιαρη θα τιμήσει η ομογένεια κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 199η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως που θα λάβουν χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς επίσης και στην παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020.

Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης πανομογενειακής συγκέντρωσης για την παρέλαση που έλαβε χώρα το βράδυ τη Πέμπτης, 5 Δεκεμβρίου 2019 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση των αειμνήστων και στην αέναη προσφορά τους στις παρελάσεις της ομογένειας. Παράλληλα ανέφερε ότι αμφότεροι ήταν χορηγοί του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας που λαμβάνει χώρα το Σάββατο πριν την παρέλαση και στο οποίο βραβεύονται οι τελετάρχες της παρελάσεως και οι ευεργέτες του επισήμου δείπνου.

Το δείπνο κατά κανόνα λάμβανε χώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον. Του χρόνου θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Σέρατον, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το ξενοδοχείο Χίλτον.

Ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος για μια ακόμη φορά θα είναι υπεύθυνος του επισήμου δείπνου, επεσήμανε ότι η αίθουσα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας και ότι θα παράσχει τη δυνατότητα σε περισσότερους ομογενείς να παραστούν και να προσφέρουν τον οβολό τους για την ενίσχυση του ταμείου της παρελάσεως.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, καλωσόρισε τους ομογενείς και τους κάλεσε να πλαισιώσουν τις επιτροπές και να συμβάλλουν στις πωλήσεις των λαχείων και των καταχωρήσεων στο λεύκωμα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Ηλίας Κατσός, Μαρία Μάρκου, Δημήτριος Παλιούρας και Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία΅Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο υπεύθυνος της επιτροπής λευκώματος Νίκος Μπάρδης αναφέρθηκε στην επιτυχία του περσινού λευκώματος και τόνισε ότι εφέτος έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη και ότι φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τις $150.000.

«Οι σύλλογοι και οι κοινότητες πρέπει να πρωτοστατήσουν και στο λεύκωμα με τις δικές τους καταχωρήσεις», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης υπενθυμίζοντας ότι «η επιτυχία της παρελάσεως είναι ένα στοίχημα το οποίο απαιτεί την συνεισφορά όλων και πάνω από όλα των στελεχών της Ομοσπονδίας και των στελεχών των φορέων – μελών της».

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Ηλίας Κάτσος κάλεσε τους παρισταμένους να κινητοποιηθούν ώστε η παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Ηλίας Κατσός, Μαρία Μάρκου, Δημήτριος Παλιούρας και Βασίλειος Σερέτης. Φωτογραφία΅Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την  παρέλαση της ομογένειας υπόθεση της ίδιας της Αμερικής, διότι από την εποχή του Τζέφερσον η Αμερική και οι φιλέλληνες στήριξαν την ελληνική επανάσταση. Πρέπει να προσεγγίσουμε όλες τις άλλες εθνικές ομάδες που διαβιούν στη Νέα Υόρκη και να τους καλέσουμε στην παρέλαση διότι οι γενέτειρές τους αναγνώρισαν την ελληνική ανεξαρτησία», επεσήμανε ο κ. Κάτσος υπενθυμίζοντας ότι η Αϊτή ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην παρέλαση επεσήμανε ότι συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ότι μαζί με τα εθνικά θέματα θα προσπαθήσουν να προβάλλουν και αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, τα οποία είναι ευρύτερα γνωστά στους Αμερικανούς συμπολίτες μας.

Τέλος επεσήμανε ότι η 29η Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στους βετεράνους του Βιετνάμ, και ότι θα γίνει προσπάθεια να κληθούν όσοι περισσότεροι βετεράνοι στην παρέλαση.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του καθηγητή Βασιλείου Πετράτου. Φωτογραφία΅Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της στελέχωσης των επιτροπών και κάλεσε τους ομογενείς να πλαισιώσουν τις επιτροπές και να καλέσουν και άλλους ομογενείς να ενταχτούν στις τάξεις των εθελοντών.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 199ης επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις των τριημέρου πριν την παρέλαση είναι καθιερωμένες και ότι οι επιτροπές τους είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Παλιούρας, ανέφερε ότι θα εκμεταλλευτούν τις θετικές εμπειρίες για τη διοργάνωση μια καλύτερης και πιο δυναμικής παρέλασης και κάλεσε τους ομογενείς να μην αφήνουν για τελευταία στιγμή την εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σπυριδούλα Τσουκαλά, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Ηλίας Κατσός, Μαρία Μάρκου και Δημήτριος Παλιούρας. Φωτογραφία΅Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Παιδιών, Νεολαίας και Μητέρων, Μαρία Μάρκου, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν σημαντικές δραστηριότητες, με πρώτη τη συγκέντρωση παιχνιδιών για παιδιά άπορων οικογενειών, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Βασίλειος Σερέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλατανιωτών «Αγία Μαρίνα» και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γιάννη Νικολόπουλο, ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Φώτης Γερασόπουλος, ο καθηγητής Βασίλειος Πετράτος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Γιάννης Κριαράς και ο Βασίλης Καρβέλης.

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Ηλίας Κατσός, Μαρία Μάρκοθ, Δημήτριος Παλιούρας και Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία΅Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.