ΑΘΗΝΑ. Δεκάδες συγγενείς και φίλοι, μεταξύ των οποίων και Ελληνοαμερικανοί το μεσημέρι της Πέμπτης, 1ης Σεπτεμβρίου 2022, αψήφησαν το λιοπύρι και προσήλθαν στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Δημοτικού Κοιμητηρίου της Ηλιοπόλεως και παρακολούθησαν την θλίψη και συγκίνηση την Εξόδιο Ακολουθία του Νίκου Κωστάκου, αντιπροέδρου της ομογενειακής τράπεζας «Alma Bank».

Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς τον πόνο και πολλά αναπάντητα ερωτήματα μεταξύ των οποίων και «γιατί..».

«Γιατί έφυγε πρόωρα ο Νίκος σε ηλικία 60 ετών;» ήταν το ερώτημα το οποίο έθεσαν πολλοί στον γράφοντα, μεταξύ άλλων και ο θείος του Νίκου Κωστάκου.

Ο Νίκος Κωστάκος (Nikos Kostakos), όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις απεβίωσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 60 ετών το απόγευμα της Τρίτης 16 Αυγούστου 2022 βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους.

Η εξόδιος Ακολουθία και η ταφή του Νίκου ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον γράφοντα και τους λοιπούς ομογενείς, καθώς τα ταφικά έθιμα των ομογενών έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές ουσιαστικές διαφορές.

Προηγήθηκε ένα σύντομο προσκύνημα του σκηνώματός του, το οποίο παρείχε την δυνατότητα στα αδέλφια του Μιχάλη και Ελένη Κωστάκου και στον ανιψιό του Πάνο Κωστάκο να γνωριστούν έστω και υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες με τους φίλους του Νίκου Κωστάκου. 

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ολόλευκο στεφάνι της οικογένειας του Τεντ Ράλλη, από τη Νέα Υόρκη, καθώς  ο Τεντ και η οικογένειά του αποτελούσαν την «εν Αμερική οικογένεια» του αειμνήστου, αλλά και τους φύλακες άγγελους.

Αν και Νίκος Κωστάκος δεν ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας και το πιο σημαντικό δεν είχε δική του οικογένεια, εν τούτοις η κηδεία του ήταν η πολυπληθέστερη που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα στο εν λόγω Κοιμητήριο και έδωσε την δυνατότητα στον γράφοντα να συνειδητοποιήσει καλύτερα τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος όλη του ζωή προσέφερε και έλαβε τόσο μεγάλη αγάπη.

Αμέσως μετά η οικογένεια υποδέχτηκε τους συγγενείς και φίλους στο κυλικείο του Κοιμητηρίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την συμπαράστασή τους στις δύσκολες ετούτες στιγμές.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ανιψιός του Παναγιώτης Κωστάκος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση των ομογενών και ειδικά για τον Τεντ Ράλλη και την οικογένειά του και το ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Αντωνόπουλος» οι οποίοι μηδένισαν τις αποστάσεις και ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες που σχετίζονταν με την διακομιδή της σορού και την τέλεση της κηδείας στην Ελλάδα. Ειδική μνεία έκανε και στο Γραφείο Τελετών «Τελεταί Τογρίδης», που συνεργάστηκε άψογα με το ομογενειακό γραφείο.

Από την Ηλιούπολη στην καταξίωση

Ο Νίκος Κωστάκος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» γεννήθηκε στην Ηλιούπολη στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Παναγιώτης και Μαρία Κωστάκου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Μιχάλη και τον Νίκο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το πάθος του για την γνώση τον οδήγησε στη Νέα Υόρκη όπου έγινε δεκτός και αποφοίτησε από την Σχολή Οικονομικών του City College of New York.

Μετά την αποφοίτησή του αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα και έκανε τα πρώτα του βήματα στην «Atlantic Bank», θυγατρική την εποχή εκείνη της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Στην συνέχεια υπηρέτησε στην «JP Morgan Chase», αλλά η αγάπη του για την ομογένεια τον ώθησε να υπηρετήσει στην «Marathon Bank» την περίοδο της εξαγοράς της από την Τράπεζα Πειραιώς. Ακόμη και μετά την εξαγορά της και την μετονομασία της σε Investors Bank παρέμεινε στην εν λόγω τράπεζα.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προ δύο περίπου ετών προσελήφθη στην «Alma Bank», όπου συν τοις άλλοις κατείχε τον τίτλο του αντιπροέδρου.

Ο Νίκος Κωστάκος ανήκει στην κατηγορία των ομογενών τραπεζιτικών που αν και είχαν τα προτερήματα να κάνουν καριέρα σε μεγαλύτερους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς οργανισμούς, εν τούτοις δεν ενέδωσαν στους πειρασμούς. Παρέμειναν σε ομογενειακές τράπεζες και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η επαγγελματική καριέρα έληξε στην «Alma Bank» την μοναδική καθαρά ομογενειακή τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/ehase-tin-mahi-me-tin-zoi-o-antiproedros-tis-alma-bank-nikos-kostakos/

https://www.anamniseis.net/thlipsi-kai-stin-atlantic-bank-opou-arxise-tin-kariera-tou-o-nikos-kostakos/

https://www.anamniseis.net/sto-kimitirio-tis-ilioupolis-to-sterno-antio-ston-antiproedro-tis-alma-bank-niko-kostako/

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ εκφράζουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Κωστάκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το στεφάνι του οικογενειακού του φίλου Τεντ Ράλλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.