Στο Ευρωκοινοβούλιο οι Διώξεις των Βορειοηπειρωτών μέσω του περιουσιακού

0
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Χειμαρριωτών.

Στις διώξεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Βορείας Ηπείρου με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος.

Επιπλέον, ο κ. Φράγκος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Επιτροπή για το πώς, μέσου του περιουσιακού ζητήματος, να «νομιμοποιούνται» οι διώξεις των Βορειοηπειρωτών, οδηγώντας τους σε διαρκείς και ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες.

“Η πολιτική διεκδίκηση της ελληνικής ταυτότητας των Βορειοηπειρωτών έχει ως αντίποινα επιθέσεις σε σπίτια από παρακρατικές ομάδες και νομικά εμπόδια και δικαστικές περιπέτειες από την αλβανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Εμμανουήλ Φράγκος άσκησε δριμεία κριτική προς την αλβανική κυβέρνηση και τον ρόλο της Τουρκίας ως κράτος-πάτρωνας. Η αλβανική κυβέρνηση, ως τουρκικό ενεργούμενο, παρουσιάζει νομικά εμπόδια για τους Βορειοηπειρώτες μας, την ώρα που εάν τις συμφωνίες που έχει κάνει με την Τουρκία, τις έκανε με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα είχε βομβαρδίσει την Αλβανία, όπως έκανε με τη Σερβία πριν από λίγες δεκαετίες. Από ό,τι διαφαίνεται, η γραμμή της Ουάσιγκτον έχει μεγαλύτερη σημασία από τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, που υπαγορεύουν τους κανόνες προσχώρησης μίας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει.

Αναλυτικά το γραπτό του ερώτημα ο κ. Φράγκος αναφέρει:

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα Βορείας Ηπείρου υποφέρει από πλήθος ενεργειών εκδίωξης της Αλβανίας, κατόπιν των δολοφονιών του Αριστοτέλη Γκούμα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με επιθέσεις σε σπίτια τους από παρακρατικές ομάδες, εμπόδια στην αναγνώριση της ιδιοκτησίας και δικαστικές περιπέτειες, ιδίως για τους Βορειοηπειρώτες που διεκδικούν πολιτικά την ελληνική τους ταυτότητα.

Η Ομόνοια Χιμάρας κατήγγειλε τον Οκτώβριο πολυάριθμες συλλήψεις Βορειοηπειρωτών από τη Χιμάρα και τις Δρυμάδες, αναφέροντας πως έγιναν «σε βραδινές ώρες, στα σπίτια τους, με βία και τρόμο, με περιπτώσεις ατόμων βεβαρημένης κατάστασης υγείας και ατόμων με κινητικές δυσκολίες».

Ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας οδηγεί σε διαρκείς περιπέτειες για τους Βορειοηπειρώτες, με διαρκείς και ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες.

Σημειώνεται πως μεγάλος αριθμός καταχρήσεων διαπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Χιμάρας, με αποτέλεσμα «εκτάσεις γηγενών ιδιοκτητών και κρατική περιουσία που διανέμεται σε φίλους και συνεργάτες ή άτομα που συνδέονται με την κυβέρνηση, για την οποία η Ομόνοια Χιμάρας και η κοινή γνώμη έχουν γνώση και συγκεκριμένα στοιχεία».
Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλβανία δεν αναφέρει το σύνολο των προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών, ώστε να παρουσιάζεται «διαρκής πρόοδος της Αλβανίας», για να εξασφαλιστεί η, προαποφασισθείσα, ένταξη της στην ΕΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Σχεδιάζει να κάνει οτιδήποτε για να εξασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών;

2) Εφόσον δεν καλύπτεται από την ενημέρωση που έχει, ποιους νέους διαύλους επικοινωνίας σκοπεύει να ξεκινήσει;

Ο Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος 

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.