ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστού Robert W. Lehrburger ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιερώνυμος (Τζέρυ) Δημητρίου (Jerome Dimitriou).

Ο κ. Δημητρίου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» από την πρώτη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα υπεραμύνεται της αθωότητάς του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (United States Attorney for the Southern District of New York) απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2020 και συγκεκριμένα στις 3.00 μ.μ. θα παρουσιαστεί ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μανχάταν.

Ο εκπρόσωπος τύπου αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον χαρακτήρα της επικείμενης ακρόασης επικαλούμενος τις εν εξελίξει έρευνες τόσο για τις κατηγορίες που αφορούν τον κ. Δημητρίου, όσο και για το σκάνδαλο με τα χρήματα για την ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε προ τριών ετών η Ιερά Αρχιεπισκοπή και η οποία υποχρεώθηκε να προβεί σε δανεισμό υποθηκεύοντας για πρώτη φορά το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Μανχάταν.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 θα παρουσιαστεί ο Τζέρυ Δημητρίου

O Ιερώνυμος (Τζέρυ) Δημητρίου (Jerome Dimitriou), όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συνελήφθη στις 25 Νοεμβρίου 2019 και το απόγευμα της ίδιας ημέρας προσάχθηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού Δικαστή (Magistrate Judge Robert W. Lehrburger), όπου του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Ο δικαστής αποδέχτηκε το αρχικό κατηγορητήριο και διέταξε την αποφυλάκισή του με εγγύηση $150.000.

Οι έρευνες, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Εισαγγελίας συνεχίζονται και μέχρι και ετούτη την ώρα η υπόθεσή του δεν είχε τεθεί στην ετυμηγορία των ενόρκων (Grand Jury), η οποία κατά κανόνα  παραπέμπει τον κατηγορούμενο σε δίκη.

Το χρονικό διάστημα των δύο περίπου μηνών που απομένει μέχρι την 20η Μαρτίου είναι αρκετό για την παραπομπή της υπόθεσης στην ετυμηγορία των ενόρκων.

Ο πίνακας των αποδοχών του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τζέρυ Δημητρίου

Ο ομογενής πρώην διευθυντής της Αρχιεπισκοπής από την πρώτη στιγμή δήλωσε αθώος, ενώ ο συνήγορός του, κ. Nathaniel Marmur υπεραμύνθηκε της αθωότητας του εντολέα του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία» και ότι «αναμένουμε όλα τα δεδομένα αυτής της υπόθεσης να έρθουν στο φως του ηλίου».

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του εξέδωσε ανακοίνωση τύπου μέσω της οποίας, αφ’ ενός μεν ανακοίνωσε τη σύλληψή του και τις βαριές κατηγορίες, αφ’ ετέρου δε τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή στα τέλη του 2017 όταν αντιλήφθηκε τις οικονομικές ατασθαλίες αποτάθηκε στις Ομοσπονδιακές Αρχές και κατήγγειλε αυτές τις ατασθαλίες.

Ο κ. Δημητρίου κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων χρεώνοντας την εταιρική πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής για προσωπικά και άλλα έξοδα, καθώς επίσης και για τις αυξήσεις των αποδοχών του μέσω των οποίων την πενταετία 2013-2017 κατάφερε να υπεξαιρέσει $488.290 δολάρια. Συγκεκριμένα το 2013  υπεξαίρεσε 87.500 δολάρια το 2013, το 2014 112.500 δολάρια, το 201589.375 δολάρια, το 2016 132.610  δολάρια και το 2017 66.305 δολάρια.  Την εν λόγω πενταετία ο κατηγορούμενος φέρεται να καρπώθηκε 1.676.679 δολάρια.

Παράλληλα κατηγορείται ότι από το 2000 έως το 2017 χρέωνε στην εταιρική κάρτα προσωπικά και άλλα έξοδα χωρίς έγκριση, ενώ τα έξοδα για ταξίδια με την οικογένειά από τον Μάιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 ανέρχονται στα 61.286.20 δολάρια.

Ο κ. Δημητρίου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Προηγήθηκε η σύλληψη και η καταδίκη του οικονομικού διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Γιώργου Παπαδάκου.

Ο κ. Παπαδάκος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είχε παραδεχτεί την ενοχή και έπεσε στα μαλακά. Καταδικάστηκε με μόνο για το διάστημα που είχε εκτίσει και διατάχτηκε να επιστρέψει το ποσό των $128.499.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/eleftheros-me-eggiisi-150000-o-proin-dieythyntis-tis-arxiepiskopis/

https://www.anamniseis.net/sinelifthi-o-proin-ektelestikos-diefthintis-tis-arxiepiskopis-gia-kataxrisi-pano-apo-miso-ekatommirio-dolaria/  

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/former-executive-director-non-profit-religious-organization-charged-two-embezzlement

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.