ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ισχνή με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η συμμετοχή της των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των εκπροσώπων των φορέων μελών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στην 5η πανομογενειακή συγκέντρωση που συγκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια η επιτροπή παρελάσεως.

Πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση του 2020 και συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, καθώς επίσης και την παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 στην φημισμένη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καλωσόρισε τους ομογενείς, παρουσίασε την αφίσα της παρελάσεως και κάλεσε τους παρισταμένους και τους εκπροσώπους της ομογένειας να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή και να προσφέρουν τη δική τους συμβολή στην προώθηση του λαχείου και του λευκώματος

Στην πρώτη σειρά οι Αμίνα Δρίτσα, η Αυγερινή Κατέχη και ο Σπύρος Βασιλάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό της συζήτησης επεσήμανε ότι ο χρόνος τρέχει και ότι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για την εξασφάλιση του μισού περίπου εκατομμυρίου δολαρίων που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων για την παρέλαση, την φιλοξενία του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τις άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τον Μάρτιο που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι Μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς.

Η γραμματέας της Επιτροπής Παρελάσεως Σπυριδούλα Τσουκαλά ανακοίνωσε ότι στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση θα συμμετάσχει και η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, η οποία ερμήνευσε για πρώτη φορά τον Εθνικό Ύμνο.

Η Φιλαρμονική, όπως επεσήμανε η κ. Τσουκαλά, το μεσημέρι της Παρασκευής, 26 Μαρτίου 2020, θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους και τα εμβατήρια στην τελετή έπαρσης της Γαλανόλευκης στον ιστό που είχε δωρίσει η Ομοσπονδία στο Μπόουλινγκ Γκριν στο Νότιο Μανχάταν, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δώσει συναυλία.

Πρώτος από δεξιά ο δημοσιογράφος – ιδρυτής του “Hellenic DNA” Πάνος Σατζόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 θα συμμετάσχει στην τελετή έπαρσης της γαλανόλευκης στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας, ενώ την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 θα συμμετάσχει στη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και στη συνέχεια θα παρελάσει στην 5η Λεωφόρο.

Την φιλοξενία της Φιλαρμονικής Κερκύρας θα τα αναλάβει η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδίας, χωρίς να επιβαρυνθεί η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και συνάμα κυβερνήτης της 5ης Περιφέρειας της AHEPA, κ. Ηλίας Κατσός επεσήμανε ότι η παρέλαση συμπίπτει με την Ημέρα των Βετεράνων του Πολέμου στο Βιετνάμ και ότι θα συνδυάσουν τον εορτασμό της 199η επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Παράλληλα τόνισε ότι το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, 26 Μαρτίου 2020 και ώρα 5.00 μ.μ. θα διοργανώσουν στο Σταθάκειο Κέντρο μια εκδήλωση με θέμα «Η Αυλή του Αλή Πασά».

Ο υπεύθυνος της επιτροπής Λευκώματος, Νίκος Μπάρδης ανέφερε ότι εφέτος έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη, ότι φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τις $150.000.00 και ότι η Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη στείλει πεντακόσια γράμματα και έχουν ήδη εισπράξει τις πρώτες τρεις χιλιάδες δολαρίων.

Το Παν Γγκριγκόριαν και οι εστιάτορες, όπως επεσήμανε ο κ. Μπάρδης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα στηρίξουν το Λεύκωμα και την παρέλαση.

Ο κ. Μπάρδης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του χορευτικού από το Κερατσίνι, ένεκα του ενδιαφέροντος της Ουνέσκου και του Γιάννη Μωραϊτη.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχει και το χορυτικό «Μυκονιάτικη Βεγγέρα»

Η υπεύθυνη της πολιτιστικής επιτροπής Αυγερινή Κατέχη αναφέρθηκε στην Γιορτή της Αγάπης που διοργανώθηκε μετά τα Χριστούγεννα και η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Η κ. Κατέχη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που παρείχε η Άννα Νότη, καθώς επίσης και για τα ομογενειακά μέσα για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα λάβει χώρα το απόγευμα της 8ης Μαρτίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο και τόνισε ότι έχουν ήδη λάβει την πρώτη αίτηση συμμετοχής. Στον διαγωνισμό, όπως επεσήμανε η κ. Κατέχη, δικαιούνται να συμμετάσχουν κορίτσια από 16 έως και 25 ετών.

Οι ενδιαφερόμενες πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εντός της 25ης Φεβρουαρίου 2020, ούτως ώστε να παραγγείλουν τις κορδέλες που φορούν τα κορίτσια και οι οποίες είναι χειροποίητες.   

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά αναφέρθηκε στην απογραφή του πληθυσμού «US Census» και τόνισε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έρθει ο Κεντ Μπάζερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομογενείς για τη σπουδαιότητα της εγγραφής του πληθυσμού και για θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και οι οποίες ανταμείβονται με $25 την ώρα.

Ο κ. Γκουρνέλος αναφέρθηκε στο επίσημο δείπνο το οποίο θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 28 Μαρτίου 2020 στο ξενοδοχείο Σέρατον στην καρδιά του Μανχάταν και τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνον δύο δωρέες $5.000 εκάστη από τους κ.κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και Ηλίας Κατσός και ότι προς το παρών δέχονται κρατήσεις τραπεζιών (δέκα ατόμων) έναντι $5.000.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο έργο των υπολοίπων επιτροπών, διότι η υπεύθυνοι ήταν απόντες. Αναφερόμενος στο άγημα των Ευζώνων ο κ. Γκουρνέλος τόνισε ότι την Παρασκευή θα διοργανώσουν μια εκδήλωση στο ομογενειακό κέντρο Grand Prospect Hall του Μπρούκλιν.

Αναφερόμενος στους Τελετάρχες της Παρέλασης ο κ. Γκουρνέλος επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν μόνο μια πρόταση και συγκεκριμένα της δικηγόρου Μαρίας Μάρκου.  

Ο Αντώνης Μιχαηλίδης και ο Πολ Κοτρώνης εξέφρασαν την προθυμία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Επιτροπή Παρελάσεως.

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, 23 Ιανουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.