ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την 20ή επέτειο της ιδρύσεώς της.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία που τέλεσε ο π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος και ολοκληρώθηκαν με το γεύμα το οποίο παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Νικόλαος Κατέχης ενημέρωσε τα μέλη και στελέχη για την αδιαθεσία του ιερατικού προϊσταμένου, π. Ιάκωβου Ροδίτη και μετέφερε τις ευλογίες του. Συνεπώς η Θεία Λειτουργία ήταν η πρώτη μετά από μία περίπου δεκαετία που τέλεσε αποκλειστικά και μόνο ο παλαίμαχος πρωτοπρεσβύτερος, π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος και για την τρίτη γενιά ήταν άκρως συγκινητική, διότι ενθυμήθηκαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν κατεδάφισαν το ακίνητο που υπήρχε στον ίδιο χώρο και στο οποίο άρχισαν τη σιδηροκατασκευή του νέου ναού.

Από αριστερά διακρίνονται οι Όλγα Φωτείνης, Γιώργος Κάμμος Ρίκα Φωτείνης, Μαρία Φωτείνης, Γιώργος Σοφίλλας και μια φίλη της Κοινότητας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σοφίας Γεργατσούλη.

Ο διορισμός του π. Νικολάου Σωτηρόπουλου, ως ιερατικού προϊσταμένου στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα αποτέλεσε τον καταλύτη των εξελίξεων που οδήγησαν στην ανέγερση του περικαλλούς ναού και στην προ δέκα ετών τέλεση των θυρανοιξίων της κοινότητας.

Ενθυμήθηκαν ότι στις δύσκολες στιγμές ο π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος, η τότε πρόεδρος της κοινότητας Μαρίκα Αρτόγλου και ο μέγας ευεργέτης της κοινότητας και της ομογένειας Στυλιανός Ζερβούδης προσέλαβαν πολιτικούς μηχανικούς με επικεφαλής τον Γεώργιο Κίτσιο, ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια που είχαν ανακύψει με την Πολεοδομία και ξεκίνησαν το έργο της ανοικοδόμησης του ναού.

Ο ναός και το πολιτιστικό κέντρο χτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και το 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού και τα εγκαίνια της αίθουσας που φέρει τα ονόματα των ευεργετών Στυλιανού και Αγγελικής Ζερβούδη.

Η Καίτη Καλούδη και Πανδώρα Κεχαγιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σοφίας Γεργατσούλη.

Προ τριών περίπου ετών η κοινότητα του Αγίου Πέτρου ευεργετήθηκε από το κληροδότημα της Χριστίνας Ιωαννίδου (Christina Johnides). Η δωρήτρια, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις απεβίωσε στις 26 Απριλίου 2018 σε ηλικία 85 ετών και άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία στην εν λόγω κοινότητα, καθώς επίσης στην κοινότητα του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς, στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς και στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω κοινότητα ευεργετήθηκε με το ποσό των $421.000 και με μια μικρή δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας αποπληρώθηκε το δάνειο που έχει λάβει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής απέδειξαν όλοι οι φορείς της κοινότητας είναι αποφασισμένοι υπό την πνευματική ηγεσία του π. Ιάκωβου Ροδίτη να προχωρήσουν με όραμα και στόχους όχι μόνο για την 3η δεκαετία, η οποία μόλις ανέτειλε, αλλά και πάμπολλες ακόμη δεκαετίες.

Φίλοι μέλη της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σοφίας Γεργατσούλη.

Την επόμενη Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, η κοινότητα θα γιορτάσει την 82η επέτειο του Έπους του 40 με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους δασκάλους του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Ευδοξία Λεβεσάνου».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία και θα ολοκληρωθούν με την μαθητική γιορτή στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη».

Φίλοι και μέλη της κοινότητας κατά την διάρκεια του γεύματος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σοφίας Γεργατσούλη.
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Σπηλιωτοπουλος, Ελευθερία Καλλιμάνη, και Ευάγγελος Ζερβούδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σοφίας Γεργατσούλη.
-Advertisement-

1 COMMENT

 1. Η Κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρόνξ
  της Νέας Υόρκης μετά την Πρόσληψη του
  Πρωτοψάλτη Ανδρέα θα έχει λαμπρότατο
  μέλλον. Η φωνή του σε συνδιασμό με την
  μουσική του κατάρτιση θα προσελκύσει
  πολλούς πιστούς , η οποίοι θα αγκαλιάσουν
  τον ίδιο και την κοινότητα.
  Ο Πρώτο ψάλτης Ανδρέας ως γνωστόν υπηρετούσε τον Καθεδρικόν Ναόν της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν για πάρα πολλά χρόνια
  και εκτοπίστηκε από κάποια υποκριτικά ερπετά,
  λόγω της ορθής πίστης του και του ορθού λόγου
  του , αρχές που υπερασπιζότανε και υπερασπίζεται
  χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.
  Ο Πρωτοψάλτης Ανδρέας θα παραμείνει στις
  καρδιές των ομογενών ως ο Πρωτοψάλτης του
  Καθεδρικού Ναού και της Ομογένειας για το Ταλέντο του , την Ορθόδοξη πίστη του και πάνω
  από όλα τον ανδρισμό του και το ΗΘΟΣ του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.