Σταύρος Πάντος – Stavros Pandos (1938 – 2018)

  0

  Ο θρυλικός δάσκαλος του Χλωμού της Βορείου Ηπείρου, ο αγωνιστής για τα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού Σταύρος Πάντος το πρωί της Δευτέρας, 16ης Ιουλίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή στην Αστόρια έχοντας στο προσκεφάλι του τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

  Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 17ης Ιουλίου 2018, από τις 5.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στη διεύθυνση. 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, N.Y, 11105.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί το μεσημέρι της Τετάρτης, 18ης Ιουλίου 2018, (στις 12.00 ) στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στη διεύθυνση, 22-30 33 Street, Astoria, N.Y., 11105.

  Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στη διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N.Y. 11370.2

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Κυριακίτσα, το γένος Πάνου, τα παιδιά του Κωνσταντίνα και Νίκο Κολέζη, Θανάση και Αντωνία Πάντου, Βαλεντίνα Μότσκα, τα εγγόνια Απόστολο και Ρεντόνα Κολέζη, Γιάννη Κολέζη, Παναγιώτη και Σταύρο Πάντο, Γιάννη και Ολγα Μότσκα, τον δισεγγονό Λέανδρο Κολέζη, την αδελφή του Παρασκευή Τσιάβου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ηπειρο.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1938 στον Χλωμό του Πωγωνίου Νομού Αργυροκάστρου και μεγάλωσε ορφανός.

  Ο αείμνηστος πατέρας του Αθανάσιος Πάντος ήταν μετανάστης στην Αμερική και λόγω του σιδηρούν παραπετάσματος δεν μπόρεσε ποτέ να επισκεφθεί τα πάτρια εδάφη του και να προσφέρει το πατρικό χάδι στα παιδιά του.

  Ο αείμνηστος σπούδασε Φιλολογία και δίδαξε σε δύο γενιές Βορειοηπειρωτών την γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

  Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία κατάφερε να αποκτήσει την αμερικανική ιθαγένεια και το 1992 ήρθε με τη σύζυγό του στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Αστόρια.

  Εργάστηκε σκληρά και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει τα παιδιά και τα εγγόνια του.

  Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με τον ιστορικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και τον υπηρέτησε με πάθος τόσο με την ιδιότητα του μέλους, όσο και του στελέχους, διότι πίστευε ότι τα παιδιά και εγγόνια του έπρεπε όχι μόνο να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά να μεγαλώσουν στους κόλπους της ομογένειας.

  Και ήταν από τους πιο τυχερούς διότι είχε την τύχη και το προνόμιο να γευτεί τους καρπούς των πόθων, συνεπώς και των αγώνων του.

  Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες ήταν τον Μάρτιο του 2012, όταν η εγγονή του Όλγα Μότσκα συμμετείχε στα Καλλιστεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στέφθηκε Μις Ελληνική Ανεξαρτησία και συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου.

  Παράλληλα καμάρωνε τις κόρες του Κωνσταντίνα Κολέζη και Βαλεντίνα Μότσκα, που ανέλαβαν ενεργό δράση στον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και στις Θυγατέρες της Ηπείρου.

  Η Κωνσταντίνα είναι πρόεδρος των Θυγατέρων της Ηπείρου.

  Ο εκλιπών ήταν ευπατρίδης, μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι. Ήταν επίσης υπόδειγμα συζύγου, πατέρα, παππού και προπάππου.

  Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Σταύρου Πάντου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι Βορειοηπειρώτες και οι Ηπειρώτες συμμετέχουν στον πόνο και στη θλίψη της οικογένειας Πάντου και τα διοικητικά συμβούλια τόσο του «Πύρρου», όσο και των θυγατέρων της Ηπείρου θα παραστούν στην κηδεία και θα καταθέσουν δάφνινο στεφάνι. Αιωνία του η μνήμη».

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.