Απεβίωσε ο ευεργέτης της Ομοσπονδίας Βασίλειος Σταθάκος

3
Ο αείμνηστος Βασίλειος Σταθάκος. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο επίτιμος πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Βασιλείος Σταθάκος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Κυριακής, 14ης Απριλίου 2024, την ώρα που η ομογένεια ετοιμαζόταν για την μεγαλειώδη παρέλαση άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε ο γιος του Παναγιώτης Σταθάκος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για αγάπη με την οποία περιέβαλαν την οικογένειά του οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και οι συναγωνιστές του πατέρα του.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Πέμπτης, 18ης Απριλίου 2024 από τις 4.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην διεύθυνση 64 Schermerhorn St, Brooklyn, NY 11201.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην διεύθυνση 64 Schermerhorn St, Brooklyn, NY 11201.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο «Greenwood Cemetery» στην διεύθυνση 500 25th Street, Brooklyn, N.Y., 11232, όπου αναπαύεται και η σύζυγός του Μαρία το γένος Διαμαντάκου.

O θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά του Αικατερίνη και Roger Petticord, Δρ. Χαρίκλεια και Δρ. Τζον Τσιάλα, Παναγιώτη Β. Σταθάκο και Emily Gibbons, τα εγγόνια Σάσα και Ζωή Petticord, Νικολέτα – Μαρία και Νίκολας – Βασίλειο Τσιάλα και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.  

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου με τα παιδιά, τους γαμπρούς και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1931 στα Ανώγεια της Λακωνίας, όπου μεγάλωσε και ανδρειώθηκε. Οι αείμνηστοι γονείς του, Παναγιώτης και Αικατερίνη (το γένος Σμυρνιού) έφεραν στον κόσμο τέσσερα αγόρια, τον Δημήτρη, τον Γιάννη, τον Νικόλαο και τον Βασίλειο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η οικογένεια Σταθάκου την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δοκιμάστηκε σκληρά, διότι ο Γιάννης, ο δευτερότοκος γιος έπεσε θύμα του Εμφυλίου Πολέμου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1958 ο Βασίλειος Σταθάκος  χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την Μαρία το γένος Διαμαντάκου, η οποία ήταν συνομήλικη και συμμαθήτρια. Η Μαρία την εποχή εκείνη διέμενε με τους γονείς της στην Αμερική και είχε πάει για διακοπές στην γενέτειρα.

Αρχικά το ζεύγος διέμεινε στην γενέτειρα όπου απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί, την Αικατερίνη.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την 1η Ιουλίου 1959 ήρθαν στην Νέα Υόρκη και άφησαν την μόλις έξι μηνών κόρη τους με τον αδελφό του Νικόλαο Σταθάκο και την σύζυγό του Μαρία, ούτως ώστε να είναι ελεύθεροι για να εξοικονομήσουν χρήματα για να φτιάξουν το σπιτικό τους. Μόλις ορθοπόδησαν έφεραν την μικρή Αικατερίνη με την γιαγιά της Αικατερίνη Σταθάκου.

Εδώ απέκτησαν την Χαρίκλεια και τον Παναγιώτη που απεβίωσε πολύ νέος. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του μονάκριβου γιου λύπησε τον Βασίλειο και την Μαρία, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Το 1992 σε ηλικία 61 ετών έφεραν στον κόσμο έναν επί πλέον γιο τον οποίο ονόμασαν Παναγιώτη και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τον ώθησαν να ασχοληθεί και ο ίδιος με τα κοινά. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο Παναγιώτης Σταθάκος είχε εκλεγεί και είχε υπηρετήσει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την εποχή εκείνη ήταν ο νεότερος σύμβουλος που είχε εκλεγεί ποτέ.

Ο Βασίλειος και η Μαρία Σταθάκου εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους  έδωσαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια. Η Αικατερίνη έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία, η Χαρίκλεια είναι γιατρός, ενώ ο Παναγιώτης ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά.  

Ο αείμνηστος ήταν υπόδειγμα συζύγου και οικογενειάρχη. Τήρησε όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και ο μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει προ τεσσάρων ετών.

Η σύζυγός του Μαρία Σταθάκου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά ο Βασίλειος δεν  το έβαλε κάτω και ο Θεός τον αξίωσε να δει τον γιο του Παναγιώτη να ανεβαίνει τα σκαλιά της Εκκλησίας με την εκλεκτή της καρδιάς του Emily Gibbons.

Ο Βασίλειος Σταθάκος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά και τις επιτυχίες στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο τις απέδιδε στην ολόψυχη στήριξη και συμπαράσταση της Μαρίας. Ο κ. Σταθάκος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και προ δύο περίπου και πλέον δεκαετιών δώρισε στην Ομοσπονδία το ποσό των $ 600.000 για την αγορά του κτιρίου της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο και ονόμασε το κτίριο ως «Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Οι «Ανανμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

3 COMMENTS

 1. Δυστυχώς έφυγε στεναχωρημένος και
  λυπημένος γιατί δεν αξιοποιήθηκε η
  ευεργεσία του και αντίκρυσε τα τελευταία
  χρόνια της ζωής του μία απαγοητευτική
  και χωρίς ηγεσία Ομογένεια.

 2. B”H Even with the blessing of reaching nonagenarian-plus status in longevity, learning of the passing of Vassilios Stathakos remains untimely, inducing deep personal regret. My deepest sympathy is extended to his adult children and family. It was during an especially raucus assembly of the Federation of Hellenic Societies in the eponymous building our departed friend donated to our Greek American community, years ago, that I encountered this magnificent man. In those years —- administrations of Nikos Diamataris and Dinos Ralis, for example —- open candid discussion was encouraged (unlike the disgraceful intemperate and intolerant displays of parade chair Philip Christopher), and my input was gladly solicited and I generously gave of my time, sharing in humility my constructive suggestions, even criticism. Then, in a particularly contentious session, Mr. Stathakos rose to offer his admiration that this Greek-American-Jewish-Holocaust survivor, alone among my the throng of Greek Christian Orthodox, had the courage of his convictions, and honored the entire community with his presence and should be heard! Alas, in subsequent telephonic conversations he often regretted that our compatriots continue to leave below the possibilities and expectations our glorious America makes available. Simultaneously, in sadness and good-natured envy he proclaimed unambiguous endorsement of Jewish accomplishments, decrying most vehemently ongoing Greek anti-Semitism-Zionism! There can be no greater achievement of his legacy than to make our contemporary Greeks become as open-minded and warm-hearted, free of prejudice and stereotypes as he was in his long life. May his memory be a source of inspiration and comfort to his family and legions of friends and associates for years to come; and may his sweet soul be bound in the bond of eternal life. Amen. Με αδελφική αγάπη, Ασερ, aka Zorba the Jew! 🙏😢🇺🇸😩🇬🇷🤣🇮🇱

 3. Ευχαριστουμε τον Κο Σταθακο για τις δωρεες του προς την Ομοσπονδια και την ενεργο συμμετοχη του στα Ομογενειακα θεματα για πολλες δεκαετιες!
  ΑΞΙΟΣ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.