«Sounds of Cyprus» και Αλκίνοος Ιωαννίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Πρίνστον

1
Η αφίσα της εκδήλωσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το μουσικό συγκρότημα «Sounds of Cyprus» και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ενώνουν τις δυνάμεις του και θα προσφέρουν μια μοναδική εκπαιδευτική και μουσική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Το εν λόγω συγκρότημα Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ. θα παρουσιάσει τους «Ήχους της Κύπρου» με τους οποίους έκανε το ντεμπούτο του στο φιλότεχνο της ομογένειας και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό, ενώ ο δημοφιλής τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης θα αναπτύξει την διάλεξη με τίτλο «Η Λέξη και η Νότα».

Το μουσικό συγκρότημα Sounds of Cyprus και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση τύπου, ενώνονται σε συνεργασία μιας εκπαιδευτικής και μουσικής εμπειρίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, το Sounds of Cyprus θα παρουσιάσουν μια εκπαιδευτική συναυλία παραδοσιακής κυπριακής μουσικής, με εξαμελή ορχήστρα. Μετά τη μουσική παράσταση θα ακολουθήσει διάλεξη από τον καταξιωμένο Κύπριο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη με τίτλο «Η Λέξη και η Νότα».

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Η διάλεξη εμβαθύνει στο τι είναι τραγούδι; Πότε η λέξη είναι ήχος και πότε η νότα έννοια; Γιατί η παράδοση είναι συνώνυμη της εξέλιξης; Πεθαίνει η ποίηση όταν τραγουδιέται; Γιατί, όλες οι θρησκείες, ψέλνουν; Πώς, διαβάζοντας ένα πεζό κείμενο, ερμηνεύουμε στο μυαλό μας μια μουσική παρτιτούρα; Τι είναι ύφος και τι χαρακτήρας; Τι είναι σύγχρονο, τι άχρονο, τι διαχρονικό και τι χάσιμο χρόνου; Πόσοι αιώνες χωράνε σε τρία λεπτά; Σε αυτή την διάλεξη, θα ασχοληθούμε κυρίως με το τραγούδι.

Θα ψάξουμε να βρούμε από πού πηγάζει, ποιες διαδρομές ακολουθεί και πού εκβάλλει. Θα μιλήσουμε για τα προφανή και τα άπιαστα στοιχεία που το αποτελούν, για τον τρόπο που μας κατακλύζει, για το πώς λειτουργεί ή δεν λειτουργεί γύρω και μέσα μας.

Η συνάντηση αυτή μπορεί να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τον στίχο, τη μουσική και το τραγούδι, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, γράφοντας, μελετώντας, παίζοντας, τραγουδώντας ή ακούγοντας, ανεξάρτητα από το μουσικό είδος που αγαπά ή υπηρετεί ο καθένας. Αφορά τον καθένα, από όποια παράδοση ή κουλτούρα και αν προέρχεται.

Από αριστερά διακρίνονται ο Πήτερ Δούσκαλης, η Έλενα Κρις και ο Άλεξ Τασόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση “Sounds of Cyprus”

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, στις 6:30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στο Αμφιθέατρο Taplin στο Fine Hall.

Η παράσταση και η διάλεξη χρηματοδοτούνται από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Seeger στο Πρίνστον, το Πρόγραμμα Σπουδών Εγγύς Ανατολής στο Πρίνστον, το Συμβούλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, το Ινστιτούτο Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Πρίνστον, το Τμήμα Μουσικής του Πρίνστον και το Κέντρο Τεχνών Lewis.

Είναι ελεύθερη είσοδος και ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

«Sounds of Cyprus»

Το Sounds of Cyprus είναι μια κυπριακή ορχήστρα που ιδρύθηκε από την Έλενα Χρίστου και τον Πήτερ Δούσκαλη στη Νέα Υόρκη. Το συγκρότημα ερμηνεύει την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου σε ποικίλες ενορχηστρώσεις και στυλ που τόσο συνειδητά τιμούν τη χρονική περίοδο της σύνθεσης και τα όργανα εποχής όσο και εκτελούν με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Η Έλενα Χρίστου, τραγουδίστρια και front person του γκρουπ, τραγουδά τα παραδοσιακά τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής, καθώς και στα τουρκικά για τραγούδια που περιέχουν στίχους και στις δύο γλώσσες.

Ο Πήτερ Δούσκαλης, Μουσικός Διευθυντής, παίζει λαούτο, ούτι, μαντολίνο και κιθάρα στην ομάδα, αλλάζει τα κατάλληλα όργανα όπως χρειάζεται για την αυθεντική και σύγχρονη ενορχήστρωση των κομματιών.

Ο Άλεξ Τασόπουλος παίζει βιολί και βιόλα, ο Ερίκος Βλέσμας παίζει κοντραμπάσο, ο Σταύρος Παπαδόπουλος παίζει το πιθκιάβλι και το νέι, και ο Μαρκ Κατσαούνης παίζει τα κρουστά.

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθώντας την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου στο αμερικανικό κοινό καθώς και στην ελληνική και κυπριακή κοινότητα.

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1969. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1989 πήγε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε στη δισκογραφία σαν τραγουδιστής το 1993, και σαν τραγουδοποιός το 1997.

Στη διάρκεια της πορείας του έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλούς δίσκους συναδέλφων του, ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων δημιουργών ή γράφοντας στίχους και μουσική για άλλους ερμηνευτές.

Εκτός από τραγούδια, γράφει μουσική για ορχήστρα, για το θέατρο και τον χορό. Η μουσική του είναι επηρεασμένη από τους Έλληνες συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τη βυζαντινή και την κλασική.

Σαν τραγουδοποιός, έχει δώσει περίπου 100 προσωπικές συναυλίες στο εξωτερικό, ενώ περισσότερες από 1.700 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο SoundsOfCyprusOfficial@gmail.com, ή δια τηλεφώνου στο (347) 234-5609. Https://www.facebook.com/SoundsOfCyprus Instagram: @SoundsOfCyprus

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. […] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το μουσικό συγκρότημα «Sounds of Cyprus» και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ενώνουν τις δυνάμεις του και θα προσφέρουν μια μοναδική εκπαιδευτική και μουσική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αναμνήσεις. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.