ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πρωτοφανή και πρωτόγνωρα είναι τα αισθήματα που βίωσα επισκεπτόμενος για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη», δήλωσε στις «Αναμνήσεις», ο βιρτουόζος καλλιτέχνης Νίκος Μοντζέλης, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα.

Ο Νίκος Μοντζέλης ανήκει στη νεότερη γενιά των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού που, όπως επεσήμανε, είχε την τύχη και το προνόμιο να διδαχτεί και να συμμετάσχει σε ορχήστρες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.

Αν και είναι 34 ετών εν τούτοις έχει στο ενεργητικό του πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και στη δισκογραφία πλάι με τους Θανάση Πολυκανδριώτη, Νίκο Τατασόπουλο, Ανδρέα Καραντίνη, Γιώργο Δράμαλη και τον Παναγιώτη Στεργίου, καθώς επίσης και με μεγάλους ερμηνευτές μεταξύ των οποίων και τους Σταν Αντιπαριώτη, Χρήστο Δάντη, Πέτρο Ιακωβίδη και Πέγγυ Ζήνα.

Ο Νίκος Μοντζέλης (αριστερά) με τον Χρήστο Δάντη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μοντζέλη

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του ο κ. Μοντζέλης είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από την καλλιτεχνική δράση της ομογένειας, να γνωρίσει ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές και δέχτηκε πρόταση να συνεργαστεί με το ομογενειακό κέντρο διασκέδασης «Solleto  – Filarakia NYC» στη διεύθυνση 23-64 Steinway Street στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη επεσήμανε ότι είχε επισκεφθεί την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Κύπρο, αλλά ερχόμενος στη Νέα Υόρκη βίωσε κάτι το μαγικό.

«Έρχεσαι στην Αμερική και παθαίνεις σοκ, αισθάνεσαι δέος για το μεγαλείο της. Είναι πρωτοφανή τα αισθήματα που βίωσα όλο αυτό το διάστημα με τους ομογενείς. Χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της Ελλάδας. Είναι πολύ μαγικά αυτά που έζησα όλες αυτές τις ημέρες ενώ βρισκόμουν σε μια ξένη πατρίδα νόμιζα ότι ήμουν στην Ελλάδα. Η φλόγα της φιλοξενίας και το φιλότιμο των ομογενών με έχουν σκλαβώσει», πρόσθεσε.   

Ο Κώστας Μακεδόνας, αριστερά και ο Νίκος Μοντζέλης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μοντζέλη

Αναφερόμενος στο μπουζούκι επεσήμανε ότι αγγίζει τις καρδιές των ομογενών.

«Το μπουζούκι προάγει την κουλτούρα μας και ανυψώνει τον Ελλάδα και με χαρά δέχτηκα την πρόταση να προσφέρω στην ομογένεια τη δυνατότητα να απολαύσει Ελλάδα και μπουζούκι.

Ο Νίκος Μοντζέλης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και Ζάκυνθο. Οι γονείς του Ιωάννης και Γεωργία Μοντζέλη έφεραν στον κόσμο και άλλα δύο παιδιά την Έλενα που είναι παντρεμένη με τον  Μιχάλη Μαργάρα και έχουν δύο παιδιά, τον Χριστόφορο (6 ετών) και τον Παύλο (3 ετών) και τον Δημήτρη που είναι 23 ετών.

Μετά το λύκειο έκανε μαθήματα Αρμονίας, Θεωρίας Μουσικής και Ντινκτέ Μουσικής, ενώ μετά την αφυπηρέτησή του από τον Ελληνικό Στρατό μαθήτευσε δίπλα στον Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ο Νίκος Μοντζέλης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μοντζέλη

«Ήμουν τυχερός διότι σε όλη μου τη ζωή από το Ωδείο μέχρι και σήμερα είχα το προνόμιο να μαθητεύσω δίπλα σε μεγάλους μουσικούς, καλλιτέχνες και δασκάλους του μπουζουκιού,  όπως τους Θανάση Πολυκανδριώτη, Νίκο Τατασόπουλο, Ανδρέα Καραντίνη, Γιώργο Δράμαλη και τον Παναγιώτη Στεργίου», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι είναι «πέντε γίγαντες μουσικοί και συνθέτες, οι οποίοι έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στο ελληνικό πεντάγραμμο και στο μπουζούκι».

«Μόλις απολύθηκα από τον Στρατό υπάχθηκα στο μουσικό σύνολο «Οι Επόμενοι» του Θανάση Πολυκανδριώτη, οι οποίοι συμμετείχαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.  Δυστυχώς εγώ δεν κατάφερα να συμμετάσχω στην τελετή ενάρξεως διότι ήμουν φαντάρος, αλλά συμμετείχα σε όλες τις συναυλίες που ακολούθησαν. Τόσο εγώ, όσο και η δική μου η γενιά οφείλουμε πολλά στον Θανάση Πολυκανδριώτη, διότι ανέδειξε το μπουζούκι και του έδωσε οικουμενικό χαρακτήρα».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τον Θανάση Πολυκανδριώτη επεσήμανε: «Έπαιξα μαζί του σε διάφορα αφιερώματα μεταξύ των οποίων στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, το  «Σκληρός Απρίλης του 1945» του Μίκη Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ο Νίκος Μοντζέλης με την Πίτσα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μοντζέλη.

Ο Νίκος Μοντζέλης συμμετείχε και σε τηλεοπτικές εκπομπές μεταξύ των οποίων και η σειρά «Στην Υγεία μας ρε Παιδιά» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, με τη Ναταλία Γερμανού και όχι μόνο και οι οποίες προβάλλονται μέσα από τα δορυφορικά κανάλια που εκπέμπουν στις ΗΠΑ.  

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μοντζέλη
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.