ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με αφορμή το άρθρο του Δημήτρη Τσάκα «Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για την ψήφο των Αποδήμων», στις «Αναμνήσεις», μπαίνω στο πειρασμό και καταθέτω στο ίδιο βήμα, σκέψεις και προτάσεις συμμετέχοντας στον ευρύτερο διάλογο που έχει ξεκινήσει.

Οι τοποθετήσεις στο θέμα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτές που μετέφερε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.

Ας ξεκινήσουμε από τις δυο μικρές ξεχωριστές ομαδούλες που ήλθαν σε επαφή με τον υφυπουργό εξωτερικών στο Μανχάταν και τον υπουργό Εσωτερικών στην Αστόρια. Και στις δύο συναντήσεις, μια στο Ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης και η άλλη στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε περιληπτική παρουσίαση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Αμανατίδης, Βασίλειος Γκουρνέλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Πέτρος Γαλάτουλας, Σπυριδούλα Τσουκαλά και Αννα Νότη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Το ακροατήριο ήταν συγκεκριμένο και ολιγοπρόσωπο, στην πλειονότητά του, συντηρητικών καταβολών. Είναι μικρός ο κόσμος. Γνωριζόμαστε. Ούτε λόγος να γίνεται για διευρυμένη συζήτηση και διαβούλευση για το φλέγον θέμα της ψήφου όπως κατά κόρον είχε διαρρεύσει ότι θα πραγματοποιούνταν.

Ο λόγος του πρωθυπουργού στην Αστόρια ήταν μια μετεκλογική φιέστα που σκοπό είχε να χαϊδέψει τ’ αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου που έσπευσε να τον παρακολουθήσει. Η διχαστική διακήρυξη του πρωθυπουργού για προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικοί σαν «…Απάτη, αντισυνταγματική και προσβλητική…» ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Πρώτον, η επιστολική ψήφος που προωθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι προπομπός προδιαγεγραμμένης απάτης.

Δε μπορεί να διευκολύνεται με επιστολική ψήφο ψηφοφόρος κάτοικος Νέας Υόρκης όπως διακήρυξε ο πρωθυπουργός στην Αστόρια, να ψηφίζει δηλαδή ο Ελληνοαμερικανός από το σπίτι του, ενώ άλλος ψηφοφόρος που ζει στην Αθήνα εγγεγραμμένος στους καταλόγους ενός απομακρυσμένου νησιού, να μην έχει τη ίδια διευκόλυνση.

Ακόμα, είναι πολύ δύσκολο να μας πείσει το κυβερνών κόμμα για τη διαφάνεια και εγκυρότητα των υφιστάμενων εκλογικών καταλόγων. Αν δεν μας είχε καεί η γούνα στο παρελθόν με το να ψηφίζουν ακόμη και τα δέντρα καθώς και οι αποδημήσαντες εις Κύριον, δεν θα βλέπαμε με καχυποψία την αθώα «εγγραφή» σε καταλόγους απόδημων.

Δεύτερον, ας υποθέσουμε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του πρωθυπουργού γίνεται νόμος να προσμετρούνται οι ψήφοι εξωτερικού στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

Με ποιο δικαίωμα άνθρωποι που ασφαλώς αγαπάνε και πονούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας από όπου κατάγονται, να επηρεάζουν με την ψήφο τους την καθημερινή ζωή αυτών που έχουν μείνει στον τόπο τους;

Τι πληροφόρηση και τι γνώση έχει κάποιος/α που ζει στην Αμερική για τα ιδιαίτερα προβλήματα ενός συγκεκριμένου τόπου στην Ελλάδα;

Ένα προσωπικό παράδειγμα για γίνω ποιο σαφής. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας από όπου κατάγομαι, στον Αγ, Στέφανο, υπάρχει ένα υποτυπώδες λιμανάκι που «εξυπηρετεί» όταν έχει μπουνάτσα τα Διαπόντια νησιά.

Καλούμε να επιλέξω εγώ από τη Νέα Υόρκη το βουλευτή που θα προωθήσει τη κατασκευή λειτουργικού λιμανιού στο Αγ. Στέφανο. Δεν έχω ιδέα ποιος από όλους τους υποψήφιους/ες βουλευτές είναι ο ποιο κατάλληλος για να επιλύσει ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας σε ανθρώπους που ζουν στα υπερπόντια νησιά.

Καταλαβαίνει ο καθένας με λίγη κοινή λογική που το πάω…Θα αποφασίσω εγώ που ζω εδώ και 45 χρόνια στη Νέα Υόρκη αν θα έχει πρόσβαση στο λιμάνι για μεταφορά ειδών βασικής επιβίωσης ο μόνιμος κάτοικος στο Μαθράκι;

Αν πολλαπλασιάσουμε το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια, με το να προσμετρούνται οι ψήφοι, τότε θα είναι ολέθριο γι αυτούς που θα αναγκαστούν να ζουν με την απόφαση που πήραν άλλοι για αυτούς χωρίς αυτούς.

Αντίθετα όλοι εμείς οι μέτοικοι, ανεξαιρέτως, γνωρίζουμε και αγωνιζόμαστε παθιασμένα για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Εκεί μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ο βουλευτής επικρατείας από το εξωτερικό που θα έχουμε εκλέξει εμείς, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ερχόμαστε τώρα στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια που διοργανώνει το Hellenic Congress of America την ερχόμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ποιοι είναι αυτοί πάλι; Από που ξεφύτρωσαν; Δεν τους γνωρίζουμε. 3 από τους 4 ομιλητές που έχουν επιλεγεί, αν κρίνουμε από το δημόσιο λόγο που εκφέρουν ο καθένας/α, θα παρουσιάσουν θέσεις που συγκλίνουν λίγο πολύ με αυτές της Νέας Δημοκρατία και 1 στους 4 του προοδευτικού χώρου. Ας υποθέσουμε ότι δίνεται 15’ λεπτά στον κάθε ομιλητή να παρουσιάσει τις θέσεις του, τότε για 45’ λεπτά θα υπάρχει μονόλογος για  θέσεις Νέας Δημοκρατίας και 15’ για θέσεις του προοδευτικού χώρου. Που είναι αντιπρόσωποι άλλων παρατάξεων και τάσεων;

Κακό ξεκίνημα των διοργανωτών αν είχαν στόχο την ευρύτερη δυνατή σύγκληση απόψεων.

Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στήσει η οργάνωση Hellenic Congress of America για να «… παρέχει στους ομογενείς τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για το θέμα της επιστολικής ψήφου», στερείται επιστημονικής βάσης και ως εκ τούτου δεν είναι σοβαρή.      

Συνοψίζοντας την καταγραφή των σκέψεων μου για το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει, παραθέτω τρία βασικά ερωτήματα/απαντήσεις που θα πρέπει να μας απασχολήσουν και καλούμαστε να τα συζητήσουμε και να δούμε που συμφωνούμε και που μπορούμε να συναινέσουμε…

– Ποιοι πρέπει να διευκολυνθούν να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται;

Όσοι είναι Έλληνες πολίτες και ζουν στο εξωτερικό. Να αποταθούν στις πρεσβείες και τα προξενεία να εγγραφούν, δηλώνοντας «μένω εδώ, θέλω να ψηφίζω εδώ».

– Ποιους να ψηφίζουν;

Να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο Επικρατείας «Εξωτερικού» με υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας.

– Πώς να ψηφίζουν;

Με αυτοπρόσωπη ψήφο, σε εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες και τα προξενεία αλλά και άλλα εκλογικά τμήματα που θα καθορίσουν οι πρεσβείες και τα προξενεία.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.