Πώς ο φόβος των 60άρηδων γονάτισε την εστίαση…

0
Στιγμιότυπο από την επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Πάτρα. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Της Έφης Καραγεώργου

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Όσοι είναι από 60 χρονών και πάνω είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λόγω covid-19…Αποφεύγουν το συνωστισμό, προτιμούν οι συναντήσεις με φίλους να γίνονται στα σπίτια τους…

Σε αντίθεση όμως με τους 60άρηδες οι μικρότερες ηλικίες και ειδικά οι νέοι,  δεν «μασάνε»  από απαγορεύσεις και φόβους. Βγαίνουν και  διασκεδάζουν…

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο άτρωτος αισθάνεσαι και είναι το θάρρος που σου δίνει η δυναμική της ηλικίας…

Αντίθετα ο σκεπτικισμός κυριαρχεί στους 60+, οι οποίοι σα να εξαφανίστηκαν από την αγορά.

Και η ατομική ευθύνη;  Δεν πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να προστατεύσουμε το σύνολο της κοινότητας;  Σίγουρα, όμως η ατομική ευθύνη δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα, διότι και η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο.

Οι ηλικίες 60+ εξαφανίστηκαν λοιπόν από την αγορά. Δεν καταναλώνουν…Δεν βγαίνουν για διασκέδαση, δεν ψωνίζουν ρούχα, παπούτσια….

Οι επιχειρηματίες εστίασης, όσοι άνοιξαν τα καταστήματα τους στις 25 Μάη, παρότι τηρούν τα μέτρα, είδαν τον τζίρο τους να  είναι μειωμένος 40% με 50%. Και ας έχει ανοίξει μόλις το 30%-35% των καταστημάτων.

Δεν είναι μόνο η απουσία των τουριστών, είναι και το γεγονός ότι οι 60+ αποφεύγουν να βγουν για φαγητό….

Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, και γενικά στις μεγάλες πόλεις.

Και φυσικά σε όλους τους τουριστικούς  προορισμούς.

Φαίνεται όμως ότι η εικόνα είναι διαφορετική στην επαρχία…Σε μικρές πόλεις, που δεν είχαν κρούσματα….Εκεί η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι πιο «χαλαρή», θα βγουν για φαγητό στην ταβέρνα, θα πάνε στο ουζερί…..

Προχθές ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, συμμετείχε σε ανάλογη συζήτηση στο Οικονομικό Forum των Δελφών και μίλησε με αριθμούς: Μείωση του τζίρου 40% με ταυτόχρονη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί λόγω των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία. Και όπως είπε,  ένα 35% -μικρές κυρίως επιχειρήσεις εστίασης- δεν κατάφεραν να ανοίξουν μετά την άρση του lockdown, ενώ ένα 20% έχει ανοίξει δοκιμαστικά….

Η εικόνα λοιπόν από τον κλάδο της εστίασης δεν αφήνει προς το παρόν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Διότι δεν είναι μόνο ο φόβος της αρρώστιας που κρατάει τους εν δυνάμει πελάτες μακριά. Είναι και το οικονομικό. Η οικονομική ανασφάλεια που  προκάλεσε η πανδημία στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Η ανασφάλεια της εργασίας ανακόπτει κάθε διάθεση για κατανάλωση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο….

Μάλιστα χθες στο Forum των Δελφών η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ κα Λόρανς Μπουν παραδέχθηκε πως «ο ιός είναι παντού και αν δεν τον αντιμετωπίσουμε συντονισμένα δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς ελευθεριών που έχουμε συνηθίσει». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, είτε σταθεροποιηθεί ο ιός και δεν επιστρέψει, είτε βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πανδημίας  το φθινόπωρο, «θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια».

Και στο ερώτημα αν θα επιστρέψουμε ποτέ στην παλιά οικονομία και στις συνήθειες μας που έχουν να κάνουν με ταξίδια, εκδηλώσεις, γεμάτα εστιατόρια, συναυλίες,  η κα Μπουν απάντησε πως δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση των μέτρων και ότι ορισμένες υπηρεσίες δεν θα επιστρέψουν εκεί που ξέραμε. «Αν τα εστιατόρια δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν με μικρότερη χωρητικότητα, δεν θα επιβιώσουν ή θα γίνουν ντελίβερι» είπε χαρακτηριστικά…

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.