Πάπας Φραγκίσκος: Στην Ελλάδα διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας

1
69
Ο πάπα Φραγκίσκος και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι υπογράμμισε στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».

Από αυτή την πόλη, το λίκνο του πολιτισμού προέτρεψε να υψώνεται πάντα ένα μήνυμα προς την κορυφή που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού και στην ατομιστική αδιαφορία και θα αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο για τη δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμό που χρειάζεται η εποχή και η Ευρώπη μας, τόνισε ο Ποντίφικας.

Ο Ποντίφικας, όπως η ομιλία του μεταδόθηκε μεταφρασμένη από την ΕΡΤ, μετέφερε με ανησυχία την διαπίστωση ότι υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπιση απαιτείται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική» ενώ ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό ΄έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού. Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ Νότου και Βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης

Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο άπορους, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και αν ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας καθώς όπως είπε αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.

Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός πιο ολοκληρωμένου και ειρηνικού μέλλοντος, πρόσθεσε καλώντας να μετατρέψουμε αυτό που μοιάζει με ατυχή αντιξοότητα σε ευκαιρία.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Η ομιλία του Διαβόλου (Πάπα) μου θυμίζει ομιλίες Ελλήνων πολιτικών όταν επισκέπτονται την ομογένεια. “ Εσείς είστε οι πραγματικοί Έλληνες, εσείς είστε οι Πρέσβεις της Πατρίδας
  στην Μεγάλη αυτή χώρα την Αμερική και άλλες αηδίες και ψεύτικες μπούρδες”. Μάλιστα μπούρδες γιατί μιλούν τα έργα από μόνα τους.
  Βλέπω αυτήν την μαλακισμένη διαφήμιση που λέγει ότι και οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να ψηφίζουν και μούρχεται να σπάσω την τηλεόραση. Άκουσον άκουσον
  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, υποτιμούν την νοημοσύνη μας, το διαφημίζουν χωρίς να
  ντρέπονται.
  Αλλά φταίμε κι’εμείς όλοι που αφήσαμε για πολλά χρόνια ανεγκέφαλους να πλαισιώνουν την διοίκηση της Ομογένειας, ανεγκέφαλοι και τσιράκια των πολιτικών και των κομμάτων της Πατρίδας για να ΑΛΛΗΛΟΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ….. Ελληνική Κυβέρνηση και Φανάρι συνομωτούν εις βάρος της ομογένειας, η τοποθέτηση του Τουρκόφιλου Αρχιεπισκόπου είναι το κερασάκι στην ΤΟΥΡΤΑ της διάλυσης της ομογένειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.