«Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν», υπενθυμίζει ο Επίμαρχος

0
Η Αριάννα Χάφινγκτον και ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης τιμά με ποικίλες εκδηλώσεις την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως. Μικροί και μεγάλοι αναφωνούν «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Αμερική» και εκφράζουν με το δικό τους τρόπο την υπερηφάνεια για τη μακραίωνη – αιματοβαμμένη και με πολλαπλούς θριάμβους – ιστορία της γενέτειρας και της ίδιας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινώντας από το Λευκό Οίκο μέχρι και τα δημαρχεία των πόλεων ήταν αφιερωμένες στην 25η Μαρτίου 1821 και επιδόθηκαν διακηρύξεις μέσω των οποίων ανακηρύσσουν την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αντί να ανακηρύξει την 25η Μαρτίου ως Ημέρας Ανεξαρτησίας για το Δήμο της Νέας Υόρκης, ως όφειλε, ανακήρυξε την ημέρα που έγινε η δεξίωση στο Gracie Mansion ως Ημέρα του Έρνι Ανάστου, το 2017, της Ολυμπίας Δουκάκη το 2018 και της Αριάννας Χάφινγκτον το 2019.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του συναδέλφου Φώτη Παπαγερμανού και ο τίτλος των Αναμνήσεων «Ο  Δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακήρυξε τη 19 Μαρτίου ως Ημέρα Αριάννας Χάφινγκτον» αφύπνησε συνειδήσεις και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν από μόνα τους.

Η παραβίαση μιας παράδοσης δεκαετιών από το Δήμαρχο και η αγνόηση των ηγετών της Ομοσπονδίας που ήταν παρόντες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Θέλω να πιστεύω ότι οι ηγέτες της Ομοσπονδίας θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και όχι μόνο θα προβούν στις δέουσες διαμαρτυρίες, αλλά θα ζητήσουν και από τους ομογενείς πολιτικούς να πράξουν το χρέος τους.

Ο Επίμαρχος από τα βάθη των αιώνων έρχεται να μας υπενθυμίσει με τη ρήση «Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν»  ότι τέτοιου είδους καταστάσεις δεν αποτρέπονται με κλαψουρίσματα και ούτε με φωνασκίες για εσωτερική κατανάλωση,  αλλά με τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης και σώφρονους πολιτικής.

Πρέπει λοιπόν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και οι άλλες ομογενειακές οργανώσεις να διδαχτούν από τον τρόπο με τον οποίο η ομογένεια του Μπρούκλιν και οι Ελληνορθόδοξες Κοινότητες, διοργανώνουν την καθιερωμένη εκδήλωση στο Δημαρχείο.

Οι εκδηλώσεις στο Δημαρχείο του Μπρούκλιν, όπως αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ είναι υπόδειγμα τόσο ως προς την οργάνωση όσο και ως προς την ποιότητα. Είναι αν  όχι οι μόνες, τουλάχιστον μια από τις ολίγες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δημοτικές και πολιτειακές αρχές προς τιμή της ομογένειας και της Ελλάδας στις οποίες οι τιμώμενοι επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια και κυρίως για την προσφορά τους στην ομογένεια, στις κοινότητες και στους συλλόγους.

Η Επιτροπή Ελληνικής Κληρονομιάς του Μπρούκλιν είναι σχεδόν μόνιμη και απαρτίζεται από τον ιερατικό προϊστάμενο των Τριών Ιεραρχών π. Ευγένιο Πάππα, καθώς επίσης και με τους στυλοβάτες και ηγέτες της ομογένειας του Μπρούκλιν Βασίλη Καπετανάκη, Τζον Χασκόπουλο, Τζίμυ Τμαπάκη και Σάντυ Βάλλα.

Η Ζωή Κουτσουπάκη, η οποία μαζί με τον π. Ευγένιο Πάππα είχαν το γενικό πρόσταγμα των φετινών εορτασμών μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε: «Ανήκουμε στο Εμείς» που έλεγε και ο Μακρυγιάννης και καταφέρνουμε πάντα μέσα από αυτό το δίωρο να εκφράσουμε την αγάπη μας για την Ελλάδα, τα αισθήματά μας για την εθνική γιορτή και την ευγνωμοσύνη για τους ήρωες και τους φιλέλληνες. Καταφέρνουμε επίσης να προβάλλουμε τα επιτεύγματα των ομογενών και να αποδείξουμε ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά παράγει τον δικό της πολιτισμό, που αναμφίβολα αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι του πολυεθνικού μωσαϊκού της Αμερικής».

«Όσοι παρακολουθούν την επιβλητική εκδήλωση που διοργανώνουμε νομίζουν ότι είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο και συντονισμένες ενέργειες, ούτως ώστε η εικόνα που παρουσιάζουμε αυτό το δίωρο να είναι αντάξια της ιστορίας και της προσφοράς της ομογένειας στο Μπρούκλιν», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στα καθήκοντα της επιτροπής επεσήμανε: «Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της Επιτροπής είναι η επιλογή των τιμωμένων διότι στο Μπρούκλιν υπάρχουν εκατοντάδες ομογενείς που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ομογένεια και στην ευρύτερη κοινωνία».

Παράλληλα υπάρχουν δεκάδες άλλα οργανωτικά ζητήματα τα οποία επίσης απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο. Η Επιτροπή αν και δεν έχει προϋπολογισμό, εν τούτοις καλύπτει όλα τα έξοδα ένεκα της γενναιοδωρίας των μελών που την απαρτίζουν και άλλων ομογενών.  Επωφελούμενη της ευκαιρίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Επιτροπής για τους δωρητές και χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς επίσης και τα ελληνικά εστιατόρια τα οποία παρείχαν τη δυνατότητα στους τριακόσιους περίπου ομογενείς και στους εργαζόμενους του Δημαρχείου να πάρουν μια γεύση της ελληνικής γαστρονομίας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.