Ομογενείς νομοθέτες και η Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς συζήτησαν για το «2021»

1
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

ΑΘΗΝΑ. «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» Συνέχιση των εργασιών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα Κοινοβούλια και τους Δήμους των χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ελληνικής καταγωγής», ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την Τετάρτη 29 Ιουλίου στη Βουλή, υπό την προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ.  Σάββα Αναστασιάδη, και παρουσία του Υφυπουργού  Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Βλάση και του  Γενικού  Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Στη συνεδρίαση, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, η κυρία  Αγγελική Μαντζαβίνου, από την Διεύθυνση Διεθνών σχέσεων της Βουλής, από την Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, και μέσω Τηλεδιάσκεψης, ο κ. Γεώργιος Αποστολάκης  Γραμματέας Επικοινωνίας Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπος επιτροπής «Ελλάδα 2021», από την πλευρά της Πα.Δ.Ε.Ε., ο Πρόεδρος κ. Peter Katsambanis, μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης Δυτικής Αυστραλίας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κ. Leonidas Raptakis, μέλος της Γερουσίας της Πολιτείας Rhodes Island των Η.Π.Α., ο κ. Steve Georganas μέλος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, ο κ. Πανταζόπουλος από τη Βικτώρια της Αυστραλίας, και από την πλευρά του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης,   η Γραμματέας κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη, ο κ. Λούτσης Ζήσης, Αντιδήμαρχος στο Δήμο Φοινικαίων της Αλβανίας και ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνεδρίασης αφού καλωσόρισε τους συναδέλφους  και όλους τους συμμετέχοντες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  εξέφρασε τα συγχαρητήριά του

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

στον κύριο Ραπτάκη και στους έντεκα ομογενείς ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους Βουλευτές και Γερουσιαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρωτοβουλία που πήραν να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα και να αποστείλουν επιστολές στήριξης στο Καστελόριζο, στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου και να ενημερώσουν τα μέλη του Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην κυρία Ζαχαράκη και το Δίκτυο Αιρετών Αυτοδιοίκησης  και  τον πρόεδρο της Πα. Δ.Ε.Ε. τον κύριο Κατσαμπάνη επίσης για τον ίδιο λόγο.

«….η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί το ζήτημα,   πρέπει να έρχεται στα κοινοβούλια και στους δήμους, όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι, να ενημερώνονται και να κινητοποιούνται  οι τοπικές κοινωνίες,  τα κοινοβούλια και τα δημοτικά συμβούλια και να παίρνονται αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος» τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Αναφορικά με τη συνέχιση των εργασιών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα Κοινοβούλια και τους Δήμους των χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ελληνικής, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι  πολύ  σημαντική, καθώς το Ελληνικό Κράτος έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γιορτάσει την επέτειο από την δημιουργία του, διότι το 1921 που συμπλήρωνε τα 100 χρόνια, η χώρα μας βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία που κατέληξε δυστυχώς στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

« Γι’ αυτό η συμμετοχή – και αναφέρομαι σε εσάς συμπατριώτες από το εξωτερικό- της Ομογένειας του Ομογενειακού Ελληνισμού, η δική σας, με τον θεσμικό ρόλο που έχει ο καθένας, είναι πολλαπλά σημαντική και είναι σημαντική και η αποδοχή σας να συμμετέχετε σ` αυτή την διοργάνωση των εκδηλώσεων, σε αυτό το εορταστικό έτος….. είμαι πεπεισμένος ότι το 2021 θα διοργανωθούν εξαιρετικές εκδηλώσεις στους χώρους της δημοκρατίας, πάντα μέσα στο πνεύμα και στο πλαίσιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Πρόεδρος της Πα. Δ.Ε.Ε.  κ. Κατσαμπάνης  εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων στις οποίες θα παρευρεθούν οι ηγέτες και οι πρόεδροι της κάθε βουλής  όπου υπάρχουν εκλεγμένοι ελληνικής καταγωγής, ενώ  θα είναι καλεσμένοι και κυβερνήτες, πρωθυπουργοί, υπουργοί  κ.α.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, η πρόεδρος Ιωάννα Ζαχαράκη, μίλησε επίσης με μεγάλο ενθουσιασμό για τις εκδηλώσεις του 2021και διαβεβαίωσε ότι το Δίκτυο θα διοργανώσει 10 κεντρικές εκδηλώσεις σε  μεγάλους δήμους της Γερμανίας όπως το Ντίσελντορφ, ενώ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας σημείωσε ότι έχει ήδη σταλεί από το Δίκτυο ψήφισμα κατά της Τουρκίας στην UNESCO , σε δήμους,  εκκλησίες κ.α.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ ΆΪλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, μέλος της Γερουσίας της Πολιτείας Rhodes Island των Η.Π.Α , είπε ότι θα γίνει προσπάθεια για να περάσει ένα ενιαίο καταδικαστικό ψήφισμα εναντίο της Τουρκίας στο Κογκρέσο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης,  διαβεβαίωσε στα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. και του Δικτύου ότι καθ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης των εκδηλώσεων θα έχουν την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης επίσης διαβεβαίωσε σε όλα τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε και του Δικτύου, ότι πολύ σύντομα θα έχουν πάρα πολύ υλικό, για να χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις.

Στο βήμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Γεώργιος  Αποστολάκης , εκπρόσωπος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», μετέφερε τον χαιρετισμό της κυρίας Αγγελοπούλου, η οποία  ήθελε πολύ να παραβρίσκεται  στη συνεδρίαση,  αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε, καθώς και  τις ευχαριστίες της  για την τόσο μεγάλη κινητοποίηση της Ομογένειας για τις εκδηλώσεις του 2021.

Και τα υπόλοιπα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε.  και του Δικτύου Ελλήνων  Αιρετών της Ευρώπης που συμμετείχαν στην συζήτηση τοποθετήθηκαν με το ίδιο πνεύμα, υπογράμμισαν ότι θα γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στα κοινοβούλια και στους δήμους των Χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ελληνικής καταγωγής, και καταδίκασαν την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε   όλους τους συμμετέχοντες, είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και συντονισμένη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Χώρα μας , δίνοντας  νέο ραντεβού  τον Σεπτέμβριο.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. B”H If the bicentennial of our native land’s uprising to rid Ottoman Turkish yoke is to be more than a whitewash of history, it must include in its planned narrative the warts of our past, as well as its triumphs. Most detrimentally, one does not have confidence in the reported committee assembled from Greeks abroad (indeed, even the official Athens panel as well), that it will delve into the tragedy of the systematic slaughter of Jews in the Peloponnese, that has effected making the region to this day Judenrein, without Jews! Of course, there were other period pathologies, which persist: fractious extremists, propensity for right-wing authoritarianism, assassinations, military juntas, orientation to the east and Russia instead of the West and progressive European, dominant patriarchy, and dominance of clans, the list is long, and the time for credible presentations short. The opportunity to make the occasion a stimulus for Greek rebirth, the country lost the first Renaissance, would then had arrived, and gone, underwriting another Greek tragedy!🙏😩🇬🇷😢

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.