Ομιλία Γιάννη Χρυσουλάκη στο Β’ Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

0
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Γιάννη Χρυσουλάκη.

ΑΘΗΝΑ. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε στο Β’ Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας 2020  επικεντρώνοντας την ομιλία του στη Δημόσια Διπλωματία ως το κατεξοχήν μέσο προώθησης της «ήπιας ισχύος» μίας χώρας.

Εξήγησε ότι, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Δημόσια Διπλωματία αποκτά έναν ξεχωριστό και μοναδικό ρόλο στην προώθηση θετικού και ελκυστικού αφηγήματος προς τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Monocle, το οποίο πρόσφατα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως  «super-star» της ήπιας ισχύος, μέσα στην πρώτη δεκάδα στην άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας παγκοσμίως. Επισήμανε παραδείγματα όπως αυτό του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής διασποράς, του ελληνικού τουρισμού, των επιστημών ή ακόμη, αυτό της ελληνικής γλώσσας, της Τέχνης, του κλασικού αξιακού κώδικα, της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, της ελληνικής ναυτιλίας, ακόμα και της γαστρονομίας μας.

Στιγμιότυπο από το Δειθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως, τόσο στην κλασική ελληνική παιδεία, όσο και στην ελληνορθόδοξη παράδοση, η γλώσσα ήταν και είναι ο εκφραστής των πανανθρώπινων αξιών που συνδέει την ελληνική διασπορά στις πέντε ηπείρους. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την Ορθοδοξία, η γλώσσα αποτελεί συστατικό της ταυτότητας της διασποράς.

Επισήμανε επίσης πως, στο πλαίσιο της θρησκευτικής διπλωματίας, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο. Με τη συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτει είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε συναφή θέματα που απασχολούν τόσο την περιοχή μας, όσο και τη διεθνή κοινότητα. Η προστιθέμενη αξία του ρόλου της χώρας μας στη θεματική αυτή έγκειται στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον μας είναι διαχρονικό και γνήσιο. Οι υποθέσεις αυτές μας αφορούν άμεσα και είναι και άμεσα συνυφασμένες με τη δική μας ασφάλεια και ευημερία.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου. Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα. Τέλος, τόνισε, ότι με τα ευγενή όπλα της Δημόσιας και της Θρησκευτικής Διπλωματίας, πιστή στις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της ισότητας και ισονομίας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη φαρέτρα της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση στην αυγή της νέας δεκαετίας.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.