Ομιλία Ιωάννη Χρυσουλάκη σε συνέδριο για την συνεργασία στην Μεσόγειο

0

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε με ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου «Sustainable Development and Regional Integration in the Mediterranean within the Current Context of Security Challenges and Threats», το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το εν λόγω συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα στη Σχολή Ικάρων μεταξύ 21 και 24 Φεβρουαρίου 2023, αφορούσε στην εξέταση της βιώσιμης ανάπτυξης και περιφερειακής ολοκλήρωσης στη Μεσόγειο εντός του τρέχοντος πλαισίου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Συμμετείχαν πρέσβεις, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί ακόλουθοι, εκπρόσωποι ξένων στρατιωτικών αποστολών και καθηγητές Πανεπιστημίων από δεκαέξι χώρες.

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα, με τίτλο «The Mediterranean: A sea of friendship and cooperation. Challenges and prospects», επικεντρώθηκε στο ρόλο των στρατηγικών συνεργασιών, των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που προωθούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ της ΕΕ και των μεσογειακών εταίρων της για την προαγωγή του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Χρυσουλάκης εστίασε στους βασικότερους τομείς, όπου ενυπάρχουν και οι μεγαλύτερες προκλήσεις, δηλαδή στη διεθνή ασφάλεια, στην κλιματική αλλαγή, στην μη-ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και στην πολιτική αστάθεια, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου συνιστούν βασικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τελεσφορήσουν οι προσπάθειες των λαών και των κρατών της Μεσογείου για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, καθώς και ότι, μέσω της συνεργασίας, η Μεσόγειος θα καταστεί μία περιοχή φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.