ΟΘΩΝΟΙ. Σε ένα από τα διαμαντένια νησιά του Ιονίου, στην εσχατιά της Ελληνικής επικράτειας, τους Οθωνούς, τελέσθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, 2022 το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του υποβρυχίου «Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ» που βυθίστηκε αύτανδρο βορειότερα των Οθωνών της 29 Δεκεμβρίου 1940 μετά από επιχειρήσεις με τις Ιταλικές ναυτικές δυνάμεις του άξονα.

Ήταν η πρώτη μεγάλη ελληνική απώλεια του ναυτικού μας μετά την κήρυξη πολέμου από τη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Το ιστορικό γεγονός παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο στο ευρύ κοινό. Οι Οθωνιώτες, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες της Κέρκυρας, έστησαν το μνημείο στις 14 Ιουνίου 2015 ως ένδειξη σεβασμού, ιστορικής μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης της ηρωικής δράσης των 48 απολεσθέντων μελών πληρώματος του υποβρυχίου «Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ» που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα πάτρια.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας και το τρισάγιο εμπρός από το μνημείο πεσόντων ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ανάκρουση εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική Λιαπάδων και κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη και Δημήτριο Μπιάνκη, το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το διοικητή ΝΑΣΚΕ, την ένωση αποστράτων πολεμικού Ναυτικού και τοπικούς παράγοντες.

Η τελετή συνεχίστηκε στο μνημείο απολεσθέντων Οθωνιωτών ναυτικών με ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονικής Λιαπάδων, Κέρκυρας και κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των απολεσθέντων ναυτικών μας και τοπικούς παράγοντες.

Είναι αξιοπερίεργο ότι ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός που αφορά όχι μόνο τη λιγοστή τοπική κοινωνία αλλά τον Ελληνισμό και γενικότερα το θέμα της εγκαταλειψης των ακριτικών νησιών δεν έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα από τα εθνικά ΜΜΕ.

Το μνημείο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Το μνημείο μετά την κατάθεση στεφάνου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Το μνημείο των ηρώων του Υποβρυχίου “Πρωτεύς”. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.