Το φυσικό και ψηφιακό αρχείο της Ελληνικής Yπηρεσίας εκπομπής της Φωνής της Αμερικής, μία από τις αρχικές γλωσσικές υπηρεσίες του δικτύου, μεταφέρθηκε με δωρεά στο Κέντρο Έρευνας  Ελληνικής Διασποράς – Hellenic American Project (HAP), Τμήμα Κοινωνιολογίας, Queens College, City University of New York (CUNY).

Δεκαέξι κουτιά που περιείχαν την Ελληνική Συλλογή, καθώς και περισσότερα από 60 ψηφιακά αρχεία βίντεο μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο HAP, μετά την υπογραφή συμφωνίας του Αμερικανικού Οργανισμού Global Media, κύριο πρακτορείο της VOA, και του Hellenic American Project Cultural Center, Inc. τον Ιούλιο του 2022. Το ιστορικό αρχείο της  Φωνής της Αμερικής περιλαμβάνει Ελληνικές εκπομπές, καθώς και συνεντεύξεις με βασικά πρόσωπα που καλύπτουν την περίοδο από τον Ιούλιο του 1969 έως τον Ιούνιο του 2014.

Μετά από 72 χρόνια στον αέρα, η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής έκανε την τελευταία αναμετάδοση στις 11 Αυγούστου 2014.  Ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1942 και συνέχισε να καλύπτει ιστορικές καμπές της σύγχρονης Ελλάδας, από τον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγώνες της Ελλάδας πριν από δέκα χρόνια να παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ε.Ε.

Ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου με τις σπουδαίες ε Ελληνίδες δημοσιογράφους Άννα Morris και Ζωή Λεουδάκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δρ. Νίκου Αλεξιου.

«Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα ιστορικά αρχεία μας θα διατηρηθούν προς όφελος των μελλοντικών ερευνητών και ιστορικών,» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Φωνής της Αμερικής, Yolanda Lόpez. «Οι ιστορικές εκπομπές της Φωνής της Αμερικής στα Ελληνικά μπορούν να γίνουν μια σημαντική πηγή για τη μελέτη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας για περισσότερα από 70 χρόνια.»

Το Hellenic American Project τεκμηριώνει την παρουσία των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης το 1900 μέχρι σήμερα. Το HAP λειτουργεί ως Κέντρο Έρευνας και συλλογής Αρχείων, καθώς και ως Ελληνοαμερικανική βιβλιοθήκη, και ως χώρος Μουσείου και  εκδηλώσεων, στο Queens College (www.hapsoc.org)

«Το αρχείο της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής είναι μια καταπληκτική πηγή για φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, και το ευρύ κοινό,» δήλωσε ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Queens College και Ιδρυτής/Διευθυντής του Hellenic American Project. Οι συνεισφορές της Φωνής της Αμερικής θα συνεχιστούν για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και όχι μόνο.»

Διαβάστε το δελτίο τύπου στον ιστότοπο της Φωνής της Αμερικής.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.