ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρης Α. Γωνιάς σήμερα, 7 Ιουλίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ. καλεί την επιτροπή των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να τους ενημερώσει για τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους ναυάγησαν οι εκλογές της Ομοσπονδίας.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος είναι και δικηγόρος, μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα μέλη της Επιτροπής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αδυνατούσε να παραστεί στην συνεδρίαση που συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης, 6 Ιουλίου 2021 ο συντονιστής της επιτροπής των πρώην Προέδρων Τιμολέων Κακούρος προκειμένου να ενημερωθούν από την Εφορευτική Επιτροπή για τους λόγους της δυστοκίας.

Αγεφύρωτο το χάσμα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας που συγκάλεσε ο κ. Κακούρος και την οποία παρακολούθησαν οι «Αναμνήσεις» έφερε πιο έντονα στο προσκήνιο το αγεφύρωτο πλέον χάσμα που υπάρχει στην Επιτροπή των πρώην Προέδρων και την εμπόλεμη κατάσταση που επικράτησε μετά τις αποφάσεις για την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης και του εκλογικού συνεδρίου.

Την ίδια τύχη είχε και η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αν και άρχισε το έργο της μονοιασμένη, εν τούτοις στην πορεία διχάστηκε. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Α. Γωνιάς επέμεινε στις αρχικές αποφάσεις για την έρευνα σε βάθος των συλλόγων σφραγίδων και της νομιμότητας των υποψηφίων για το νέο συμβούλιο και την διενέργεια του οικονομικού ελέγχου, ενώ ο γραμματέας Αναστάσιος Καραγκούνης διαχώρισε την θέση του και ζήτησε και εγγράφως την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου για την διενέργεια των εκλογών.

Ο κ. Γωνιάς στην συνεδρίαση της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας ζητήθηκε εν αγνοία του από τον Γραμματέα, κ. Καραγκούνη και ότι ο ίδιος το απόγευμα της ίδιας ημέρας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματός στην επιτροπή των πρώην προέδρων και στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωνε την ανοικτή συνεδρίαση των δύο επιτροπών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Χρυσομαλλίδης, Δημήτρης Α. Γωνιάς, Αναστάσιος Καραγκούνης και Γρηγόρης Δημητρουλάκος, οι οποίοι απολογήθηκαν για την δυστοκία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο κ. Καραγκούνης αντιτάχτηκε, αποσύρθηκε η επιτροπή και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία τάχτηκε κατά της συνεδρίασης που ζήτησε ο κ. Γωνιάς.

Ο κ. Γωνιάς διεμήνυσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι στην επικείμενη συνεδρίαση θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα αναφέρει τα ονόματα των συλλόγων, των αντιπροσώπων και των υποψηφίων που πρέπει να αποκλειστούν από τις εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν.

Ο προεδρεύων της επιτροπής των πρώην προέδρων Γιώργος Γεωργόπουλος λαμβάνοντας υπόψη την δυστοκία των εκλογών και την αδυναμία λειτουργίας της Επιτροπής των πρώην προέδρων ζήτησε από τον συντονιστή, κ. Τιμολέοντα Κακούρο να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ενημερωθεί το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας για την κρίση στην λειτουργία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και της ίδιας της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο διχασμός της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και της Εφορευτικής Επιτροπής έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον διχασμό στους κόλπους του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου που ήρθε έντονα στο προσκήνιο στις αρχές του φθινοπώρου του 2019 και ο οποίος διχασμός οδήγησε στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της ομογένειας πολυδιάστατη παράλυση της Ομοσπονδίας, που ως γνωστόν είναι ένας από τους μεγαλύτερους δευτεροβάθμιους φορείς της Αμερικής.

Η απόδειξη που προσκόμισε ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου σχετικά με την προέλεσυη του μεγάλου χρηματικού ποσού μετρητών που διαχειρήστικε.

Η συνεδρίαση της Τρίτης, 6 Ιουλίου 2021

Η συνεδρίαση της Τρίτης έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια υπό την προεδρία του συντονιστή της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και παρέστησαν οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος (οι οποίοι αποτελούν την μειοψηφία) και η Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημήτρη Α. Γωνιά, Αναστάσιος Καραγκούνη, Γιώργο Χρυσομαλλίδης και Γρηγόρη Δημητρουλάκο (απουσίαζε ο Γιάννης Καραπετρίδης, ο οποίος αναχώρησε για την Ελλάδα), καθώς επίσης και απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδριάσεως η επιτροπή των πρώην προέδρων δέχτηκε τα παράπονα ομογενή εργολάβου για την καταβολή των δεδουλευμένων. Αν και η Επιτροπή δεσμεύτηκε να διευθετήσει το ζήτημα, εν τούτοις οι «Αναμνήσεις» έθεσαν επί τάπητος το μείζον ζήτημα της ανάθεσης των έργων της Ομοσπονδίας και την τήρηση των κανονισμών για την προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών, την εξέταση των προσφορών από την αρμόδια επιτροπή και την επικύρωση από το διοικητικό συμβούλιο και αν παραστεί ανάγκη και από την γενική συνέλευση.

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας επεσήμανε ότι έχουν ζητήσει τους φακέλους των μειοδοτικών διαγωνισμών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.   

Ο συντονιστής της Επιτροπής των πρώην Προέδρων Τιμολέων Κακούρος ενημέρωσε την Εφορευτική Επιτροπή για το έργο της Επιτροπής των πρώην προέδρων από την 6η Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, τα εμπόδια που συνάντησαν, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,  για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και το εκλογικό συνέδριο.
Ο κ. Κακούρος αν και δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για τα ευρήματα της έρευνάς τους, εν τούτοις αναφέρθηκε στην έλλειψη τιμολογίων, στην απάλειψη από τον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των φακέλων σχετικά με την οικονομική διαχείριση και τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε πειθαρχικό στο οποίο θα μπορούσαν να παραπέμψουν τα ευρήματα της έρευνας και τις διαφορές με τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρη Α. Γωνιά.

Κατήγγειλε τους πρώην προέδρους Δημήτρη Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη και Νίκο Διαμαντίδη, διότι τα σωματεία που εκπροσωπούν και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ανιάτων, ο Σύλλογος Καστοριέων και ο  Σύλλογο «Ερμούπολη», αντίστοιχα, δεν έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους με συνέπεια να απωλέσουν το δικαίωμα ψήφου.

Ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Απόστολος Τομόπουλος επεσήμανε ότι έλαβαν από τις τράπεζες ενημέρωση για την κίνηση των λογαριασμών της Ομοσπονδίας για τα πέντε τελευταία χρόνια και τα παρουσίασε στους παρισταμένους λέγοντάς τους ότι θα τα παραπέμψουν στον ορκωτό λογιστή.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή, η οποία θα συνεργαστεί με τους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να ελεγχθεί κάθε κίνηση στους λογαριασμούς», επεσήμανε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ο κ. Απόστολος Τομόπουλος επεσήμανε ότι όταν αντιλήφθηκαν τις ατασθαλίες απέκλεισαν τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου από τις υπογραφές στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο κ. Τιμολέων Κακούρος ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή διαφάνειας και η εξελεγκτική επιτροπή ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο εκλογικό συνέδριο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ουδείς γνώριζε για την διαχείριση των ρευστών από τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και ότι «την επόμενη του συνεδρίου ο κ. Μαϊμάρογλου αποκάλυψε ότι διαχειριζόταν μεγάλο χρηματικό ποσό και ότι είχε όλα τα παραστατικά για τις πληρωμές».

Ο κ. Μεϊμάρογλου σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε προς τους προέδρους την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 ανακοίνωσε ότι έλαβε το ποσό των $20.600 από την γραμματέα Μαρία Ζαλώμη, τον αντιπρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα και τον ταμία Αθανάσιο Αρώνη.  Συγκεκριμένα έλαβε $7.100 από τους κ.κ. Ζαλώμη και Αρώνη, $3.000 από τον Μπούμπουρα (πρώην τελετάρχη), $9.300 από τον Πέτρο Γαλάτουλα, άλλα $700 από τον Πέτρο Γαλάτουλα και $500 από το Θέατρο της 5ης Απριλίου 2019.

Αν και ο κ. Μεϊμάρογλου παρουσίασε παραστατικά για την διάθεση των χρημάτων εν τούτοις εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που παρέλαβε και για τους ουσιαστικούς λόγους γιατί ενήργησαν εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου καθώς επίσης και για την χρονική στιγμή για την οποία προέβη στην εν λόγω αποκάλυψη.

Ερωτηματικά εγείρονται και σχετικά με τα σκάνδαλα με τις κασετίνες, με την αποστολή εμβασμάτων στην Ελλάδα και την ανάθεση έργου για το μηχανογραφικό τμήμα της Ομοσπονδίας, που συμπεριλαμβάνονται στα μηνύματα του κ. Μεϊμάρογλου προς τους πρώην προέδρους.   

Στο σκαμνί

Ο κ. Κακούρος επιτέθηκε στην Εφορευτική Επιτροπή και απέδωσε την δυστοκία στην έλλειψη διορίας για τις ενστάσεις και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η επιτροπή αντί να αποταθεί στον ίδιο για οποιαδήποτε προβλήματα κάλεσε ανοικτή συγκέντρωση την προηγούμενη Δευτέρα, η οποία όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έληξε άδοξα λόγω των αντιδικιών και των χειροδικιών.

Ο κ. Αναστάσιος Καραγκούνης παρουσίασε την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, κ. Γεωργίου Ραζή, για την διενέργεια των εκλογών εντός των 10 με 15 ημερών από την προκήρυξή του.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ίδιος ζήτησε την συνάντηση με την Επιτροπή των Πρώην Προέδρων και ότι πρόκειται για απόφαση της εφορευτικής επιτροπής της προηγούμενης Παρασκευής, η οποία ελήφθη ερήμην του προέδρου Δημητρίου Α. Γωνιά που απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.

Ο κ. Γωνιάς ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη με την Επιτροπή Πρώην Προέδρων στην οποία θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις ενστάσεις, τις καταγγελίες, τους συλλόγους σφραγίδες και τους υποψήφιους που είτε δεν είχαν γνώση ότι ήταν υποψήφιοι, είτε δεν ήταν καν αντιπρόσωποι των συλλόγων που φέρεται πως δηλώσαν ότι εκπροσωπούν.

Ο κ. Καραγκούνης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει απόφαση για την σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Γωνιάς και η Εφορευτική Επιτροπή αποσύρθηκε για να θέσει σε ψηφοφορία τις δύο προτάσεις.

Αν και η πλειοψηφία της Επιτροπής συντάχτηκε με τον κ. Καραγκούνη, εν τούτοις ο κ. Γωνιάς διεμήνυσε ότι η σύσκεψη που συγκάλεσε θα γίνει και ότι θα είναι παρών και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση του κ. Γωνιά να μην ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται όλες αυτές τις ημέρες, όπως ισχυρίζεται, έχει εξαγριώσει τους πρώην προέδρους που συμμετείχαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Η πρόχειρη απόδειξη κίνησης των μετρητών
  αποδεικνύει την γενική εικόνα της ηγέτιδας
  Ομογενειακής οργάνωσης και κάθε άλλο σχόλιο
  περιττεύει.
  Τι ντροπή …… ένας μπακάλης της κατοχικής
  Ελλάδας , θα εξέδιδε καλύτερη απόδειξη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.