Ο Πρόεδρος της Κύπρου απένειμε το βραβείο «Σωκράτης» στον Φίλιπ Κρίστοφερ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αριστερά και ο τιμώμενος Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογρραφία: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τρίτης άνοιξε διάπλατα τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου για να υποδεχτεί την πολυμελή αντιπροσωπεία της AHEPA από τις ΗΠΑ και να απονείμουν από κοινού το Βραβείο «Σωκράτης» στον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας – αναφέρθηκε στην εκδήλωση και τόνισε ότι «είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ευπατρίδη φιλάνθρωπου συμπατριώτη μας Φώτου Φωτιάδη, και στοχεύει στη στήριξη του εξαίρετου έργου που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχρονική προσήλωση της οργάνωσης σε κοινωφελείς  δράσεις».

Πρόσθεσε ότι «στη σχεδόν ενός αιώνα προσφορά της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης, τα ανά τον κόσμο μέλη της, περήφανα για την ελληνική τους καταγωγή, παρέμειναν διαχρονικά πιστά στους ιδρυτικούς σκοπούς και την αποστολή της λειτουργίας της, που αφορά στην προώθηση και τη διατήρηση των διαχρονικών ελληνικών αρχών και ιδεωδών.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Τζορτζ Λούκας, ο οποίος εξήρε την προσφορά του. Φωτογρραφία: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτοντας ως πυρήνα της δράσης τους τις αξίες της παιδείας, της δημοκρατίας, της φιλανθρωπίας, της πολιτικής και της κοινωνικής υπευθυνότητας, συνέδεσαν στενά το όνομα της Οργάνωσης με πολυάριθμες και αποφασιστικής σημασίας δράσεις, έχοντας να επιδείξουν ένα σπουδαίο και βαθιά ανθρωπιστικό έργο.

Έργο, το οποίο εδράζεται στην άδολη και γνήσια φιλοπατρία και το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την προαγωγή τον τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την πολυποίκιλη δραστηριότητα τους ανέδειξαν την οργάνωση ως πυλώνα της διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική  και της υγιούς και επωφελούς ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία.

Ξεχωρίζοντας μάλιστα ως μοχλός προόδου μέσα από την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό και αναδείχθηκαν στους σπουδαιότερους πρεσβευτές των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια του δείπνου της ΑΗΕΡΑ. Φωτογρραφία: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τον Ελληνισμό και συνακόλουθα στην επιδιωκόμενη ενίσχυση και εδραίωση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να υπομνήσω το γεγονός ότι η καθιέρωση της βράβευσης από την Οργάνωση Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, οι οποίοι έχουν αναδείξει υποδειγματικά το όνομα του Ελληνισμού από τις θέσεις που υπηρετούν, πέραν της άξιας αναγνώρισης των προσώπων αυτών, αναδεικνύει παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα προς μίμηση κυρίως για τη νεότερη γενιά.

Ως τέτοιο αναγνωρίζεται και το παράδειγμα του φίλου, συμπατριώτη μας Φίλιπ Κρίστοφερ, Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, τον οποίο τιμά απόψε η ΑΗΕΡΑ».

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο φίλτατος Φίλιπ, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τόπο του, συνείσφερε και υποστήριξε ,στον μέγιστο βαθμό, την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής και, συνεπακόλουθα ,το πολυσχιδές έργο που αυτή επιτελεί, εργαζόμενος παράλληλα με ζήλο για τη διαφύλαξη και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, αλλά και για τη διαφώτιση και προβολή του κυπριακού ζητήματος.

Η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα που ανέπτυξε από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την ομογένεια και τον Ελληνισμό ευρύτερα, δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της ΑΧΕΠΑ να του αποδώσει το βραβείο ‘Σωκράτης’, το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Οργάνωσης. Την ίδια αναγνώριση έτυχε και από την Πολιτεία και επαξίως του απονεμήθηκε το Παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς προς την πατρίδα.

Έζησα από μακριά και από πολύ κοντά τους αγώνες, τις αγωνίες και τις επιτυχίες του για στήριξη της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου μας».

Απευθυνόμενος στον κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την εγνωσμένη παραδειγματική σας δράση, η οποία συνέβαλε στην ,ομολογουμένως, διακεκριμένη διαδρομή της παροικίας με τρόπο που τιμά την πατρίδα μας.

Η δική σας έγνοια, το δικό σας συνεχές ενδιαφέρον και η δική σας αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, αποτελεί για εμάς δύναμη προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει με στόχο την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Ιδιαίτερα ,όμως, την απελευθέρωση του τόπου μας για να μπορεί να μιλά κανείς για ευημερία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού στο σύνολο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, για τη στήριξη που παρέχει διαχρονικά στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των εθνικών μας θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.