ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο παραγωγός της επιτυχημένης εκπομπής του Cosmos- FM «Με δικά σας και δικά μας λόγια», κ. Στέλιος Τακετζής την προηγούμενη εβδομάδα εκλέχτηκε πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «GAEPIS» (Greek American Educational Public Information System, Inc.) που για 32 συναπτά έτη, μέσω των ραδιοφωνικών του προγραμμάτων και της ιστοσελίδας http://www.cosmosfm.org  ενημερώνει, ψυχαγωγεί και το πιο σημαντικό εμπνέει την ομογένεια για να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα και για νέες κατακτήσεις.

Το Cosmos-FM, αναμφίβολα αποτελεί ένας από τους έγκυρους πυλώνες ενημέρωσης της ομογένειας, αφ ενός μεν διότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων παράγεται εθελοντικά, αφ’ ετέρου δε διότι είναι απαλλαγμένο από κομματικά και ιδεολογικά συμφέροντα.

Η ανιδιοτέλεια των στελεχών και των παραγωγών σε συνδυασμό με το σεβασμό και την αγάπη για την ομογένεια έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην βελτίωση των προγραμμάτων και την άνοδο της ακροαματικότητας. Παράλληλα λειτούργησαν ως ασπίδα για τις καταγγελίες για Fake News που έχουν επισκιάσει την εικόνα μιας μερίδας αμερικανικών και ελλαδικών μέσων ενημέρωσης.

Εξ άλλου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στο ραδιοθάλαμο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» για την κοπή της βασιλόπιτας απευθυνόμενος στους ακροατές επεσήμανε ότι  «το Cosmos-FM εκπέμπει ανθρώπινο και ορθόδοξο λόγο».

Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί την πεμπτουσία των προγραμμάτων του «Cosmos-FM» και της αποστολής του κοινωφελούς οργανισμού «GAEPIS»

Η νέα ηγεσία «GAEPIS» πλαισιώνεται από τους Στέλιο Τακετζή, πρόεδρο, Πολ Σταθουλόπουλο, αντιπρόεδρο, Σταύρο Σούσου, γραμματέα, Δημήτριο Παντελίδη, ταμία και μέλη τους Κώστα Αγγελούδη, Λόρυ Ιωάννου, Μερκούριο Αγγελιάδη, Γιώργο Παντελίδη, Τάσο Παρδάλη και Πάνο Ξενοκώστα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα ηγετικά στελέχη και τους παραγωγούς του σταθμού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η συνέντευξη

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του GAEPIS Στέλιος Τακετζής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» αναφέρθηκε στα οράματά του και στους στόχους της δικής του θητείας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του You Tube

Ερώτηση: Πότε έγινε η εκλογή και ποια είναι η σύνθεση της νέας ηγεσίας;

Απάντηση: Ο απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστας Αγγελούδης μετά από μακρά και επιτυχημένη θητεία, δήλωσε την πρόθεση του να παραδώσει την «σκυτάλη» οπότε το Δ.Σ. μετά από συζητήσεις κατέληξε στην πρόσωπό μου. Στις 22 Απριλίου έγιναν εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό και εξελέγην πρώτα μέλος του Δ.Σ. και μετά πρόεδρος.

Η υπόλοιπη ηγεσία παραμένει ως είχε και συγκεκριμένα αντιπρόεδρος ο Πωλ Σταθουλόπουλος, Γραμματέας ο Σταύρος Σούσου και ταμίας ο Δημήτρης Παντελίδης.

Ερώτηση: Είναι η πρώτη φορά που τα ηνία του GAEPIS τα αναλαμβάνει ένας από τους αρχαιότερους παραγωγός προγραμμάτων. Ποια είναι τα θετικά και ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Απάντηση: Στα πρώτα χρόνια του GAEPIS ο Θανάσης Ζησιμόπουλος είχε και αυτός πολλαπλούς ρόλους συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του παραγωγού. Από τότε είναι η πρώτη φορά. Υπηρετώ εθελοντικά αυτόν το οργανισμό από το 1996 σε πολλές θέσεις και έχω αποκτήσει μια βαθιά γνώση των προβλημάτων αλλά και τον δυνατοτήτων του. Το Συμβούλιο εκτίμησε ότι η εμπειρία μου θα είναι ένα θετικό στοιχείο.

Όσο για τις προκλήσεις, αυτές είναι κοινές για όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς και κυρίως για τα ΜΜΕ. Ένα γνωστό τραγούδι του αγαπημένου Νίκου Παπάζογλου αναφέρει «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».

Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές κρατώντας ίδια την αποστολή του οργανισμού που είναι να διασώσουμε και να διαδώσουμε την κληρονομιά μας. Αν το καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι της δικής σας θητείας;

Απάντηση: Ο βασικός στόχος είναι να μείνουμε πιστοί στην αποστολή μας. Η ύπαρξη αυτού του οργανισμού επαφίεται στην εθελοντική εργασία των παραγωγών του και στην εθελοντική υποστήριξη των μελών και χορηγών του. Στόχος μας λοιπόν είναι να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ομογενείς να γίνουν μέλη αυτής της όμορφης παρέας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Τακετζής, διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Ιωάννα Γιαννοπούλου και Χρύσα Αβράμη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Επίσης να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα των προγραμμάτων μας και να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε την νέα γενιά  Ένας άλλος στόχος είναι να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους με τους δικούς μας στόχους και αποστολή. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Ερώτηση: Τόσο στα προγράμματά σας όσο και των υπολοίπων ραδιοφωνικών προγραμμάτων και σταθμών είναι αισθητή η απουσία ενός καθαρά ομογενειακού δελτίου ειδήσεων. Είναι εφικτή η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας;

Απάντηση: Όσο περνάει ο καιρός, άλλο τόσο αλλάζει και ο ενημερωτικός μας χαρακτήρας. Ενώ παλαιότερα ο βασικότερος ρόλος ήταν η μεταφορά ειδήσεων από την πατρίδα στην εδώ κοινότητα, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας τα δεδομένα άλλαξαν και σήμερα πλέον η προσοχή μας εστιάζεται στα νέα της ομογένειας και στους δεσμούς μας με τη γενέτειρα.

Οι ακροατές μας εκτιμούν το γεγονός ότι επιμένουμε στις ομογενειακές ειδήσεις. Μόνο το Σαβββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε δυο προγράμματα αφιερωμένα στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ένα πρόγραμμα στο Greek Play Project του ΝΥU, αναφορά στην παρουσίαση  της Νανάς Σιμοπούλου στο Drom, ζωντανή κάλυψη του κηρύγματος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην εκκλησία της Ανάστασης, 45λεπτη παρουσίαση  της εκδήλωσης της Γενναδίου  Βιβλιοθήκης, και το πρώτο μέρος από μια μαραθώνια συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο με θέμα τον άνθρωπο πίσω από το αξίωμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε ότι  τα ομογενειακά θέματα πρωταγωνιστούν στα προγράμματά μας. Όσο για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά ομογενειακού δελτίου ειδήσεων είναι μια ιδέα που αξίζει να τη δούμε σοβαρά.

Από αριστερά οι Χρήστος Βουρνάς, Κλεάνμθης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Πανάγος, Αγησίλαος Νικολάου και Στέλιος Τακετζής. Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Τακετζής, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ερώτηση: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του Cosmos – FM και για τα έξοδα για την εκπομπή των προγραμμάτων μέσω της συχνότητας του WNYE  – 91.5 FM. Πώς πιστεύετε ότι θα καλυφθούν τα έξοδα;

Απάντηση: Το θέσατε πολύ σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ενοικίασης του χρόνου εκπομπών καλύπτεται από τα μέλη μας. Ένας ραδιοφωνικός οργανισμός όμως σαν το COSMOS FM έχει κι άλλα έξοδα. Ενοίκιο, μηχανήματα, ειδικές γραμμές τηλεφώνου και διαδικτύου, ασφάλειες κ.λπ. κλπ.

Επίσης αν και οι παραγωγοί είναι εθελοντές και πρέπει να τονίσω ότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά αυτής της προσπάθειας, παρ’ όλα ταύτα, υπάρχουν και 2-3 άτομα όπως η διευθύντρια του γραφείου, και οι τεχνικοί οι οποίοι μισθοδοτούνται. 

Αν και υπάρχουν ορισμένοι χορηγοί και το ετήσιο δείπνο για την απονομή του Φειδιππίδειου Βραβείου εν τούτοις τα έσοδά τους δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες του όλου εγχειρήματος.

Στόχος μας λοιπόν είναι να μεγαλώσουμε τον κύκλο των υποστηρικτών και κυρίως να εξασφαλίσουμε σταθερή και μακροχρόνια υποστήριξη.

Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε προς την κοινότητα είναι ότι το COSMOS FM δεν είναι απλά ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα αλλά ένας οργανισμός με συγκεκριμένη αποστολή που – επαναλαμβάνω – είναι η διάσωση και διάδοση της κληρονομιάς μας.

Ερώτηση: Η πρόοδος του διαδικτύου παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής των προγραμμάτων σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό με προγράμματα 24ώρου βάσεως. Έχετε εξετάσει ποτέ αυτό το ενδεχόμενο και αν ναι πιο θα είναι το κόστος και οφέλη;

Απάντηση: Το COSMOS FM έχει μακροχρόνια παρουσία στο διαδίκτυο. Η σελίδα μας στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν μία από τις τρεις χιλιάδες πρώτες σελίδες στον κόσμο.  Πιστεύουμε πως η μετάδοση του ήχου, του λόγου θα αλλάξει χαρακτήρα και τα ερτζιανά τελικά θα αντικατασταθούν από μετάδοση μέσω διαδικτύου. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει αύριο.

Γι’ αυτό κρατάμε την παρουσία μας στο ραδιόφωνο αλλά συγχρόνως παρακολουθούμε την τεχνολογία και εξελισσόμαστε μέρα με την ημέρα. Σήμερα όποιος έχει Amazon dot, είτε στη Αστόρια είναι, είτε στην Κόρινθο, η στη Μελβούρνη, λέει “Alexa play Hellenic Public Radio” και αμέσως ακούει το COSMOS FM 24 ώρες το 24ωρο.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Δ.Σ. του GAEPIS που με εμπιστεύτηκε σε αυτή τη θέση. Ο οργανισμός οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ και παντοτινή ευγνωμοσύνη στον Κώστα Αγγελούδη για το εξαιρετικό του έργο κατά τη διάρκεια της θητεία του αλλά και γενικά για την προσφορά του καθώς είναι δίπλα στον οργανισμό από την γέννησή του το 1987.

Το GAEPIS/COSMOS FM είναι μια καταπληκτική ομάδα με συλλογικότητα και σύμπνοια. Ελπίζω ότι θα βοηθήσω να κρατηθεί και να ενδυναμωθεί η συνοχή αυτής της ομάδας και με τη συνεργασία όλων να συνεχίσουμε κάτι που ξεκίνησε σαν πείραμα πριν 32 χρόνια και νομίζω θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα.

Ένα  μεγάλο ευχαριστώ και ευχές στο anamniseis.net  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.