Meta – Σκέψεις: Σεκιουριτάδες, φουσκωτοί ελέφαντες και podcasters στην Παρέλαση

Ο «σεκιουριτάς» έκανε όπως έπρεπε την δουλειά του στην 5η Λεωφόρο. Η απορία που έχουμε είναι γιατί τον έφεραν; Ποιος τον πλήρωνε; Γιατί μόνοι μας «πυροβολούμε» τα πόδια μας; Φωτογραφία: ETA PRESS.

Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω αρκετούς φίλους, αλλά η σιωπή δεν ωφελεί και η δημοσιοποίηση κάποιων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Απλά και μόνο ως ευχή και προσευχή για να βελτιώσει τις συνθήκες για την επόμενη φορά.

Οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή ήταν απαίσιες, αλλά κανείς από τους διοργανωτές δεν έμοιαζε να το αντιλαμβάνεται. Νόμιζαν ότι ψιχάλιζε. Κι ας έβρεχε από την προηγούμενη ημέρα. Αλλά αυτό δεν ήταν το πρόβλημα. Ούτε καν θα μας απασχολούσε και δεν θα το συζητούσαμε.

Έλα όμως που κάποιοι το είχαν σχεδιάσει να φέρουν «σεκιούριτι» στην θέση της Αστυνομίας; Φοβερή ιδέα (!) όποιος κι αν την σκέφτηκε. Γιατί βρε, συμπατριώτες δεν το σκέφτηκαν οι προηγούμενοι από εσάς;

Προσωπικά παρακολουθώ με την ιδιότητα του Φωτογράφου-Δημοσιογράφου τις Παρελάσεις τα τελευταία 35 χρόνια και πολύ λίγες φορές χρειάστηκε να παρθούν και να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Όταν ενημερώθηκε ο τσέρμαν της Επιτροπής Παρέλασης ο Φίλιπ Κρίστοφερ, για την απόφαση να μπουν πίσω από τα κάγκελα διαφώνησε. Ωστόσο η απόφαση δεν αναιρέθηκε. Στην φωτογραφία ο Φίλιπ Κρίστοφερ επικεφαλής του τμήματος των Κυπριακών σωματείων. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Δηλαδή να εμφανιστούν έξτρα Αστυνομικοί και να σταθμεύει σε κοντινή απόσταση το αυτοκινούμενο όχημα διαχείρισης κρίσεων της Αστυνομίας. Ένα φορτηγό ειδικά εξοπλισμένο, στο οποίο ανέβαιναν οι επικεφαλείς της Αστυνομίας που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της Παρέλασης.

Υπήρχαν αυξημένα μέτρα σε περιπτώσεις απειλών και κρίσεων στο Αιγαίο και σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και μετά το 9/11.

Ωστόσο, ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι απειλείται η ασφάλεια των επισήμων ή των ομογενών που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Μια χρόνια, ένας Αστυνομικός που μάλλον ήθελε να δείξει αυξημένο ζήλο, με απείλησε ότι θα με βγάλει εκτός της Πέμπτης λεωφόρου. Τότε βλέποντας σε κοντινή απόσταση τον Φίλιπ Κρίστοφερ ζήτησα την παρέμβαση του και το επεισόδιο έληξε εκεί.

Ο φουσκωτός ελέφαντας εν κινήσει. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Ακούστε τώρα τι έγινε την Κυριακή, υπό καταρρακτώδη βροχή. Οι συνυπεύθυνοι της Παρέλασης, τίτλος που δεν τους δίνει κάποια συγκεκριμένη εξουσία, ζήτησαν από τους φωτογράφους να περάσουν πίσω από τα κάγκελα, στο σημείο που βρισκόταν η εξέδρα των  παρουσιαστών.

Στην αρχή νόμισα ότι αστειεύονταν. Μετά εμφανίστηκε ένας «σεκιουριτάς» και του είπαν να μας αναγκάσει να μετακινηθούμε. Ακόμα και τους συναδέλφους που έχουν την διαπίστευση της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Ένας άλλος συνάδελφος από την Ουάσινγκτον είχε διαπίστευση από το Στειτ Ντηπάρτμεντ και από τον Λευκό Οίκο, αλλά τα μέλη της Επιτροπής Παρέλασης το θεώρησαν «επικίνδυνο» ώστε να τον μετακινήσουν πίσω από τα κάγκελα.

Και καλά οι δημοσιογράφοι δεν είχαν και πολλές επιλογές μέσα στην βροχή, έτσι και αλλοιώς αργά η γρήγορα θα αναζητούσαν καταφύγιο στις εξέδρες, τι στο καλό επεδίωκε η απόφαση αυτή; Να μας συστήσουν το νέο τρόπο διεξαγωγής της Παρέλασης;

Κι αν είσαι podcaster με την αράδα σου θα πας…Του χρόνου θα χρειαστεί να έχουμε και podcast για να πάρουμε διαπίστευση; Εντάξει, καλά είναι τα Χιτ στο Facebook, αλλά αν έγραφαν κάτι για την παρέλαση και οι τοπικές αγγλόφωνες εφημερίδες (Daily News) θα ήταν μεγαλύτερη η ικανοποίηση μας. Στην φωτό από το Χίλτον πρέπει να ψάξετε με κιάλι για να βρείτε τους πραγματικούς φωτογράφους ή δημοσιογράφους. Φωτογραφία: ETA PRESS

Προς τιμή της η υπεύθυνη του ιντερνετικού ραδιοφώνου «Ακτίνα», η κ. Έλενα Μαρουλέτη, μου έδωσε αμέσως το βήμα και μέσω της ειδικής εκπομπής για την κάλυψη της Παρέλασης και αμέσως μετά έκανε και σχετική ανακοίνωση στο Facebook.

Δυστυχώς, μετά από μια τέτοια άγρια «εκδίωξη» χάνεις και την όρεξη να καλύψεις τα δρώμενα. Η συνέχεια είχε και άλλα κωμικοτραγικά γεγονότα αλλά ως θεατές πλέον δεν χρειάστηκε να τα σχολιάσουμε στον «αέρα».

Όπως τα «ορφανά» άρματα των δυο μεγαλύτερων κοινοτήτων του Κουίνς, του Αγίου Νικολάου και του Τιμίου Σταυρού στο Γουαιτστόουν.

Να μην ξεχάσω επίσης και τον φουσκωτό ελέφαντα, πάνω σε ένα σύστημα με καροτσάκια.

Περιμέναμε κάτι καλύτερο; Ίσως, εάν οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές ή τουλάχιστον χωρίς βροχόπτωση.

Η Αλήθεια είναι ότι είδαμε σημαντικά σημάδια βελτίωσης στις εκδηλώσεις πριν ή μετά την παρέλαση.

Όπως για παράδειγμα στο δείπνο του «Χίλτον». Όπου ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης της «Κερύνεια Όπερα» παρουσίασε κάτι διαφορετικό με την συνεργασία αξιόλογων σοπράνο και μουσικών.

Ξέχασα να αναφέρω την δεξίωση του Δημάρχου στη επίσημη κατοικία στο Gracie Mansion.

H οργάνωση φέτος ανατέθηκε σε ομογενείς του Μπρούκλιν και ευτυχώς δεν είχε ούτε τα αστεία για το «Ούζο» του δημάρχου Μπλούμπεργκ ούτε ασφαλώς και του διαδόχου του Ντε Μπλάζιο.

Άρα, σε γενικές γραμμές και εδώ σημαντική βελτίωση.

Μας άρεσε και η ρήση του ότι η Νέα Υόρκη είναι η… Αθήνα της Αμερικής. Αρκετά χρόνια προσπαθούμε να πάρουμε τα σκήπτρα από την Βοστώνη. Φέτος το καταφέραμε.

Μέχρι και η ιδέα του καφέ με την παρουσία της εταιρείας «Βασίλαρος» ήταν προτότυπη. Ο καφές φυσικά γευστικότατος. Όπως και τα υπόλοιπα φαγητά, αν και ο σημερινός δήμαρχος ο κ. Ερικ Ανταμς είναι vegetarian και δεν υπήρχε ίχνος κρεατικών.

Να αναφέρουμε εδώ, από ευγένεια και μόνο, οι αρμόδιοι για τις δημόσιες σχέσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στην λίστα των ονομάτων που συμμετείχαν στην δεξίωση ως καλεσμένοι και τα ονόματα των συναδέλφων δημοσιογράφων.

Αλλά ευτυχώς αυτή την παράλειψη την διόρθωσε ο καλός και πρόθυμος συνεργάτης του δημάρχου ο Ida. Τον ευχαριστούμε.

Εύχομαι οι διάδοχοι του Φίλιπ Κρίστοφερ να αντιληφθούν τον ρόλο των ΜΜΕ ως πολύτιμο βοηθό και συμπαραστάτη.

Γιατί η στάση των μελών της Επιτροπής ήταν επιεικώς κάτω του μετρίου.

Όσο για τα δελτία εισόδου (press passes) των εκπροσώπων του Τύπου, τα παραχώρησαν σε όλους, που όμως ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Άλλοι λέει, είχαν podcast, άλλοι ήλθαν ως πολύ αναγνωρίσιμοι στο Facebook και μόνο οι γνωστοί και καταξιωμένοι συνάδελφοι δεν έλαβαν μέρος στην διανομή. Του χρόνου ίσως να αλλάξουν τα κριτήρια.

Γεγονός είναι, ότι όταν βάζεις σε επιτροπές άτομα που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις τότε, είναι επόμενο να γίνουν και λάθη. Εάν όμως τα λάθη δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα τότε καλό θα ήταν να επανεξετάζονται οι αποδόσεις.

Φαντάζομαι, δεν ξέρω από πρώτο χέρι, στις παρελάσεις των Ιταλών ή των Ιρλανδών που μεταδίδονται και τηλεοπτικά από τα τοπικά κανάλια, όπως το κανάλι 4 και το κανάλι 7, οι δημοσιογράφοι κάνουν ανενόχλητοι την δουλειά τους;

-Advertisement-


1 COMMENT

 1. Όλα σωστά και ανθρώπινα Φώτη και πρέπει
  να γράφονται για να μαθαίνουμε ; από τα
  λάθη μας.
  Όσο για τον χαρακτηρισμό του Δημάρχου
  πως η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής
  έχει απόλυτο δίκιο , βρωμιά……η μιά ,
  βρωμιά….. και η άλλη……

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.