ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας, ακτιβιστής και ιστορικός Νταν Γεωργακάς (Dan Georgakas) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Στις 23 Νοεμβρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή στο ‘Αμχερστ της Μασαχουσέτης έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη σύζυγό του.

Η είδηση για τον θάνατο του «Επαναστάτη της Διασποράς» και του σκαπανέα του πνεύματος, του ιστοριοδίφη της ομογένειας προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια και στον απανταχού ελληνισμό.

Ο αείμνηστος ήταν ασυμβίβαστος και με το θάρρος της γνώμης, με την σοφία και την διορατικότητα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Τα μνημειώδη έργα του, μεταξύ των οποίων «Το δικό μου Ντιτρόιτ – Μεγαλώνοντας ως Έλληνας και Αμερικανός στην αυτοκινητούπολη» το οποίο έχει μεταφραστεί και στην ελληνική έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίσουν να εμπνέουν τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους καθώς επίσης και τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Εξ άλλου η ταινία «Dan Georgakas – Επαναστάτης Διασποράς» αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι όχι μόνο στην κινηματογραφία, αλλά και στην καταγραφή της ιστορίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της προσφοράς του αειμνήστου στις ΗΠΑ και στην γενέτειρα. Ο αείμνηστος συν τοις άλλοις ήταν συνεργάτης και μέλος της εκδοτικής επιτροπής (editorial committee) του περιοδικού Cineast.

Οι καθηγητές Νίκος Αλεξίου, αριστερά, και ο Νταν Γεωργακάς το 2019 στο σπίτι του τελευταίου στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Προ δύο ετών ο αείμνηστος αποφάσισε να δωρίσει την προσωπική βιβλιοθήκη στο πρωτοποριακό Ελληνοαμερικανικό Αρχείο (Hellenic American Project (HAP)) που δημιούργησε στο Κολέγιο του Κουίνς ο κοινωνιολόγος και συνάμα ποιητής Δρ. Νίκος Αλεξίου.

Ο Δρ. Αλεξίου είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στην Μασαχουσέτη για να παραλάβει τον θησαυρό που προσέφερε στο Hellenic American Project (HAP) και είχε μια επί πλέον ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του και συνάμα την τύχη και το προνόμιο να αφουγκραστεί τις τελευταίες επιθυμίες του αειμνήστου.

Το Ελληνοαμερικανικό Αρχείο (Hellenic American Project (HAP)   στο άκουσμα του θανάτου του Νταν Γεωργακά εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Εις Μνήμην

Dan Georgakas (1 Μαρτίου, 1938 –23 Νοεμβρίου, 2021)

Εκ μέρους του Hellenic American Project (HAP) εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του Νταν Γεωργάκα.  Είναι προνόμιο για όλους εμάς που γνωρίσαμε τον Dan και είχαμε την τύχη να είμαστε φίλοι του,  και να συνεργαστούμε  μαζί του για πολλά χρόνια στην επιτυχημένη καριέρα του ως ερευνητή, ποιητή, συγγραφέα, ακτιβιστή, και διανοούμενο.

Το κενό που αφήνει το ταξίδι του Νταν είναι πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως μας αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη κι ευθύνη.

Το HAP είναι ευγνώμων στον Dan για τη δωρεά μέρους του αρχείου του και έχουμε την πρόθεση να ιδρύσουμε μια Ερευνητική Υποτροφία στη μνήμη του.

Archives – Oral History – Immigration Library 65-21 Main Street, Queens, NY 11367-1595 (718) 997-2800 | Fax (718) 997-2820 

Προς τιμήν της διαρκούς προσφοράς του Dan στον ακτιβισμό και τις Ελληνοαμερικανικές Σπουδές, το HAP θα ήθελε να μοιραστεί τα ακόλουθα από την ιστοσελίδας μας: www.hapsoc.org

Click here για την προφορική ιστορία του Dan Georgakas

Click here για «Ελληνοαμερικανοί Ποιητές: Με τη Δική τους Φωνή», ο Dan Georgakas διαβάζει ποιήματά του

Click here για την εκδήλωση “Η Ελληνική Επανάσταση, και η Επιδράσεις  της στο Αμερικανικό Κίνημα Κατάργησης της Δουλείας”

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. B”H It’s well that I see two friends, Nicholas and the late Dan, together in the act of ultimate collaboration —- that of conveying the intellectual treasure of the latter, to the educational department the former heads in Queens College-CUNY; specifically vouchsafing the legacy of our compatriots in the New World. Remarkable it is the lasting lesson we must appreciate that as much as grand opportunities continue to be offered by our blessed adopted nation, some of us restrict extending such rights and privileges to other minorities whose diverse backgrounds are viewed with suspicion of not downright revulsion. Our compatriots must be informed and educated to become more tolerant, shedding the residue of bigotry wherever its target. Dan Georgakas in his life exemplified that magnanimity of spirit, learning, intellect that the majority of Greek Americans can, must aspire/attain. With fraternal affection, Asher🙏😀🇺🇸🌹🇬🇷

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.