ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών η ομιλία για την κλιµατική αλλαγή της ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και καθηγήτριας στο Πανεπιστήµιο Columbia, Δρ. Αναστασίας Ρωμανού, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 29 Μαρτίου 2020, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η ευφράδεια του λόγου της ομιλήτριας σε συνδυασμό με τα powerpoints με τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας στη γενέτειρα, στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο σχετικά με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την μετάβαση των χωρών και ειδικά της γενέτειρας στην μεταλιγνιτική εποχή και άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καθήλωσαν την προσοχή του ακροατηρίου, το προβλημάτισαν και του έδωσαν το έναυσμα να συμμετάσχει στον διάλογο που ακολούθησε μετά την ομιλία.

Η εκδήλωση, όπως επεσήμανε και ο κ. Ντίνος Αυλωνίτης, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών – επιμορφωτικών εκδηλώσεων που θα διοργανώνουν από κοινού η Οµοσπονδία Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Ιόνιος Πολιτιστική Οµοσπονδία.

Ο κ. Ντίνος Αυλωνίτης και ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισαν ότι «η αυλαία των από κοινού εκδηλώσεων άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς».

«Αν και η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Αστόρια, εν τούτοις ξεκίνησε στην ώρα της παρά τις αντιδράσεις ορισμένων να μη σπάσει το απόστημα του «Greek Time» (ελληνική ώρα)», επεσήμανε ο κ. Αυλωνίτης.  

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος και ο πρώην πρόεδρος της Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής Γιώργος Ανδριώτης, οι οποίοι μετά το πέρας της εκδήλωσης συγχάρηκαν την Δρ. Ρωμανού.  

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ντίνος Αυλωνίτης και ο Δρ. Αναστασία Ρωμανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στις συνέπειες της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου και μέσω διαγραμμάτων απέδειξε ότι η Αμερική και η γενέτειρα συμπεριλαμβάνονται στις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή πρέπει να γίνει αυξάνοντας το επίπεδο διαβίωσης των περιοχών που ζουν από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Εκτενή αναφορά έκανε στους όρους «οικονομική ισότητα», «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ενεργειακή δημοκρατία».

Αναφερόμενη στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, Δρ. Ρωμανού επεσήμανε: «Ήταν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γιατί κατάφεραν να συμφωνήσουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, η εναρμόνιση με  τη συμφωνία είναι εθελοντική για κάθε χώρα και δεν προβλέπονται κυρώσεις για κείνες που δεν ακολουθούν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ντίνος Αυλωνίτης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δρ. Αναστασία Ρωμανού, Νίκος Μπάρδης και Βασίλειος Γκουρνέλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ελπίδα ήταν ότι θα ακολουθούσαν άλλες συνθήκες με περισσότερο αυστηρά μέτρα και πιο συγκεκριμένες προδιαγραφές απο-ανθρακοποίησης της οικονομίας αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν την υπογραφή τους το 2016 με την εκλογή του Τράμπ».

Το ακροατήριο

Οι ερωτήσεις του ακροατηρίου αφορούσαν την πυρηνική ενέργεια και τα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων,  τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην ιατρική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, στις χωματερές και την χειρότερη έκβαση την καύση τους, τον βιολογικό καθαρισμό των υδάτων, τις μετακινήσεις των πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής, την επιμόρφωση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα οικονομίας ενέργειας και τις συνέπειες της μετάβασης της γενέτειρας στην μεταλιγνιτική εποχή στην Πτολεμαϊδα, στην Μεγαλούπολη Αρκαδίας και τις άλλες περιοχές με λιγνιτωρυχεία.

Η ερευνήτρια – καθηγήτρια Δρ. Αναστασία Ρωμανού. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου σχετικά με τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής η Δρ. Ρωμανού επεσήμανε ότι ο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει περισσότερο της φτωχότερες χώρες και υπενθύμιση τη λαϊκή ρήση, «όπου φτωχός και η μοίρα του».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/i-klimatiki-allagi-einai-isos-i-megaliteri-apili-leei-i-dr-anastasia-romanou/

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Βασίλειος Γκουρνέλος και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.